Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, în şedinţa de joi, să îl sesizeze pe procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, referitor la faptul că reporterilor de la Televiziunea Naţională le-a fost dat spre difuzare un material probator cu Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan dintr-un dosar aflat în curs de cercetare.
Membrii CNA consideră că difuzarea unui astfel de material încalcă prevederile Codului de procedură penală şi drepturile omului.
În analizarea acestui caz, membrii CNA au făcut referire la art. 7 din Legea audiovizualului, precum şi la art. 38 şi 40 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Art. 7, alin. 1 din Legea audiovizualului prevede: caracterul confidenţial al surselor de informare utilizate în conceperea sau elaborarea de ştiri, de emisiuni sau de alte elemente ale serviciilor de programe este garantat de prezenta lege.
Pe de altă parte, art. 38 stipulează că „este interzisă difuzarea de imagini ÅŸi sunete înregistrate cu microfoane ÅŸi cu camere de luat vederi ascunse, cu excepÅ£ia informaÅ£iei în care materialele audiovizuale obÅ£inute nu puteau fi realizate în condiÅ£ii normale, iar conÅ£inutul lor prezintă interes justificat pentru public.
Nu în ultimul rând, art. 40 prevede că difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei ajunse în
posesia radiodifuzorilor este permisă în următoarele situaţii: a) răspunde unor necesităţi de siguranţă naţională, ordine publică, b) probează comiterea unei infracţiuni c) prezintă un interes public justificat.
După difuzarea imaginilor, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a demisionat, joi, din funcţie, la solicitarea premierului.