Licitaţia pentru achiziţia unor GPS-uri suplimentare necesare Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură /APIA/ pentru finalizarea controlului în teren a fost lansată în procedură de urgentă, a declarat, marţi, ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, după şedinţa de lucru de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/.
‘Am semnat deja cu AgenÅ£ia de Cadastru un protocol pentru obÅ£inerea unor aparate de măsură ÅŸi din partea lor, dar ÅŸi pentru a ne ajuta cu personal’, a spus CioloÅŸ.
Acesta a precizat că la ora actuală se lucrează la finalizarea controalelor în teren pe vechiul eşantion de 6 la sută din fermierii înregistraţi la APIA pentru obţinerea subvenţiilor pe suprafaţă, aici fiind vorba de încă 4.000 de fermieri dintr-un total de 21.000.
‘Până la sfârÅŸitul săptămânii vom avea ÅŸi noul eÅŸantion pentru creÅŸterea ratei de control până la 10 la sută din total, conform solicitării CE. Noul eÅŸantion o să-l planificăm pe judeÅ£e ÅŸi fiecărui secretar de stat o să-i dau responsabilităţi să urmărească aceste activităţi zilnic împreună cu colegii de la APIA. Cred că pe data de 9 noiembrie vom fi avansaÅ£i ÅŸi cu această activitate de control ÅŸi vom putea să dăm asigurările cerute de comisie’, a explicat ministrul agriculturii.
Potrivit datelor APIA, pentru controlul în teren agenţia ar avea nevoie de peste 600 de GPS-uri performante, licitaţia fiind lansată pe SEAP pentru un număr de 300 de unităţi. Valoarea estimată fără TVA pentru aceste GPS-uri se situează între 2,5 şi 3,35 milioane lei.
Tot în întâlnirea de marÅ£i de la MADR, noul ÅŸef de la agricultură a menÅ£ionat că până la sfârÅŸitul săptămânii va fi livrat pentru testare ultimul modul din sistemul informatic ÅŸi până la 30 octombrie va fi efectiv introdus în producÅ£ie. ‘Firma de audit Deloitte&Touche va efectua ÅŸi ea un raport de audit pe IACS astfel încât să ne putem prezenta la comisie cu toate progresele făcute la începutul lunii noiembrie ‘, a spus CioloÅŸ.
În ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, ministrul a adăugat că şi acesta este o prioritate la MADR.
‘La sfârÅŸitul acestei săptămâni voi avea întâlniri tehnice cu reprezentanÅ£i ai direcÅ£iei de agricultură din CE pentru a discuta pe comentariile aduse de aceÅŸtia pe program precum ÅŸi calendarul pentru următoarea perioadă’, a explicat CioloÅŸ.
Potrivit preÅŸedintelui AgenÅ£iei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Pescuit /APDRP/, Laszlo Klarik, agenÅ£ia a elaborat deja ghidul solicitantului pentru trei măsuri din acest program, iar dacă MADR va decide lansarea acestora înainte de aprobarea întregului plan – aÅŸa cum estimase fostul ministru al agriculturii, Decebal Train RemeÅŸ – ei sunt pregătiÅ£i să o facă.
Aceste ghiduri au fost lansate în cele opt zone din ţară de Remeş şi conducerea APDRP încă din luna august, anunţând că primele proiecte de finanţare europeană prin PNDR vor putea fi depuse la finalul lunii octombrie.
Erau prevăzute pentru lansare, mai devreme decât întreg programul, patru măsuri din PNDR – trei private ÅŸi una publică.Cele patru măsuri din PNDR vizau sprijinul zootehnic pentru zonele montane, managementul resurselor naturale în agricultură ÅŸi silvicultură, măsura de renovare ÅŸi dezvoltare a satelor ÅŸi modernizarea exploataÅ£iilor agricole.
Dezvoltarea rurală şi agricultura are alocate cele mai multe fonduri din partea UE, aproape 14 miliarde de euro pentru următorii 7 ani, din care 8,22 miliarde euro pentru dezvoltare rurală şi 5,47 miliarde euro pentru plăţi directe. La aceste sume se adaugă 20 la sută cofinanţarea de la bugetul naţional. ROMPRES