Jurnal de pace – Ce sunt complexele regionale de securitate?

Un complex de securitate se defineste ca fiind un grup de state ale carui prime preocupari de securitate se leaga laolalta suficient de indeaproape,incat securitatile lor nationale sa nu poata fi luate in considerare in mod realist separate una de alta.

Complexul,reprezinta, deci, un set de unitati interdependente in asa masura incat problemele de securitate ale unitatilor componente nu pot fi analizate sau rezolvate separate una fata de cealalta.

Fizionomia unui complex de securitate este data de interdependentele existente intre tarile acestuia.Aceste interdependente pot fi pozitive atunci cand intre state exista relatii de amicitie sau de neutralitate sau negative , daca relatiile sunt de rivalitate. Interdepedenta nu se refera doar la relatiile de amicitie-inamicitie ci si la existenta unor amenintari si interese de securitate comune(nu neaparat identice). Securitatea se analizeaza la nivel regional pentru ca interdependetele se propaga mai usor pe distante scurte decat pe distante lungi.

Principalii suporti ai acestei teorii sunt:

Regiunile reprezinta cel mai potrivit nivel de analiza;
Regiunile confera o organizare viabila a structurii;
Regiunile ofera scenarii analitice pentru testarea evolutiei ulterioare a regiunii.

In articolul de fata voi analiza o regiune noua ca denumire .Aceasta se numeste ORIENTUL MIJLOCIU EXTINS. Din punct de vedere istoric, aceasta regiune de securitate a fost influientata major de controlul Imperiului Otoman si in secolul al XIX-lea se numea ORIENTUL APROPIAT. Dupa slabirea influientei acestui imperiu, puterile europene au devenit din ce in ce mai interesate de preluarea controlului asupra acestor teritorii pe care dupa Primul Razboi Mondial le-au denumit ORIENTUL MIJLOCIU.

Orientul Mijlociu Extins, ca unitate macro-geopolitica se constituie intr-un complex de securitate alcatuit din mai multe sub-complexe regionale de securitate. Aceste sub-complexe sunt urmatoarele:

Orientul Mijlociu(Levant) – Israel, Egipt, Siria , Liban, Iordania,Turcia
Africa de Nord(Magreb) -Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt
Golful Persic – Iran, Irak, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Kuweit, Oman, Yemen. In plus macroregiunea mai include si Afganistanul.

Analiza acestei regiuni de securitate trebuie facuta prin prisma unei “oglinzi cu doua fete”-ince-tarea Razboiului Rece si atacurile teroriste din Statele Unite din septembrie 2001. Aici se suprapun mai multe “arce de instabilitate”: conflictul din Irak, tensiunile create intre Turcia si zona kurda din Irak, tendinta Iranului de a deveni putere nucleara, existenta unor state care finanteaza terorismul , existenta in Irak a unui adevarat poligon de antrenament pentru organizatiile teroriste, activarea miscarii talibane din Afganistan si dorinta Iranului de a realiza rachete cu raza medie si lunga de actiune.

In aceasta macro-regiune exista si “arce de instabilitate” mai vechi: razboaie conventionale frecvente, incluzand aici conflictele arabo-israeliene (razboiul pentru controlul Canalului de Suez-1956, razboiul de sase zile-1967, razboiul de Yom Kippur-1973 si razboiul Israelului impotriva Libanului-1982), razboiul dintre Iran si Irak (1980-1988), Operatiunea Desert Storm (1991); razboaie civile in Afganistan, sudul Sudanului si in regiunile kurde din Irak si Turcia; conflicte religioase si nationaliste sangeroase precum cele din Algeria si Palestina si existenta armelor de distrugere in masa.

Din perspective strategiei globale a SUA regiunea se caracterizeaza si prin faptul ca ea este o indispensabila sursa de energie si exista aici asa-numitele regimuri vagabond si state slabe.

Aceasta analiza succinta ne arata ca aici sunt concentrate numeroase amenintari la adresa securitatii statelor occidentale(conform parerii analistilor Ronald Asmus si Kenneth Pollack).

Noile strategii dse securitate transatlantica ara faptul ca Orientul Mijlociu Extins a devenit o falie de unde pot aparea cele mai puternice amenintari ale comunitatii euro-atlantice. Se observa clar ca aceasta regiune a devenit de o importanta strategica deosebita pentru puterile lumii-Statele Unite, Rusia, Europa unita, China.

In perioada anilor ’90 evolutiile politice si de securitate in Orientul Mijlociu Extins au fost influentate de trei evenimente majore:

Primul razboi din Golf(1991)
Dezmembrarea URSS
Procesul de pace israeliano-palestinian –inceput in 1993 ca urmare a acordurilor de la Oslo
Semnarea acordurilor de pace dintre Israel si Iordania (1994)
Retragerea militara israeliana din sudul Libanului (2000)

Aceasta analiza ne creaza posibilitatea conturarii evolutiilor viitoare.

Comandor (r) Dr.Vasile FLOREA

Adauga un comentariu

*