Băsescu: Modificarea Legii răspunderii ministeriale are elemente de abuz de putere

OrdonanÅ£a emisă de Guvern privind modificarea Legii răspunderii ministeriale blochează activitatea comisiei speciale care funcÅ£ionează pe lângă PreÅŸedinÅ£ie ÅŸi are elementele unui abuz de putere, a declarat, vineri, preÅŸedintele Traian Băsescu. El crede că s-a profitat de „zgomotul” creat în jurul moÅ£iunii de cenzură pentru a se emite ordonanÅ£a respectivă, în timp ce comisia specială analiza mai multe dosare de foÅŸti ÅŸi actuali ministri.

Potrivit şefului statului, ordonanţa este promovată în interes personal de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, care se află într-un conflict de interese flagrant, elaborând o ordonanţă prin care îşi blochează atât propriul dosar, cât şi pe cele ale colegilor din Guvern. Întregul Guvern se află într-o situaţie de conflict cu Justiţia, schimbând regulile în funcţie de interese de grup, şi nu pornind de la interesul public, a apreciat Traian Băsescu.

Guvernul că sfidează „cu o mare seninătate” opinia publică, pentru că este în interes public ca dosarele demnitarilor să ajungă în instanţă ÅŸi românii să vadă că nimeni nu este mai presus de lege, a acuzat mai spus preÅŸedintele.

El a afirmat că schimbarea structurii Comisiei s-a făcut în timpul analizei dosarelor care priveau foşti şi actuali miniştri, blocându-se anchetarea de către magistraţi a celor suspectaţi de săvârşirea unor fapte penale în timpul mandatului. Magistraţii nu vor mai avea acces pentru o lungă perioadă de timp la continuarea anchetelor, a adăugat şeful statului.

Băsescu a precizat că OUG a fost emisă chiar în momentul când comisia urma să-şi dea avizul pentru începerea cercetării în cazul miniştrilor Chiuariu şi Păcuraru.

”Guvernul nu a dorit decât să blocheze avizele pentru aceÅŸti miniÅŸtri. Guvernul se foloseÅŸte de dreptul de a emite ordonanÅ£e pentru a oferi imunitate deplină membrilor Cabinetului. Mă întreb dacă graba cu care a fost emisă ordonanÅ£a de urgenţă, chiar a doua zi după votul pentru moÅ£iunea de cenzură, nu are legătură cu trocul între unii foÅŸti demnitari ÅŸi Guvernul Tăriceanu. Se poate bănui că dl. Tăriceanu îşi răsplăteÅŸte susÅ£inătorii pentru votul dat. Este o altă situaÅ£ie de incompatibilitate, să-i protejezi imediat în faÅ£a JustiÅ£iei”, a arătat Băsescu.

El a spus că se încearcă blocarea dosarelor de mare corupţie pe termen lung, fiind de părere că Guvernul a mers până la blocarea funcţionării normale a Justiţiei.

”ÃŽn viziunea Guvernului, cetăţenii simplii trebuie să răspundă pentru faptele lor în faÅ£a judecătorului, în vreme ce miniÅŸtrii sau foÅŸtii miniÅŸtri nu trebuie să fie cercetaÅ£i de procurori când planează suspiciuni de corupÅ£ie asupra lor. Mai am, în acelaÅŸi timp, o întrebare – dacă emitenÅ£ii acestei OrdonanÅ£e de Urgenţă ÅŸi-au imaginat că au suspendat ÅŸi articolul din ConstituÅ£ie prin care preÅŸedintele este obligat să analizeze, să dea sau să nu dea aviz pentru urmărirea în instanţă a unui ministru în funcÅ£ie sau unui fost ministru. Practic, domniile lor, au impresia că au suspendat preÅŸedintelui această atribuÅ£ie constituÅ£ională printr-o ordonanţă de urgenţă. Pe când modificarea ConstituÅ£iei prin ordonanÅ£e simple?”, a spus Băsescu.

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege privind modificarea Legii răspunderii ministeriale, prin care ministrul Justiţiei propune ca în comisia specială pentru aprobarea urmăririi penale a demnitarilor să fie numiţi judecători de către Consiliul Superior al Magistraturii.

„Acest lucru a fost făcut pentru a crea o comisie care funcÅ£ionează pe lângă PreÅŸedinÅ£ie care să fie funcÅ£ională, formată din profesioniÅŸti ÅŸi imparÅ£ială”, a declarat, la Palatul Victoria, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, care a subliniat că, în prezent, membrii comisiei sunt numiÅ£i de ministrul JustiÅ£iei ÅŸi de cel al Internelor, într-o proporÅ£ie care nu e stabilită.

Tăriceanu a explicat că astfel comisia se poate găsi în conflict de interese când unul dintre cei doi miniştri, eventual, face obiectul unei solicitări de urmărire penală pe care Procuratura o adresează preşedintelui României.

„Modificarea pe care o propunem face ca miniÅŸtrii să nu fie judecaÅ£i de persoane care au fost desemnate de ei. Pentru că asta e conflictul de interese. Din contră, comisia va deveni mai responsabilă, mai independentă, pentru că nu vor mai fi miniÅŸtri care, eventual, pot să fie judecaÅ£i de comisie. Membrii vor fi numiÅ£i de CSM ÅŸi vor fi judecători, nu vor mai fi cum sunt astăzi persoane din minister, consilieri”, a declarat Tăriceanu, subliniind că astfel comisia poate fi scoasă de sub incidenÅ£a factorului politic.

Fosta comisie specială era formată din cinci membri, iar componenţa acesteia se aproba prin decretul preşedintelui, la propunerea ministrului Justiţiei şi a ministrului de Interne. Comisia şi-a încheiat activitatea joi seara, o data cu publicarea Ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial. Viitoarea comisie trebuie desemnată în 30 de zile.

Adauga un comentariu

*