3000 de apartamente contorizate individual la Onesti

Firma de termoficare din Onesti, SC Termon CT SA, a ajuns aproape de final cu lucrarile pentru trecerea la distributia pe orizontala a energiei termice si pentru contorizarea individuala a apartamentelor.In blocuri s-au montat noi retele de conducte termice, atât pe casa scarilor, cât si in interiorul locuintelor, insa Termon
s-a ocupat doar de lucrarile din blocuri. In apartamente, lucrarile au intrat in sarcina proprietarilor si au fost executate de diferite firme care activeaza in zona. “Avem pregatite circa 2.000 de apartamente pentru contorizarea individuala, dar montarea tuturor aparatelor de masura depinde si de ritmul cu care proprietarii de locuinte efectueaza lucrarile de interior – ne-a precizat Marcel Iordache, administratorul unic de la Termon. Noi speram ca toate lucrarile sa fie gata pâna la 1 noiembrie. Vom avea circa 3.000 de apartamente contorizate individual, cu tot cu cele de anul trecut, la care se adauga si aproximativ 1.200 de apartamente cu repartitoare de costuri”.

Teama de schimbare creste cheltuielile

Conform strategiei de termoficare a municipiului Onesti, aprobata de Consiliul Local in primavara acestui an, ar fi trebuit ca toate apartamentele din oras sa fie contorizate individual pâna la sfârsitul lui 2007. Insa planurile municipalitatii onestene au fost date peste cap de refuzurile venite din partea unor asociatii de proprietari. Datorita unor modificari legislative, consumatorii mai pot sa ramâna in vechiul sistem pâna anul 2009, motiv pentru care trecerea la distributia pe orizontala si contorizarea individuala s-a facut doar pe baza de solicitari venite din partea asociatiilor de proprietari. Unele suspiciuni fata de noul sistem de termoficare au condus la voturi negative in cadrul adunarilor generale ale asociatiilor de proprietari. Ca urmare, multe blocuri vor fi incalzite ca si pâna acum, fara nicio posibilitate de reglare a consumurilor. Chiar daca, in unele momente, se vor coace de prea multa caldura in apartamente, proprietarii nu vor putea sa faca nimic pentru a regla incalzirea si pentru a micsora cheltuielile.

Robinetul care inchide paguba

In noul sistem, ar fi putut sa faca acest lucru cu ajutorul robinetelor termostatice montate pe calorifere, cu gradatii de la 1 la 5, pe care le-ar fi putut regla in functie de necesitati. In plus, cu ajutorul contorului individual, ar fi putut sa afle in permanenta cât au consumat si cât au de plata. In vechiul sistem, nu au aceasta posibilitate: afla cât au consumat si cât au de plata abia dupa ce le vine factura.

Indiferenta la asociatii

Unii proprietari de apartamente ar fi dorit sa treaca la noul sistem, dar nu au putut sa faca acest lucru, pentru ca nu au fost de acord asociatiile. In plus, lor li se mai cere acum sa contribuie si cu bani pentru repararea sau inlocuirea vechilor conducte, mai ales a celor de la subsoluri. In cazul distributiei pe orizontala, pe casa scarilor s-ar fi montat conducte noi, pe cheltuiala Termon, cu finantare de la bugetul local si din fonduri guvernamentale. Locatarilor le-ar fi trebuit doar circa 400 de RON, pentru manopera corespunzatoare lucrarilor din apartamente. Materialele de constructii erau puse la dispozitie de Termon, cu plata in 6 luni de zile, iar contorul individual putea fi achitat in 3 ani, in rate lunare.

Logica economisirii

De facilitatile acordate de Termon au beneficiat doar proprietarii din cadrul asociatiilor care au fost de acord cu distributia pe orizontala si contorizarea individuala. Ei vor putea chiar din aceasta iarna sa inceapa amortizarea investitiilor facute, reglând consumul de caldura in functie de necesitati si având control in permanenta asupra cheltuielilor cu incalzirea locuintelor. “Este ilogic ca cineva sa nu inteleaga avantajele pe care le oferim noi”, a spus administratorul unic Marcel Iordache (foto), la adresa celor care au refuzat sa intre in noul sistem.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. dle prima de onesti invata-l si pe omul
    asta din funtea primariei de la bacau cum
    sa proceeze.

Adauga un comentariu

*