Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal (PNL) a hotărât luni, cu 17 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere, ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, a declarat, pentru ROMPRES, secretarul general al partidului, Dan Motreanu.
S-a abţinut de la vot vicepreşedintele Puiu Haşotti. Printre cei care au votat împotrivă se numără Dan Radu Ruşanu, Relu Fenechiu şi Mircia Muntean.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu declara, la sfârşitul săptămânii trecute, că PNL a susţinut introducerea votului uninominal încă din 2003, spre deosebire de alte partide care recent s-au declarat adepte ale acestui sistem electoral, iar, în cazul în care Parlamentul nu se va grăbi cu adoptarea legii, Guvernul îşi va asuma răspunderea.
„Voi observa foarte atent modul în care aceste dezbateri vor înainta în Parlament, în Senat, săptămâna viitoare. Dacă voi observa că există un ritm care să îmi dea convingerea că acest proiect de lege va fi adoptat într-un termen scurt, atunci sigur că nu am de ce să recurg la formula asumării răspunderii. Dar dacă voi constata că se merge într-un ritm prea lent (…), atunci vă spun foarte clar că îmi rezerv posibilitatea asumării răspunderii guvernamentale pe sistemul de vot uninominal ÅŸi asta foarte repede”, afirma premierul.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, duminică, la Galaţi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea votului uninominal.
„Lucrurile, se vede, nu merg bine în Parlament ÅŸi atunci, mai mult ca sigur, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii votului uninominal. Asta înseamnă că vom avea alegeri cu vot uninominal pentru Parlamentul României”, a spus Bogdan Olteanu.
Preşedintele Camera Deputaţilor a adăugat că legea este depusă şi semnată la Guvern şi va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a transmis, la începutul săptămânii trecute, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, premierului şi liderilor PNL, PSD, PD, UDMR, PC, PLD şi PRM în care avertiza că, dacă nu va primi la promulgare, până pe data de 22 octombrie, noua lege electorală care să vizeze introducerea votului uninominal începând cu următoarele alegeri parlamentare, va declanşa un referendum naţional pe această temă.
„Această lege poate fi adoptată de Parlament în procedură obiÅŸnuită sau poate fi adoptată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului în faÅ£a Parlamentului”, se arăta în scrisoarea ÅŸefului statului. ÃŽnsă, Traian Băsescu atrăgea atenÅ£ia că „emiterea de către Guvern a unei ordonanÅ£e de urgenţă pe tema schimbării modului de scrutin nu poate fi o soluÅ£ie satisfăcătoare”.ROMPRES