Societatile comerciale vor plati din 2008 contributii sociale in functie de toate veniturile realizate de un angajat. Pe langa salariu, se vor impozita si sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii banesti. Doar veniturile din drepturile de autor si drepturile intelectuale nu vor fi afectate de noua reglementare.
Incepand cu 2008, firmele vor plati contributii sociale in functie de toate veniturile realizate de un angajat, adaugandu-se la salariu si sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii banesti, conform unei Ordonante de Urgenta aprobate de Guvern. Actul normativ largeste baza de calcul a contributiilor sociale datorate de angajatori si angajati, prin includerea tuturor veniturilor brute, realizate lunar. Nu se precizeaza insa daca exista anumite venituri care nu vor fi incluse in baza de calcul pentru determinarea contributiilor sociale datorate. in prevederile anterioare, baza de calcul pentru contributiile sociale era salariul de baza plus sporurile cu caracter permanent. Noile prevederi extind baza la toate veniturile brute realizate.
Dam mai putin la stat
Pentru angajatori, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale. Largirea bazei de calcul pentru contributiile sociale constituie si o baza pentru o viitoare reducere a cotelor de contributii de asigurari sociale datorate de angajatori si angajati la bugetul asigurarilor pentru somaj. Contributiile sociale sunt, in prezent, de 45,5 la suta din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale, la inceputul acestui an, din cota platita de companii si au anuntat o reducere cu 6 puncte pe parcursul anului viitor. Prima scadere va fi aplicata chiar de la 1 ianuarie 2008, cel mai probabil de la fondul de somaj. Pentru largirea bazei de impozitare au fost deja eliminate pragurile superioare pentru calculul contributiilor sociale platite de angajatii cu venituri mari. De asemenea, pensia medie va urca cu 40 la suta la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31 la 37,5 la suta din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileste o noua majorare a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5 la 45 la suta din salariul mediu brut.
Alte impozite la drepturile intelectuale
Veniturile din drepturile de autor si drepturile intelectuale nu vor fi afectate de noua reglementare privind extinderea platii contributiilor sociale la toate tipurile de venituri. Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care largeste baza de calcul a contributiilor sociale la toate veniturile realizate, precum primele si alte stimulente financiare. Drepturile de autor si drepturile intelectuale nu intra in aceasta reglementare. Exista o singura exceptie, cateva sute de persoane care nu au nici un venit salarial si au numai drepturi de autor. „Ar fi corect ca fiecare om sa fie asigurat si atunci, pentru aceste persoane se calculeaza, indiferent cat castiga, contributiile la nivelul salariului minim”, a declarat minstrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Cu alte cuvinte, tot salariul, primele, bonusurile, alte participatii la beneficii se impoziteaza, cu exceptia dividendelor. Pentru toate acestea, inainte, dat fiind ca era impozitarea proportionala, se facea o limitare la pensie si una la impunere. Acum, se impoziteaza toate castigurile ce decurg din conditia de salariat si, in mod similar, se acorda pensia pentru tot ce a muncit si a castigat persoana in cauza.
Nicolae TURCU