Se parea ca toti cei interesati de sistemul romanesc de invatamant credeau ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si federatiile sindicale reprezentative la nivel de ramura au ajuns sa vorbeasca, in sfarsit, aceeasi limba.
Dar Federatia Educatiei Nationale s-a instalat pe prima pagina a tuturor ziarelor, anuntand declansarea unui conflict de munca, ba chiar si calendarul actiunilor de protest, „in toata tara”. La Sibiu, Caras-Severin, Galati, Satu Mare, Timis (judete in care FEN are cateva mii de membri) s-au desfasurat, sau urmeaza sa se desfasoare greve de avertisment, cu participarea a mii si mii de slujitori ai scolii. Initiativa FEN i-a luat prin surprindere nu numai pe guvernanti, ci pana si pe liderii celorlate doua federatii sindicale reprezentative din educatie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant-F.S.L.I. si Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret”-FSI, care asteptau reluarea dialogului cu MECT si cu reprezentantii Guvernului.
Ce vrea Federatia Educatiei Nationale?
Contactata de noi imediat, lidera FEN din judetul Bacau, Virginia Ionas, ne-a declarat ca demersul federatiei pe care o reprezinta in teritoriu este justificat: „Din cauza mai multor solicitari care nu si-au gasit nici pana acum rezolvarea, Consiliul National Extraordinar al Federatiei Educatiei Nationale a decis deschiderea neintarziata a conflictului de munca. Avem in vedere in primul rand tergiversarea semnarii contractului colectiv de munca, nerespectarea Acordului incheiat cu Guvernul la sfarsitul grevei din noiembrie 2005 privind elaborarea unei noi legi a salarizarii personalului din invatamant si neidentificarea fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 RON pentru personalul didactic aflat pe functii sau posturi care necesita studii superioare de lunga durata. Protestele au inceput chiar din prima zi a acestei saptamani (luni, 12 noiembrie – n.n.), cu o greva de avertisment de doua ore, si va cuprinde intreaga tara, cursurile urmand a fi intrerupte cate o zi in fiecare judet”.
Ce spune liderul SLI Bacau
Pe de alta parte, liderul FSLI Bacau, Gheorghe Manole Chiriac, crede ca singura explicatie a demersului unilateral al FEN poate fi imboldul de a iesi cu orice pret in fata, de a-si face lobby. „Toate federatiile sindicale din invatamant trebuie sa actioneze in comun, numai asa ne vom putea impune in fata guvernantilor. De ce n-a ramas domnul Croitoru (liderul FEN-n.n.) la negocieri si s-a grabit sa declanseze unilateral conflictul de munca? Uitati, liderul FSLI, Aurel Cornea, si liderul FSI, Gheorghe Isvoranu, au participat pe 5 noiembrie la negocierile cu ministrii Paul Pacuraru si Varujan Vosganian, reusind sa obtina acordul de principiu al celor doi ministri privind reintroducerea in proiectul Legii Bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 a sumelor necesare pentru acordarea biletelor de odihna, stabilirea unui salariu minim brut de 880 RON pentru absolventii cu studii superioare de lunga durata si rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic de predare , in scopul majorarii cu 10 ka suta nu numai a profesorilor cu gradul didactic I, ci si pentru cadrele didactice cu gradul didactic II, cu definitivat si a celor debutante in sistemul de invatamant. Asa a fost posibil ca in sedinta sa din 6 noiembrie, Comisia de Invatamant, {tiinta, Tineret si Sport a Camerei Deputatilor sa voteze Proiectul Legii bugetului educatiei pentru anul 2006, in care a fost prinsa si majorarea salariala de 10 la suta, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, celelalte majorari salariale urmand sa fie negociate in perioada imediat urmatoare. Dialogul nu s-a incheiat inca, asa ca nu putem vorbi de declansarea unui conflict de munca. De altfel, miercuri, joi si vineri, toti membrii Consiliului National al Liderilor de la FSLI si FSI „Spiru Haret” ne vom afla la Bucuresti, tocmai pentru a decide pasii urmatori ai negocierilor”.
{tefan OLTEANU
Aida PULPAN