„Convorbiri didactice” – perpetuarea valorii

Aproape 18 ani de aparitie neintrerupta. Un prestigiu carea depasit granitele Romniei. Contributii stiintifice extrem de importante in teritoriul vast al limbii si literaturii romane. Sute de mii de profesori si elevi care au invatat de aici ceea ce nu au invatat din alta parte.

Mihai Semenov – un om a carui incapatanare pozitiva este depasita doar de dragostea sa pentru carte si cei ce o iubesc. „Convorbiri didactice” ofera, la numarul 54, inca numeroase lectii teoretice, dar mai ales practice.

Cei ce semneaza articolele sunt nume importante (poate cele mai importante) ale stiintei limbii si literaturii romane din judetul Bacau. Ioan Danila, Aurel Jamneala, Grigore Codrescu, Gheorghe Iorga, Doina Marinov, Dan Petrusca, Petru Zugun, Maria Codrescu. Alaturi de ei sunt profesori care dovedesc, iata, ca mai are o sansa catedra „de romana” a scolii bacauane: Silvia Chesaru, Cornelia Pompiliu, Adriana Rusu, Iuliana Clima, Ionela Manolache, Gigliola Ceaunas, Ion Ilies. Iar temele descifrate, sub semnul general al naratiunii, sunt dintre cele mai interesant, dar mai ales utile” tipurile de naratiune, instantele comunicarii narative, fluxul constiintei, povestirea in rama – supranaratorul, fantastic si fabulos in textul narativ.

Nu pot fi uitate contributiile in domeniul gramaticii („Postularea relationarilor interproportionale integrale” – Petru Zugun, Semnele ortografice – ultimul inventar”- Ioan Danila) precum si indrumari pedagogice (Aurel Jamneala – „Innoirea predarii-invatarii limbii romane”) sau in cele teoretice (Gheorghe Iorga – „textul narativ. Punctul de vedere narativ”). 64 de pagini dense, care ar trebui sa nu lipseasca din „dotarea” oricarui profesor de specialitate care se respecta. Despre elevi…

Nu putem omite contributia Grupului „Romana corecta” (Dana Atomulesei, Olguta Carabas, Elena-Luiza Galan, Adriana Ivasc, Isabela Manolache – toate studentele profesorului Ioan Danila la Facultatea de Litere a Universitatii Bacau), grup care a vegheat la corectitudinea gramaticala si literala a revistei. Si a facut-o impecabil.

Comentarii

  1. Stiti ca acolo e de fapt o masina de facut bani? Hai sa nu ne mai induiosam… Revistele se baga pe gat copiilor in scoli fiindca profesorii primesc un procent bunisor, in functie de vanzari.

  2. haideti sa fim seriosi…..toate revistele alea sunt numai porcarii, mi-e mila de complexatii care le scot si le baga studentilor/elevilor pe gat…nu sunt decat niste aberatii inutile

  3. de fapt sunt minunate,parerea mea.Sunt extrem de folositoare(nu sunt profesor,sunt elev)numai bune pentru studii avansate.

  4. sunt niste porcarii…..banalitati bune sa te stergi cu ele la fund miam cumparat si yo si nu miau folosit la nik

  5. :-j:-j:-jmai bn nu mai dati bani pe cacaturi dinastea dati bani si nici nu va folosesc mai bine nu cumparati si va luati fiecare ce vreti
    e mai bn asa yo am cumparat si nu miau folosit asa ca decat sa dau bani degeaba mai bn imi cumpar ce vreau

  6. profesoara, fosta eleva a li Pedagogic, Facultatii de Litere Bacau a zis:

    sunt foarte uimita de cei care sunt impotriva acestor reviste.Ele aduc un plus de actualitate in scoli si licee. Ce s-ar intampla cu noi daca am ramane la cunostintele predate in anii70.Deschiderea catre orice material aduce reale beneficii .Succes

  7. Sper ca observati ca cei care spun ca nu le-au folosit convorbirile didactice sunt cocalari (ii recunoastem dupa limbajul cocalaresc). Cartile sunt f bune si nu mi-au fost bagate pe gat. Se zice clar : le ia CINE VREA. Cocalarii, mai incet.
    Intrebare : de unde pot face rost de Convorbiri Didactice, Bacau 2006, anul XVIII, nr.53? In nr.52 al aceluiasi an am gasit un eseu foarte interesant despre Morometii, vol.II. Am acolo doar partea I. Am luat Convorbirile cand eram la Scoala Generala, inca din clasele mai mici. Acum sunt clasa a X-a si profesorii de liceu nu mai aduc asemenea reviste scolare.

Adauga un comentariu

*