Traian Băsescu a contestat Legea votului uninominal

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR), o sesizare de neconstituţionalitate a Legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali.

Potrivit unui comunicat al AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale, ÅŸeful statului precizează în sesizarea adresată instanÅ£ei constituÅ£ionale că legea trimisă la promulgare prevede în art. 29 alin. 16 că ”separat pentru Camera DeputaÅ£ilor ÅŸi Senat, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaÅ£ie a cetăţenilor aparÅ£inând minoritaÅ£ilor naÅ£ionale are dreptul de a propune o listă suplimentară la nivel naÅ£ional care va putea conÅ£ine cel mult un număr egal de candidaÅ£i cu numărul candidaÅ£ilor înscriÅŸi în toate colegiile uninominale.

Lista naţională a fiecărui partid va ordona candidaţii partidelor şi va conţine în coloane separate: numele şi prenumele candidatului, precum şi apartenenţa politică a acestuia. Lista va fi folosită pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlament doar în situaţia în care numărul de voturi valabil exprimate dobândite îi permit să obţină, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decât numărul candidaţilor înscrişi în colegiile uninominale.

Lista naÅ£ională suplimentară a fiecărui partid politic, alianţă politică sau electorală se depune la Biroul Electoral Central ÅŸi va fi afiÅŸată în toate secÅ£iile de votare. CandidaÅ£ii înscriÅŸi pe lista naÅ£ională vor respecta prevederile alin. 7 – 15”.

De asemenea, arată preÅŸedintele Băsescu, în articolul 42 alin. 6 din lege, unde se prevede modalitatea de vot, se specifică faptul că ,”alegătorii vor vota separat în cabine închise, aplicând ÅŸtampila care poartă menÅ£iunea ”VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele ÅŸi prenumele candidatului pe care îl votează”.

”AÅŸadar, alegătorii votează doar candidaÅ£ii propuÅŸi individual de către partidele politice sau formaÅ£iunile cu caracter politic, ori candidaÅ£ii independenÅ£i, fără a vota ÅŸi lista naÅ£ională de candidaÅ£i prevăzută la art. 29 alin.16”, explică preÅŸedintele în sesizarea transmisă.

Totodată, Traian Băsescu atrage atenÅ£ia că articolul 48 alin. 11 din lege prevede că ,,în situaÅ£ia în care un partid politic, alianţă politică sau alianţă electorală obÅ£ine la nivelul unei circumscripÅ£ii electorale un cât electoral care este superior numărului total de candidaÅ£i din circumscripÅ£ia respectivă, se va proceda la atribuirea de mandate către persoanele de pe lista naÅ£ională suplimentară, în ordinea de pe lista întocmită de competitorul electoral respectiv”.

”Aceste prevederi permit ca persoane aflate pe lista naÅ£ională propusă de către fiecare competitor electoral să obÅ£ină mandatul de parlamentar, fără ca alegătorul să fi votat aceasta listă, deÅŸi potrivit articolului 62 alin. 1 din ConstituÅ£ie, Camera DeputaÅ£ilor ÅŸi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret ÅŸi liber exprimat, potrivit legii electorale”.

”Considerăm că prevederile art. 29 alin. 16 ÅŸi art. 48 alin. 11 din lege, care se referă la atribuirea mandatelor de parlamentar către persoane de pe lista naÅ£ională suplimentară, fără ca această listă să fie votată de alegători, încalcă prevederea constituÅ£ională a art. 62 alin. 1 referitoare la alegerea directă a membrilor Parlamentului de către cetăţeni”, subliniază preÅŸedintele Băsescu.

Caracterul direct al votului, atenţionează şeful statului, constă în faptul că cetăţenii îşi aleg reprezentanţii în Parlament în mod direct şi personal, fără niciun intermediar, reprezentant sau delegat.

”Caracterul direct al votului este esenÅ£a reprezentativităţii democratice moderne, în care cetăţenii îşi exprimă în mod direct opÅ£iunea pentru un anumit candidat propus în alegeri”, precizează preÅŸedintele.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că gestul preşedintelui Traian Băsescu de a contesta la Curtea Constituţională legea votului uninominal, promovată prin asumarea răspunderii Guvernului, reprezintă o încercare de instaurare a unui regim de autoritate al şefului statului, exercitat prin intermediul PD.

„Este regretabil ÅŸi îmi pune un mare semn de întrebare cu privire la dorinÅ£a reală a preÅŸedintelui. Cred din ce în ce mai mult că se conturează următorul lucru, ÅŸi anume: că Băsescu doreÅŸte în România un fel de regim de autoritate, pe care să-l exercite prin PD, care prin sistemul de vot pe care l-ar promova el (Traian Băsescu – n.r.) ar reuÅŸi să obÅ£ină în baza unei majorităţi relative la vot a cetăţenilor majoritatea absolută în Parlament”, a arătat primul-ministru.

Tăriceanu a subliniat că mecanismul sistemului de vot promovat de ÅŸeful statului „dă unei minorităţi puterea de decizie în defavoarea majorităţii, majoritatea fiind exclusă”.

Åžeful Executivului a subliniat că, din acest motiv, ÅŸi preÅŸedintele FranÅ£ei, Nicolas Sarkozy, care are „o cultură politică mai mare decât Băsescu”, îşi doreÅŸte acum schimbarea sistemului de vot uninominal majoritar, Å£inând cont că în Parlamentul FranÅ£ei nu există o opoziÅ£ie puternică în acest moment.

„Băsescu ce vrea ? Un fel de dictatură, aÅŸa, de catifea, făcută în România ÅŸi, de aceea, contestă la Curtea ConstituÅ£ională, pentru că este ultima pârghie prin care poate impune ca legea votului uninominal, care a fost adoptată de Parlament, prin asumarea răspunderii Guvernului, să nu intre în vigoare”, a arătat Tăriceanu

Curtea Constituţională a României (CCR) a confirmat, miercuri, pentru ROMPRES, că sesizările preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea prevederilor din patru legi au fost înregistrate, urmând a fi luate în discuţie pe data de 5 decembrie.

Sesizările şefului statului se referă la legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

PreÅŸedintele AsociaÅ£iei Pro DemocraÅ£ia (APD), Cristian Pârvulescu, a spus că articolul 29 din legea uninominalului pe care Guvernul ÅŸi-a asumat răspunderea corespunde normelor constituÅ£ionale, dar ”este dreptul preÅŸedintelui de a sesiza Curtea ConstituÅ£ională”

Liderul UDMR, Marko Bela, consideră că proiectul de lege privind schimbarea sistemului de vot nu este neconstituţional, dar , cu toate acestea, afirmă că este dreptul preşedintelui Băsescu să conteste la Curtea Constituţională orice act normativ votat de Parlament.

„ÃŽn ce priveÅŸte contestarea legii privind schimbarea sistemul de vot, preÅŸedintele are acest drept. După părerea mea, proiectul nu este anticonstituÅ£ional, dar preÅŸedintele are dreptul să conteste la Curtea ConstituÅ£ională orice lege votată de Parlament sau să retrimită proiectul la Parlament”, a declarat, miercuri, Marko Bela.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*