400 milioane euro pentru Caminele culturale

Caminele culturale de la sate se afla intr-o stare jalnica. Cele care au rezistat si nu au fost demolate, au fost transformate in crasme. Pe fondul interesului din ce in ce mai scazut pentru activitatea culturala, aproape ca nu se mai poate vorbi despre Camine culturale. In scopul redresarii situatiei, au fost alocate 400 milioane euro, din care 300 reprezinta fonduri europene nerambursabile, iar restul participarea statului roman.

Acesta este cel mai important program demarat dupa Revolutie, al carui obiectiv este de a reduce discrepantele dintre mediul urban si cel rural, in care locuieste aproximativ 45 la suta din populatia Romaniei. Se vor aloca 400 de milioane de euro pentru construirea de asezaminte culturale in satele in care nu exista asemenea institutii, precum si pentru reabilitarea si modernizarea Caminelor culturale de la sate si din orasele mici. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a situat nivelul de la sate,.sub aspectul consumului cultural, la inceputul secolului trecut.

Caminele culturale n-au fost opera lui Ceausescu
Programul derulat de Ministerul Culturii este structurat pe trei componente, constructie a Caselor de cultura sau a Caminelor culturale, finalizare si reabilitarea acestora. „Asezamintele culturale de la sate nu reprezinta produse ale epocii comuniste, initiativa lor datand din vremea regelui Carol I. Regret faptul ca multe dintre casele culturale s-au transformat in carciumi, baruri si discoteci”, a spus ministrul Culturii. Programul nu va fi unul politic, fondurile necesare pentru derularea proiectelor nu vor fi alocate in functie de apartenenta politica a primarilor. Nu se va urmari construirea unor simple edificii, ci a unor asezaminte dotate cu biblioteci, aparatura audio si video, care vor gazdui si organiza activitati culturale, in special pentru tinerii de la sate.

Lista va fi afisata pe pagina de internet a ministerului

Ministerul Culturii si Cultelor a primit 89 de cereri de alocare de fonduri pentru finalizarea obiectivelor culturale si 414 cereri de construire de asezaminte culturale, a caror conformitate administrativa este in curs de evaluare. Ministrul Iorgulescu a precizat ca lista solicitantilor care vor primi finantare va fi afisata pe pagina de internet a ministerului. Din cele 89 de proiecte de finalizare, 30 trebuie sa fie incheiate pana pe 15 decembrie 2007, alte 15 proiecte pana pe 1 martie 2008, iar restul de 44, pana la 1 iunie 2008. Conform ghidului operational al programului pentru 2007, prioritate au cladirile aflate in stadii avansate de executie, la care lucrarile pot fi incheiate pana la data 15 decembrie. Ministrul Iorgulescu a afirmat ca prima transa a banilor, de 7 milioane euro, este disponibila in bugetul Ministerului Culturii si Cultelor.

Constructiile incep in primavara lui 2008

Pana la data de 10 octombrie, s-a derulat a doua sesiune de depunere a dosarelor, in cadrul Programului prioritar national pentru proiectarea si construirea de sedii pentru camine culturale. Construirea asezamintelor culturale va incepe in primavara lui 2008. Programul se va desfasura intr-un interval de trei ani, fiind implicate trei ministere. Ministerul Culturii si Cultelor are obligatia de a derula programul de finalizare a lucrarilor de constructie, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor are responsabilitatea construirii de sedii, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se va ocupa de activitatile pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii culturale rurale si dotarea cu echipamente necesare, prin Programul National de Dezvoltare Rurala si prin accesarea banilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. „La nivelul judetului Bacau au fost depuse pana miercuri, 10 octombrie, 40 de cereri pentru construirea de asezari culturale. Din cifre neoficiale, la nivelul tarii sunt inregistrate aproape 400 de cereri, ceea ce inseamna ca judetul Bacau, cu cele 40 de solicitari, sta foarte bine. Ultimii primari care au depus cereri si documentatie pentru construirea de Camine culturale au fost cei din Asau, pentru un Camin cultural in satul Apa Asau, Solont, pentru doua caminme, unul la Cucuieti altul la Solont, Letea Veche – in satul Holt, Traian – sat Zapodia, Scorteni, Corbasca – sat Bacioi, Saucesti – sat Siret, aici depunandu-se inca o cerere in prima transa pentru Saucesti, si Ungureni – sat Bibiresti”, ne-a declarat Elena Valcescu, director in cadrul Prefecturii Bacau.

Proiecte. Proiecte! Proiecte?

Caminele culturale, cate mai sunt in judetul Bacau, beneficiaza de asistenta Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau (CJCPCTB). „Prin programul cultural initiat de institutia noastra de cativa ani de zile, suntem la dispozitia autoritatilor locale pentru a le sustine in proiectele de revigorare a miscarii cultural-artistice din comunele si satele bacauane, totul pe baza de parteneriat”, ne spune Florin Zancescu, directorul CJCPCTB. Localitatile care vor sa isi construiasca un asezamant cultural nou, sau sa il reabiliteze pe cel deja existent, prin parteneriatele pe care le incheie cu CJCPCTB (prin participarea la festivaluri, concursuri, targuri, tabere sau expozitii), fac un raport de activitate, anexeaza diplomele, premiile etc. ca sa dovedeasca faptul ca au activitate si beneficiaza de 10 puncte la cererea de finantare”. Cine vrea sa construiasca un camin cultural nou are nevoie de un proiect cultural pe trei ani pentru a obtine cerere de finantare. Camin cultural nou in judetul Bacau are comuna Poduri, ne spune Florin Zancescu, insa „e doar ridicat, nu are nimic inauntru si au nevoie de finantare pentru a-l dota tehnic”. Alt camin cultural nou mai este la Manastirea Casin. In rest, starea caminelor culturale nu sta deloc pe roze: la Gioseni, au camin cultural, dar nu este functional; Asau – caz special, pentru ca desi exista activitate culturala intensa, nu au camin cultural, iar activitatile se sustin in {coala Asau; Podu Turcului – are camin cultural vechi; Gainceana, are camin, dar necesita reabilitari sau unul nou; Sascut- nu are camin cultural, dar au activitate; Sarata – nu are, Brusturoasa, la fel; la Zemes exista Clubul Petrolului, dar cladirea e folosita in alte scopuri; Comanesti nu are casa de cultura etc. Acestea sunt localitati care au incheiat parteneriate si colaboreaza cu CJCPCTB.

Aida PULPAN
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*