Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, în şedinţa de joi, retragerea sprijinului partidului şi declanşarea procedurilor de excludere din PSD pentru Ion Solcanu, Dan Mihalache, Răzvan Theodorescu şi Alin Teodorescu, deoarece au votat împotriva moţiunii de cenzură.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a precizat că, înainte de dezbaterea moţiunii, cei patru au făcut declaraţii publice împotriva acesteia, ceea ce înseamnă insubordonare faţă de deciziile partidului.
„Colegii noÅŸtri au fost analizaÅ£i prin prisma declaraÅ£iilor făcute. Conform ConstituÅ£iei, votul este liber, dar, prin declaraÅ£iile ostentative la adresa moÅ£iunii de cenzură făcute de un număr de parlamentari PSD, BPN a decis retragerea sprjinului politic, conform Statutului, ÅŸi declanÅŸarea procedurii de excludere din PSD pentru Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache ÅŸi Alin Teodorescu”, a precizat Geoană.
El a anunÅ£at convocarea pe data de 6 octombrie, la BraÅŸov, a ÅŸedinÅ£ei Comitetului Executiv NaÅ£ional, unde se va discuta, potrivit lui Mircea Geoană, strategia politică pentru alegerile europarlamentare ÅŸi evaluarea momentului post-moÅ£iunea de cenzură în care „există o parte bună – că PSD a rămas în opoziÅ£ie ÅŸi o parte proastă – că nu a fost îndeplinit obiectivul de demolare a unui guvern incompetent”.
PreÅŸedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat solidar cu cei patru parlamentari social-democraÅ£i sancÅ£ionaÅ£i joi de partid pentru votul la moÅ£iunea de cenzură, apreciind că astfel de măsuri sunt „inacceptabile”.
„Mă aÅŸteptam la o reacÅ£ie puÅ£in mai înÅ£eleaptă din partea conducerii”, a afirmat, pentru ROMPRES, Ion Iliescu, adăugând că „judecata precipitată nu slujeÅŸte nimănui”.
ÃŽntrebat dacă se aÅŸteaptă la sancÅ£iuni ÅŸi la adresa sa, fostul lider al PSD a spus: „Să văd până unde îi poate duce mintea”.
Ion Iliescu a avertizat că astfel de sancÅ£iuni „nu sunt deloc înÅ£elepte” ÅŸi „riscă să declanÅŸeze o luptă internă dăunătoare partidului”.
PreÅŸedintele de onoare al social-democraÅ£ilor a criticat dur „măsurile bazate pe un spirit cazon” ale conducerii partidului ÅŸi le-a atribuit unor „oameni care au venit mai târziu în bătălia politică ÅŸi judecă simplist”.
„AÅŸa ceva nu poate fi acceptat într-un partid cu vocaÅ£ie democratică. (…) Trebuie respectate personalităţile ÅŸi gândirea oamenilor”, a spus Iliescu, reafirmând că „impunerea cazonă a unei discipline de partid „poate submina PSD”
Senatorul social-democrat Ilie Sârbu a declarat, joi, că şi preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, ar putea rămâne fără sprijin politic, după ce BPN al PSD a decis acest lucru pentru patru parlamentari care au făcut declaraţii şi au votat împotriva moţiunii de cenzură.
„Dacă domnul Iliescu spune că nu a votat ÅŸi dacă vor exista ÅŸi alte elemente, vom discuta. (…) Va trebui ca ÅŸi domnul Iliescu să înÅ£eleagă că nu face parte din suprastructura PSD, dintr-o conducere din turn care dă ordine”, a afirmat Sârbu, la Antena 3.
El a susÅ£inut că Ion Iliescu „i-a dat ideea privind suplimentarea pensiilor, care aparÅ£inea social-democraÅ£ilor, premierului Călin Popescu-Tăriceanu, care a reluat-o ulterior întocmai într-o declaraÅ£ie publică”.
Ilie Sârbu a spus că Ion Iliescu susÅ£ine PNL ÅŸi va trebui să accepte că a avut o ÅŸansă de a fi la ÅŸefia partidului în 2005, când a pierdut în faÅ£a lui Mircea Geoană, precum ÅŸi în 2006, când nu a mai candidat, dar „ÅŸi-a băgat în faţă oameni apropiaÅ£i”.
Deputatul social-democrat Dan Mihalache, aflat pe lista celor pentru care conducerea PSD a decis retragerea sprijinului politic ÅŸi declanÅŸarea procedurilor de excludere din partid, ca urmare a unor declaraÅ£ii publice împotriva moÅ£iunii de cenzură, a declarat, joi, pentru ROMPRES, că „preÅŸedintele PSD, Mircea Geoană, a găsit un pretext” pentru a scăpa de el.
„Eu nu-mi amintesc să fi făcut vreo declaraÅ£ie publică împotriva moÅ£iunii de cenzură. Dimpotrivă, am fost coautor al moÅ£iunii, iar partea de politică externă din document este exclusiv produsul meu. Este un pretext al lui Mircea Geoană de a scăpa de mine din partid”, a declarat Mihalache.
Acesta a adăugat, că, în ceea ce-l priveÅŸte, „Mircea Geoană nutreÅŸte o supărare mai veche” ÅŸi că, oricum, decizia luată la nivelul Biroului Permanent NaÅ£ional al PSD dovedeÅŸte faptul că „actuala conducere a partidului ÅŸi-a pierdut direcÅ£ia”.
Dan Mihalache a refuzat să vorbească despre votul său asupra moÅ£iunii de cenzură: „Votul este secret, iar asemenea discuÅ£ii înseamnă că punem sub semnul întrebării un principiu fundamental al democraÅ£iei”.
Senatorul Răzvan Theodorescu a declarat, joi, pentru ROMPRES, că nu va contesta decizia conducerii de a-l exclude din partid, va pleca, dar se va întoarce în momentul în care aceasta va fi îndepărtată de la cârma PSD.
„De când mă ÅŸtiu, am acÅ£ionat ca un om liber: ÅŸi înainte de perioada de democraÅ£ie ÅŸi după. Am acÅ£ionat ÅŸi am gândit în numele a ceea am crezut. Din punctul de vedere al PSD, sunt un eretic, din punctul meu de vedere moÅ£iunea de cenzură era o aventură ÅŸi era profund eronată”, a explicat Theodorescu.
El a spus că înÅ£elege atitudinea actualei conduceri – „atâta vreme cât mai este conducerea PSD” – care are „profundă libertate să facă ce vrea”, însă a adus PSD „într-o fundătură”.
„Apreciez calităţile intelectuale ale lui Mircea Geoană, vreau să cred că e un băiat cumsecade, dar îl rog să mă înÅ£eleagă ÅŸi el pe mine. (…) Ne despărÅ£im prieteni ÅŸi voi rămâne ataÅŸat valorilor social-democrate”, a afirmat Răzvan Theodorescu.
ÃŽntrebat în cât timp estimează că va reveni în PSD, iar actuala conducere va fi înlocuită, Theodorescu a replicat: „Normal, ar trebui de mâine. ÃŽnsă PSD se va mai afla o perioadă de timp în criză”.
El a adăugat că nu va contesta decizia conducerii PSD şi că nu va acţiona în niciun fel, precizând că nici măcar nu a discutat ulterior aflării deciziei cu colegul său Ion Solcanu, care se află în aceeaşi situaţie.
„Eu nu am avut nicio funcÅ£ie, am fost doar academicianul PSD”, a susÅ£inut Răzvan Theodorescu.ROMPRES