„Pasare rara” in peisajul institutiilor culturale din Romania, dupa cum a fost definita de directorul Gheorghe Popa, Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” este inca o data gazda pentru rezidenta artistilor si coregrafilor din programul ArtistN(s)t, destinat creatorilor din dansul contemporan.
In prezentarea acestei noi etapte, managerul Popa a definit programul drept unul „de tinuta, interesant, viu, care vorbeste despre framantarile noastre intr-o lume a conflictelor, a controverselor de tot felul.” Si intr-adevar, cele doua artiste rezidente din luna octombrie propun doua teme de lucru pe cat de interesant, pe atat de actuale.
Anja Hempel este dansatoare si coregrafa de origine germana care lucreaza la Paris si are in portofoliu numeroase proiecte solo si impreuna cu alti artisti din diferite domenii. Coregraful Cosmin Manolescu, consilierul artistic al ArtistN(s)t, a definit-o ca o artista „preocupata de a se misca departe de codurile clasice ale dansului contemporan.” Cele mai incitante din punct de vedere artistic si al impactului vizual sunt Vie Intime du KRU FLEICH („filmulet cu marionete fleici, parte independenta a spectacolului Fleisch, prezentat la Festivalul EXIT pentru Film Scurt de la Berlin”), FLEISCHLIEDEr („lucrare pentru balerina, un coregraf pe poante, o dansatoare moderna pe tocuri, un papusar si carne animata, care a avut premiera la Hanovra”) si Sentimental milk shaken („piesa cu trei dansatori si 20 litri de lapte, prezentata la Braunschweig”). La Centru „George Apostu”, Anja Hempel continua lucru la proiectul „Carte Orange”, demarat la Paris. Artista a declarat ca isi pune corpul la dispozitia celor care „nu stiu sa faca un solo dans, dar vor sa descopere ce inseamna dansul contemporan.” De fapt, Anja incearca in acest mod sa decopere specificitatile culturale si sociale ale romanilor, ultima etapa a cercetarii sale fiind Iranul. Cea de a doua artista este Mariela Nestora, vine din Grecia si isi propune sa colaboreze cu neprofesionistii dansului contemporan pe tema modului de miscare a maselor in oras. La sfarsitul lunii octombrie, vor fi prezentate publicului rezultatele muncii celor doua coregrafe.
Centrul „George Apostu” – capitala dansului
Coregraful Cosmin Manolescu, realizatorul unor spectacole mult apreciate in Romania si in strainatate, crede ca la Centrul „George Apostu” se realizeaza „o descentralizare a dansului contemporan, cu impact nu numai in Bacau si foarte important pentru public.” Managerul Geo Popa a anutat ca, intre 29 si 31 octombrie, in Bacau se va organiza primul festival national de dans contemporan – „Dans Contemporan Bacau 2007”, la care vor participa artisti importanti din Romania, Grecia, Germania, Luxemburg etc. Gheorghe Popa si-a manifestat speranta ca, macar in 2008, se va materializa proiectul unei sali de dans (promisiune a Ministerului Culturii) prin descalcirea „incurcatelor cai ale oamenilor.”
Inca din 2006, Centrul International de Cultura „George Apostu” ofera in fiecare an patru rezidente pe tim de o luna. Beneficiarii sunt coregrafi si dansatori romani si straini, care pot lucra la un proiect artistic propriu. Acestia intra in dialog cu alti artisti rezidenti, dar si cu actori, plasticieni, oameni de cultura bacauani interesati sa-si deschida perspectivele. Centrul pune la dispozitia artistilor spatii de lucru si de cazare, pe baza burselor de creatie si a alocatiilor pentru productie si transport. Programul ArtistNe(s)t este finantat in perioada 2006-2009 de Swiss Cultural Proramme South-East Europe and Ukraine, Pro Helvetia/SDC. Coordonatorii de program sunt Mariana Popa si Maria Ignat.
Nelu BROSTEANU