Derapajele macroeconomice se accentueaza in Romania

Desi specialistii au atras atentia de nenumarate ori in ultimul an asupra vulnerabilitatilor din economia romaneasca, decidentii romani la nivel macroeconomic practica in continuare politici inconsistente, avand o atitudine pasiva.

In ultimul Raport asupra inflatiei, prezentat pe 5 noiembrie 2007, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ratarea tintei de inflatie stabilita pentru anul 2007. Depasirea tintei de inflatie pentru acest an reflecta esecul actiunii autoritatilor in materie de stabilizare macroeconomica.

Inca de anul trecut, PSD a atras atentia asupra catorva riscuri la care este expusa stabilitatea macroeconomica din Romania: crestere economica nesustenabila, bazata in mare masura pe importuri si diseminata inechitabil in societate; inconsecventa politicii bugetare, caracterizata printr-un raport asimetric intre cheltuielile curente (mari) si cele de capital (mici) si repartizarea neuniforma a cheltuirii banilor publici de-a lungul anului; adancirea deficitului de cont curent (pana la 14% din PIB, aproape dublu fata de nivelul sustenabil calculat de Fondul Monetar International pentru a nu conduce la explozia datoriei externe) si accentuarea presiunilor inflationiste. Efectele negative ale acestor riscuri nu vor intarzia sa apara.

Este tot mai posibil ca in 2008 ritmul de crestere economica sa scada sub 5%, tinta de deficit bugetar de 3% sa fie depasita, deficitul de cont curent sa se accentueze la peste 16% din PIB. PSD respinge jocul mediatic dintre Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor, prin care cele doua institutii isi arunca responsabilitatea una in gradina celeilalte. PSD cere stringent decidentilor romani de politici economice sa ia in considerare riscurile enuntate si sa gandeasca un mix de politica monetara – politica fiscala prudent, care sa asigure o aterizare “lenta” a economiei romanesti catre nivelul sustenabil (dupa perioada de crestere economica peste potential).

Adauga un comentariu

*