Din patru mii de angajati, doar unul singur

partizanul1.jpgVa mai amintiti de Fabrica de pielarie si incaltaminte „Partizanul” Bacau? Umba ei se regaseste intr-o constructie maiestuoasa care se doreste a fi un MALL. Vestita pentru pantofii si ghetele sale, „Partizanul” a ramas doar o amintire. Pe locul fostei fabrici, unde odinioara lucrau peste patru mii de bacauanii, s-a ridicat cladirea unui complex comercial. Din informatiile pe care le detinem, doar un singur angajat mai are fosta Fabrica „Partizanul”, un paznic!

In fosta Fabrica de pielarie si incaltaminte „Partizanul” lucrau, inainte de Revolutie, peste 4.000 de angajati. Aici se confectionau, printre altele, pantofi din piele de curca pentru Elena Ceausescu si cizme de vanatoare pentru fostul dictator. Aproape toti militarii din Romania se incaltau cu bocanci din Bacau. Alte sute de mii ajungeau in Irak, Iran, Kuweit etc.

Astazi, incaltamintea marca „Partizanul”, devenita pentru o scurta perioada de timp dupa Revolutie „Cotidian”, nu mai exista, la fel si fabrica. La Registrul Comertului, in dreptul firmei „Partizanul” scrie „lichidare”, iar in evidentele Ministerului Finantelor figureaza o societate, TABCOBAC SA, cu un singur salariat! Istoria Fabricii „Partizanul” s-a intrerupt imediat dupa Revolutie.

„Un rol important l-a jucat in acele zile de ianuarie 1990 campaniile de denigrare a oamenilor care lucrau acolo, a celor ce isi asumasera conducerea acestei fabrici. Era foarte usor sa manipulezi masele”, spune Gheorghe Parvu, cel care nu se jeneaza sa recunoasca faptul ca a fost ultimul secretar PCR din unitate.

„Dupa Revolutie s-a declansat un atac impotriva fostilor comunisti, toata lumea fiind indemnata sa se debaraseze de ei. Ce facusera rau acestia in fabrica? Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, fabrica ajunsese vestita in intreaga lume. Pantofii din piele de curca si cizmele cowboy ajunsesera in America de Sud, Japonia si SUA, dar si in Europa, unde incaltamintea fabricata in Bacau era foarte solicitata”, isi aminteste fostul „pecerist”.

Ceausestii se incaltau la „Partizanul”

„Cea mai infloritoare perioada a fabricii a fost pe timpul lui Ceausescu. Pornita de la 40 de muncitori, fabrica a ajuns in cativa ani la peste 4.000 mii de angajati. De la benzile glisante formate din carucioare de lemn, se ajunsese la benzi rulante adevarate, masini de cusut moderne, noi sectii, iar productia era foarte mare.

Ni se cerea sa ne angajam ca vom depasi planul, luna de luna, an de an, noi o faceam, dar asta era doar pe hartie. Important era insa ca eram pe pietele mondiale, pe cea interna, si aveam specialisti de prima clasa.

Ne angajam in fata primului secretar ca vom depasi planul. Nu am fost de acord. Stiti ce spunea fostul prim secretar? Ca nici el nu credea in angajamentele noastre, dar era nevoit sa le accepte, din cauza raportarilor catre centru. Mintea si el mai departe”, isi aminteste Gheorghe Parvu.

Se confectionau la „Creatie” pantofi pentru Elena Ceausescu. „Fostul director de la AVICOLA, Petru Placinta, oferea pe piata pielea de curca. Era vorba despre pielea de pe picioare. Din aceasta, noi faceam posete si incaltaminte de dama. Exportam in America de Sud, spuneau ca e din piele de crocodil. In fiecare an, ii trimiteam Elenei Ceausescu o pereche de pantofi si o poseta.

Veneau si ministrii si luau cadouri de acest gen. Pentru dictator, confectionam cizme de vanatoare, port – arma si port – hart. Nu a vizitat insa niciodata fabrica”, spune Gheorghe Parvu.

S-a dat pe criterii politice

„Fabrica s-a vandut pe criterii politice si pe bani putini sau pe datorie”, spune Gheorghe Parvu. In ianuarie 1990 n-a fost posibila o privatizare a fabricii prin metoda MEBO. S-au tot schimbat directorii, unii au fost dati afara la cererea muncitorilor, cum a fost cazul lui Dan Pricop, un om exceptional, care a facut mult bine fabricii.

Nu s-a mai vrut sa se mearga inainte si decaderea a inceput de cand Ovidiu Budeanu a intrat in posesia fabricii. Apoi a inceput demolarea ei, desi un timp s-a mai facut incaltaminte sub alta denumire, Prodbac.

Necunoscuta fiind, erau putine solicitari, asa ca rentabilitatea a scazut drastic. S-au inchis sectiile de baza, cantina, sectia Fibrotex. Utilaje din Italia, noi noute, au fost vandute la fier vechi. S-a continuat cu inchirierea spatiilor si, in scurt timp, fabrica nu mai exista.

A scazut numarul muncitorilor. Incaltamintea marca „Partizanul” a ramas o amintire. Frumoasa pentru unii, trista pentru altii. Sunt oameni care si-au mancat tineretea in fabrica, au pus umarul la dezvoltarea si afirmarea ei. Ce s-a ales din munca lor? Praful si amintirile.

„Copiii salariatilor mergeau la Cresa sau Caminul „Partizanul”, cei tineri locuiau la Blocul Tineretului. Nu era luxul de pe lume, insa era primul pas“, spune cu emotie Gheorghe Parvu, fost salariat la ceea ce a fost odata Fabrica de Pielarie si Incaltaminte „Partizanul”, apoi „Cotidian”, rivala vestitei „Clujeana”. 4000 de oameni au fost trecuti in somaj.

In evidentele Registrului Comertului, COTIDIAN SRL, cu numarul de inregistrare 34/802/1997 si cod fiscal 9694828, la rubrica STAREA FIRMEI, era trecut – DIZOLVARE. Ce se afla acum pe locul fostei fabrici? O cladire impunatoare care in curand, va deveni MALL. „Partizanul”? Amintiri, amintiri…

Fiul lui Filderman cere despagubiri

Fiul fostului industrias Iosif Filderman, Dorian Milian, a solicitat statului roman sa-l despagubeasca sau sa ii retrocedeze activele fostei fabrici de pielarie, detinuta de tatal sau pana in 1948 si confiscata de regimul comunist.

Iosif Filderman s-a nascut la Berlin si a trait la Bacau unde, in 1923, a cumparat un teren pe care ulterior a construit o fabrica de pielarie si incaltaminte. El a obtinut brevetul de inventie pentru produsul „piele intoarsa”, folosit la confectionarea pantofilor si a ghetelor. In 1948, Filderman a fost arestat de regimul comunist pentru trecere frauduloasa a frontierei si condamnat la zece ani de detentie.

A murit in 1952, in inchisoare. Fiul acestuia, Dorian, a fost infiat in 1947 de familia Milian, din Bacau, printr-un act de adoptie care ii confera dreptul de a mosteni bunurile tatalui sau natural.

In baza acestui document, la sfarsitul lui 2006, Dorian Milian s-a adresat instantei si a solicitat emiterea unei hotarari judecatoresti de reabilitare a tatalui sau, cu restituirea integrala a averii confiscate.

In cazul in care bunurile confiscate nu mai pot fi restituite in natura, mostenitorul lui Iosif Filderman va accepta despagubiri in echivalent.

Nicolae TURCU

Comentarii

  1. epaminonda baltazar ionescu sascut a zis:

    DESI AM UN RESPECT APARTE FATA DE EVREI ,AM
    O NELAMURIRE CAREIA NU I-AM GASIT RASPUNS.
    IN NOMENCLATURA POLITICA SI NU NUMAI DE DUPA
    AL 2LEA RAZBOI SUNT REGASITI FOARTE MULTI
    EVREI. CEI DE CAREAMINTITI ERAUTOT
    EVREI.CARE-I DE FAPT TREABA?? UNA CU ALTA NU PREA DA SOCOTEALA!!!!CAT DESPRE ECONOMIA BACAULUI ACEEA CARE A APUS DEFINITIV IMI VINE SAURLU DE DEZGUST SI DURERE.

  2. Jim Leonard a zis:

    Geo. where in heck are you?

  3. Adrian Dascalu a zis:

    Am fost muncitor in acea fabrica , parintii mei au lucrat acolo , vecinii mei au lucrat acolo , am crescut in cresa si caminul lor ( al nostru ) , pe domnul Pirvu si Pricop i-am cunoscut si pe multi altii , este inadmisibil ce sa facut in tara asta dupa ,, demolutie ” , este o rusine totala de a continua sa invinovatim un regim care a impartit echitabil binele si raul cu concetatenii sai , judecati liderii si impuscati pentru subminarea economiei nationale si pe adevaratii criminali ai economiei tip iliescu si gasca , basescu si gasca , gastile ministrilor sa isi faca conturile pline si sa submineze in continuare economia . Fratilor unitiva si schimbati acest regim , bagati in puscarii vinovatii , executati prin spanzurare a celor vinovati de tradare a neamului nostru Romanesc si revenirea la o guvernare muncitoresc socialista , asa sa ne ajute dumnezeu .

Adauga un comentariu

*