Demolari in comertul onestean

Aproape 100 de spatii comerciale au fost demolate la Onesti, in mai multe zone ale orasului, ca urmare a unor decizii luate la nivelul municipalitatii, care a acceptat sa concesioneze respectivele suprafete de teren, pe o perioada de 25 de ani, cu conditia realizarii unor constructii moderne, care sa respectele normele europene.

Solicitarile au venit chiar de la micii comercianti, care plateau chirii mult mai mari comparativ cu taxa de concesionare si care nu puteau investi in modernizarea spatiile comerciale, pentru ca nu aveau nicio garantie ca le vor stapani o perioada mai mare de timp. Primii care au cerut cu insistenta concesionarea au fost cei 21 de comercianti de la intrarea in bazar, dar, dupa aprobarea data de Consiliul Local, mai repede s-au miscat cei 20 de agenti economici din zona Belvedere. Chioscurile de pe strada Belvedere au fost rapid demolate, iar noile constructii vor fi ridicate in scurt timp. In bazar, demolarile au inceput cu intarziere, pentru ca acolo urmeaza sa fie construit un complex comercial unic, de dimensiuni mari, care sa-i adaposteasca pe toti comerciantii la un loc. Multi dintre ei trebuie sa contribuie cu sume de ordinul miliardelor de lei vechi, corespunzator cu suprafata pe care urmeaza sa o detina in cadrul complexului, fapt care a dus la amanarea lucrarilor.

Modernizari in tot orasul

Alte 29 de spatii mici au fost concesionate in diferite zone ale orasului, unde numarul comerciantilor asociati pentru realizarea noilor constructii a fost mult mai mic, cate 5–6 la un loc sau chiar mai putini. In asemenea cazuri, nu numai demolarile au fost terminate, ci chiar si constructiile noi au fost finalizate. In diferite stadii de executie se afla noile complexe comerciale din zonele Libertatii, Venus, Victor Babes, Postei etc. In afara de spatiile concesionate la gramada, in grupuri mai mari sau mai mici, au mai trecut prin aceeasi procedura si loturi individuale, rasfirate prin tot orasul.

Stapani pe 25 de ani

Pentru municipalitatea onesteana, principalul avantaj este faptul ca vechile tonete si chioscuri vor fi inlocuite de constructii moderne, realizate pe banii comerciantilor, iar infrumusetarea orasului se face fara cheltuieli prea mari de la bugetul local. La randul lor, comerciantii au avantajul ca vor plati mai putin in cazul concesionarii si au garantia ca vor stapani cel putin 25 de ani imobilele in care si-au investit banii proprii.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*