Spre ce se indreapta un tanar care a absolvit liceul ? Normal ar fi sa se inscrie la o facultate, pentru a deveni inginer, economist sau avocat, si de ce nu, doctor. Ce facultati va alege tanarul?
Mai intai se pune insa problema daca va opta pentru o facultate, pentru ca si aici isi face efectul conditia sociala a fiecaruia. Spune-mi din ce familie provii, ce parinti ai, si iti spun daca urmezi sau nu o facultate! Cam asa se poate traduce „optiunea”. Invatamantul superior romanesc reformat de ani buni de la Revolutie este plin de universitati si facultati de cea mai proasta calitate, insa pe bani multi. Si aici ajungem la ce spuneam mai inainte. Cine are bani, isi poate permite ca in cativa ani sa devina economist cu ASE-ul la baza sau avocat cu Dreptul facut in numai stiu eu ce facultate dintr-un coltisor de tara. Pentru ca, in ziua de astazi, nu mai e ca inainte, cand romanul nu stia decat de universitatile, politehnicile, ase-urile sau medicinile din Bucuresti, Iasi, Cluj sau Timisoara.
Era o adevarata mandrie sa fi spus ca ai terminat Dreptul la Iasi sau Medicina la Bucuresti. Acum? Acum intalnesti absolventi ai „universitatilor” din mai toate resedintele de judet din tara. E rau, e bine? Nu stim. Ceea ce stim este ca absolventi cu diploma si licenta intalnesti peste tot. Un fost militian, devenit politist, si-a facut liceul la seral si apoi a urmat o facultate privata de drept si acum este licentiat si ocupa functii inalte.
Un fost lautar, care toata viata lui a cantat pe la nunti, a urmat si el seralul la „economic”, dupa care a „absolvit” ASE-ul! Cum au reusit? Pentru ca… are bani! Nu pentru ca, pe vremea cand lovea cu „pulanul” in strada sau iti canta ceva la ureche, ar fi dovedit mai stiu eu ce calitati intelectuale sau culturale! Nu, ci pentru ca… are parintii bani!
Si atunci, un tanar absolvent de liceu care locuieste la Fulgeris, spre exemplu, ai caror parinti nici n-au acoperis la casa, poate opta pentru o astfel de facultate? Va muri cu diploma de liceu in mana, pentru ca nu are de unde plati 600 de euro pe an, taxa minima perceputa la orice facultate.
Degeaba a fost premiant la Buhusi, Comanesti sau Moinesti, din „veniturile” de agricultor parintii nu au cum sa faca rost de atatea mii de euro pentru a-si intretine copiii la facultate. Pentru ca, pe langa taxa de scolarizare, mai exista si cheltuieli legate de cazare, mancare, transport.
Foarte multi bani. Toti rectorii institutiilor de invatamant superior aparute peste noapte cunosc situatia si, totusi, an de an maresc taxele! „Facultatea nu este obligatorie”. Cu alte cuvinte, cine are bani poate sa faca o facultate, chiar si fara sa treaca de foarte multe ori pe la cursuri. Doar pe la examene si este suficient.
Cine nu are bani sa mai incerce si la anul, poate prinde unul din foarte putinele locuri de la „fara taxa”, si acelea scoase la „vanzare” pe sub mana, ca la piata. O noua metoda de saracire a tinerilor si parintilor cu mii de euro va fi introducerea master-ului din 2008, ca obligatoriu pentru ca un ciclu universitar sa fie complet.
Altfel spus, degeaba faci o facultate trei ani daca nu faci si un master. Preturile sunt de lux, 27 de milioane lei vechi un master! Sa ne mai miram ca universitatile romanesti scot someri de lux pe banda rulanta? Ce spuneti de aceasta adevarata japca?
Nicolae TURCU
Nu+i de mirare. Eu ÅŸtiu un caz unde un muncitor de întreÅ£inere a făcut ÅŸi el niÅŸte asemenera cursuri „universitare” ÅŸi a ajuns sing. sau ing., nu ÅŸtiu prea bine. Ei ÅŸi! veÅ£i zice. A avut omul voinţă. Apreciez efortul, dar prea mulÅ£i juriÅŸti, economiÅŸti etc. făcuÅ£i la normă, mai ceva ca ÅŸuruburile din fabricile de dinainte de 89′ . Cui o să folosească?