Daca in copilarie ni s-a tot spus ca ciocolata nu face bine: strica dintii si ingrasa, astazi, oamenii de stiinta au ajuns sa o recomande. In ultimii ani, tot mai multe cercetari arata este mai eficienta chiar si decat unele medicamente. Singura conditie, sa fie cat mai bogata in cacao – peste 60 la suta.
1. Reduce tensiunea arteriala.
Flavonoizii din cocoa ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si la scaderea colesterolului. In timp, s-a demonstrat ca ciocolata neagra este aproape la fel de eficace ca si medicamentele antihipertensive. O data cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, aparitiei unei boli coronariene, cu 10%, si a mortii premature, cu 8%.
2. Imbunatateste circulatia sangelui catre creier timp de doua-trei ore de cand o consumati.
Datorita flavonoizilor din cacao, vasele de sange din creier se dilata si permit patrunderea unei cantitati mai mari de sange si implicit de oxigen. Asa ca atunci cand mancam ciocolata neagra ajutam creierul sa lupte impotriva oboselii, insomniei si imbatanirii.
Flavonoizii nu se gasesc numai in ciocolata cu un continut mare de cacao, ci si in vin, ceai verde si in afine.
3. Imbunatateste starea de spirit.
Se spune ca feniletilamina, o substanta chimica secretata de creier, dar care se gaseste si in ciocolata, induce o stare de euforie si excitatie asemenataoare cu cea din timpul preludiului. Din acest motiv, ciocolata este cel mai dorit aliment din lume.
4. Impiedica deteriorarea celulelor
5. Imbunatateste nivelul zaharului in sange. Aceste doua caracteristici se datoreaza tot flavonoizilor. Cu cat ciocolata este mai bogata in cacao, cu atat contine o cantitate mai mare de flavonoizi. Cautati asadar ciocolata cu un continut mai mare de 60-75% de cacao. Cea cu lapte are mai putini flavonoizi decat cea neagra, iar cea alba, aproape deloc.
6. Reduce riscul de atac de cord.
O cercetare americana arata ca mancand cateva patratele de ciocolata in fiecare zi vom reduce cu 50% riscul sa murim in urma unui atac de cord. Studiul arata ca sangele se coaguleaza mai greu in cazul oamenilor care mananca ciocolata.
7. Le este de ajutor celor care sufera de sindromul oboselii cronice.
Un studiu britanic arata ca adultii care sufera de acest sindrom si mananca zilnic, timp de aproape o saptamana, in jur de 50 de grame de ciocolata, cu un continut de cacao de 85%, se simt mai putin obositi.
8. Creste colesterolul “bun†si il scade pe cel “rauâ€. Acest beneficiu se datoreaza in special antioxidantilor, care, impreuna cu cei din fructe, legume, ceai si vin, reduc riscul de boli cardiovasculare.
9. Ajuta la metabolizarea zaharului din sange.
Un studiu italian arata ca ciocolata neagra bogata in flavonoizi reduce riscul de diabet.
10. Reduce tusea. Un studiu britanic arata ca o substanta din cacao poate fi mult mai eficienta impotriva tusei chiar si decat un medicament. Si, pe deasupra, nu are nici efecte adverse, cum se intampla in cazul medicamentelor.
Surse: msnbc.msn.com, laurelonhealthfood.com
HotNews.ro
wow 🙂
its very point of view.
Good post.
realy gj
thx 🙂