Preţul ţiţeiului, nou nivel record

oil.jpgPreţul ţiţeiului a atins un nou record miercuri, după ce a depăşit 99 dolari pe baril la bursele din Asia, transmite AP. Creşterea preţurilor a fost generată de îngrijorările referitoare la livrări după ce în Emisfera Nordică s-a instalat iarna iar rafinăriile se confruntă cu probleme.

Declinul dolarului şi speculaţiile potrivit cărora Rezerva Federală (Fed-Banca centrală a SUA) va reduce, din nou, dobânda de referinţă sunt alţi factori care au impulsionat creşterea preţurilor la ţiţei.

‘PiaÅ£a priveÅŸte acum spre Å£inta de 100 dolari/baril’, a afirmat Victor Shum, analist pe probleme de energie la Purvin&Gertz în Singapore.

Preţul ţiţeiului Light sweet crude (din Golf) cu livrare în ianuarie a crescut la 99,29 dolari/baril la bursa electronică de la New York, în timp ce la jumătatea zilei, la Singapore, barilul se tranzacţiona cu 98,62 dolari.

La începutul săptămânii trecute, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a apreciat că recenta explozie a preţului petrolului, care s-a apropiat vertiginos de 100 de dolari pentru un baril, a început să-şi facă simţită efectele asupra cererii mondiale, pentru care Agenţia şi-a revizuit în scădere estimările.

În raportul său lunar publicat marţi, 13 noiembrie, AIE a revizuit la 87,14 milioane barili pe zi (mbj), în scădere cu 500.000 de barili pe zi, estimările privitoare la cererea mondială de petrol în trimestrul al patrulea. Pentru 2008, Agenţia mizează în prezent pe o cerere mondială de 87,69 mbj (în creştere anuală cu 2,3 procente) în scădere cu 300.000 de barili pe zi faţă de 88 mbj cât estima anterior.

De asemenea, AIE şi-a redus semnificativ estimările referitoare la cât de mult petrol va fi nevoită să pompeze Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) atât în iarna aceasta cât şi anul viitor. AIE estimează că OPEC va trebui să asigure o producţie de 32 mbj în ultimul trimestru, cu 700.000 de barili pe zi mai puţin decât precedentele estimări. Pentru 2008 cartelul ar urma să asigure în medie o producţie de 31,3 mbj, cu 500.000 de barili pe zi mai puţin.

Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a exclus luni o eventuală majorare a producţiei de petrol cu prilejul următoarei reuniuni a OPEC de la Ryad, dar a lăsat deschisă poarta pentru o majorare a producţiei cu prilejul reuniunii OPEC de la Abu Dhabi, programată pentru data de 5 decembrie.
În perioada care a trecut de la mijlocul lunii august şi până în prezent preţul petrolului a crescut cu 40 la sută.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*