Ganduri simple despre arbori si habitat

Cred că educaţia în privinţa arborilor se face mai ales la oraş; nu întamplător masivele defrişări de păduri au fost precedate sau însoţite de nemaiantalnite tăieri şi ciuntiri în oraşe. Acolo se dă întotdeauna tonul, atat la bine cat si la rău, iar exemplul este mai mult decat molipsitor.

După ce că nu are o arhitectură veche de tinuta, Băcaul nu are nici o arhitectură vegetală de minim orgoliu, iar cea moştenita nu este conştientizată ca un patrimoniu natural care trebuie păstrat şi sporit şi nu lăsat la latitudinea toaletatorilor, meserie ce nu degeaba “are un nume cu iz de latrină”(I.Longin Popescu-Formula AS). Pentru că între ”a pune rochie” şi “closet”, cele două aspecte ale genezei cuvantului, a doua e singura neantagonică cu obiectul muncii acestor “meseriaşi”, dacă e să ne amintim de un celebru banc de pe vremea lui Nea Nicu.

Hotărat lucru, cred că secţia primăriei numită “Spaţii Verzi”ar trebui să se cheme altfel şi ar trebui să aibă mai mulţi angajati care sa iubeasca natura, nu să taie ramuri verzi şi sa lase pe cele uscate (ce nu se văd la normare), să “cosmetizeze” acolo unde nu trebuie şi sa reteze pomi acolo unde li se cer doar tăieri de crengi, sub pretextul că ei “nu au dezaineri!” ca în cazul celor 12 tei de pe str.Milcov, ce au devenit 12 stalpi, sau umbrita stradă Letea, care doreai să fie fără sfarşit, acum transformată într-o stradă de cioate. Aceşti angajaţi ar trebui plătiţi invers proporţional cu pomii tăiaţi, direct cu cei îngrjiţi si mai ales ar trebui sa considere copacii si ai lor! Dar pentru asta ar trebui probabil, să li se puna fiola din cand în cand, îmi relata vecinul si seful meu de scară, după ce văzuse toaletatorii în acţiune la blocul nostru!

Au căzut pană şi sălciile de langă parcarea Pieţei Sud, unde permanent vedeai la umbra lor pe o bancă bătrani sau comercianţi obosiţi de drum lung. E prima vară cand nu mai văd grupul de şahişti ce jucau în serile de vară şah sub umbra unor salcami de langă podul de pe strada Milcov, pentru că tăind ramurile de jos a dispărut umbra. -Oameni buni de la primărie, chiar nu înţelegeţi că nimeni nu vrea să faceţi ceva inutil şi dăunător, cand pot fi făcute atatea lucruri utile şi frumoase, că oamenii au nevoie mai mult ca niciodată de umbra copacilor, care la randul lor au şi ei dreptul la coroană, la floare şi la viaţă. Dacă pompierii ar face ca aceşti zeloşi “supunători ai naturii”, ar trebui să iasă săptămanal şi să ude blocurile, iar cand e foc să spună că nu e de nasul lor. Iar la vanzări de drujbe si masini cu brate ridicatoare pentru taietori nu ar trebui să ne străduim atat de tare şi atat de agresiv. O secţie ca aceasta ar trebui să aibă instrumente de întreţinut şi îngrijit copacii ca în ţările civilizate. Aş remarca la capitolul spaţii verzi, secţia care se ocupă cu plantatul florilor şi cu întreţinerea gardurilor vii şi care merită toată stima noastră! Însă nici aici nu trebuie să nu fie idei din partea unei comisii de urbanism, pentru că lucrurile pot fi duse mult mai departe.

Ioan BURLACU- artist plastic

Adauga un comentariu

*