Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, adoptată joi de Executiv, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 678/4 oct. 2007.
Potrivit ordonanţei, preşedintele României este sesizat pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului de către primul-ministru sau de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dacă sesizarea este făcută de procurorul general al PÎCCJ, acesta îl va informa concomitent şi pe primul-ministru.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, CSM va înainta preşedintelui României propunerile pentru numirea membrilor comisiei speciale.
La data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, comisia specială constituită potrivit prevederilor anterioare îşi încetează activitatea, după cum a declarat, joi, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu.
El a adăugat că sesizările aflate în curs de soluţionare şi pentru care nu s-a întocmit raport vor fi preluate de comisia specială constituită potrivit prevederilor actului normativ adoptat joi.
Ministrul Justiţiei a menţionat că modificările aduse Legii privind răspunderea ministerială sunt în concordanţă cu practica Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cu filosofia proiectului noului Cod de Procedură Penală, care instituie controlul judecătoresc asupra tuturor măsurilor procesuale importante. ROMPRES