„Nici un popor nu este ilegal” – aÅŸa începe manifestul on-line semnat de foarte mulÅ£i scriitori ÅŸi artiÅŸti italieni, în frunte cu celebrul regizor Bernardo Bertolluci. Apelul – care vine după atacurile lansate de clasa politică ÅŸi mass-media din Italia la adresa românilor ÅŸi a Å£iganilor – apare pe site-ul No Racism News ÅŸi se intitulează „Triunghiul Negru”. Denumirea face referire la semnul pe care fasciÅŸtii italieni obiÅŸnuiau să îi oblige pe rromi sa îl poarte pe haine în perioada anilor 40, transmite Antena 3.
Apelul a fost preluat de presa italiană ÅŸi până la această ora a fost semnat de aproape 2.000 de intelectuali din peninsula. „Delictele individuale nu justifica pedepsele colective. A fi român sau rrom nu este o competiÅ£ie etnică” declară iniÅ£iatorii apelului. „Nu exista rase ÅŸi cu atât mai puÅ£in rase vinovate sau nevinovate”, mai spun intelectualii italieni.
„O femeie a fost maltratată ÅŸi ucisă la Roma. UcigaÅŸul e cu siguranţă un bărbat, poate un român. Tot româncă este ÅŸi femeia care s-a aruncat în faÅ£a autobuzului, pentru a cere ajutor în încercarea de a salva viaÅ£a femeii atacate. Odiosul criminal a bulversat Italia, gestul de altruism a fost uitat.”
Despre politicienii din peninsulă, reprezentaÅ£ii comunităţii culturale italiene spun că aceÅŸtia preferă să caute un Å£ap ispăţitor în loc să se preocupe de adevaratele probleme. „E mult mai uÅŸor să creezi o vină colectivă (astăzi românii, ieri musulmanii, mai înainte albanezii) decât să te implici în adevăratele cauze ale insecurităţii sociale cauzate de procesul de globalizare. Este mai uÅŸor să strigi lupul ÅŸi să ceri expulzări decât să pui în practică directivele europene privind asistenÅ£a sanitară, asigurarea unui loc de muncă ÅŸi a unui adăposat pentru imigranÅ£i. E mai uÅŸor să îi privezi pe niÅŸte amărâţi de cocioabele lor mizere decât să le asiguri un loc de muncă ÅŸi să combaÅ£i astfel munca la negru”, se mai scrie în manifest.
Chiar dacă politicienii ÅŸi mass-media suÅ£in că societatea occidentală în general, ÅŸi cea italiană în special, este avansată în ceea ce priveÅŸte drepturile femeilor, în practică lucrurile nu stau tocmai aÅŸa, spun iniÅ£iatorii apelului. „Dimpotrivă, dacă este să luam ca martor recentul raport al World Economic Forum în privinÅ£a implicării femeilor în viaÅ£a socială sau cea politică, în probleme de sănătate sau de muncă, Italia se afla pe locul 84 în timp ce România ocupă poziÅ£ia 47.”
Sursa: Romanian Global News