Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare de 16 pagini, să-l revoce din funcţie pe procurorul şef al Secţiei a II-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Doru Ţuluş, pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale.
ÃŽntr-un comunicat remis, duminică, AgenÅ£iei ROMPRES, Tudor Chiuariu îl acuză pe Doru Å¢uluÅŸ că scopul său a fost acela de a „instaura controlul total, discreÅ£ionar, asupra activităţii secÅ£iei”, prin controlul asupra deschiderii ÅŸi repartizării dosarelor, controlul asupra actelor care se fac în dosare, asupra soluÅ£iilor din dosare, dar ÅŸi asupra comunicării acestora.
Chiuariu consideră că „DNA a devenit o agenÅ£ie de PR”, susÅ£inând că un preÅŸedinte de partid a devenit purtătorul de cuvânt al acestei instituÅ£ii ÅŸi organizează conferinÅ£e de presă în care prezintă informaÅ£ii din dosarele aflate în lucru la SecÅ£ia a II-a, despre care garantează că sunt „sută la sută” corecte, invocând „surse din DNA”.
„Toate acestea ne demonstrează că nu mai este vorba de „întâmplări”, ci că totul face parte dintr-o strategie instituÅ£ională: nu mai contează finalitatea judiciară a dosarelor, ci spectaculozitatea mediatică”, afirmă Chiuariu.
ÃŽn acest context, ministrul PNL este de părere că „sub îndrumarea directă a procurorului Doru Florin Å¢uluÅŸ, activitatea SecÅ£iei a II-a a DNA a devenit una dominată de arbitrariu ÅŸi abuz”.
El a menÅ£ionat că cererea sa de revocare din funcÅ£ie a ÅŸefului SecÅ£iei a II-a din DNA, care se ocupă cu combaterea infracÅ£iunilor conexe infracÅ£iunilor de corupÅ£ie, este o urmare a faptelor constatate de InspecÅ£ia Judiciară, care a efectuat un control asupra DNA pentru perioada 1 ianuarie 2006 – 30 iunie 2007.
Tudor Chiuariu susÅ£ine că, potrivit Raportului de inspecÅ£ie asupra activităţii DNA în perioada 2006-2007, verificările efectuate la SecÅ£ia a II-a au evidenÅ£iat „existenÅ£a unor deficienÅ£e în organizarea, planificarea ÅŸi controlul activităţii, deficienÅ£e ce pun în discuÅ£ie aptitudinile manageriale ale procurorului ÅŸef de secÅ£ie”.
Ministrul Justiţiei îl informează pe şeful statului că prima cere de revocare din funcţie a lui Ţuluş a formulat-o pe 8 mai a.c., ca urmare a unor deficienţe constatate în activitatea Secţiei a II-a a DNA, dar a solicitat amânarea discutării ei până la finalizarea controlului Inspecţiei Judiciare.
Chiuariu i-a reamintit lui Traian Băsescu că, potrivit legii, revocarea procurorilor se face de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, cu avizul CSM, în cazul în care se constată exercitarea necorespunzătoare de către persoana cu funcţii de conducere a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale. ROMPRES