Comisia Europeană a deschis miercuri o procedură de infringement împotriva României în legătură cu numărul unic de urgenţă la nivel european 112, şi a trecut la a doua etapă a procedurii de infringement deschise împotriva României cu privire la taxa de înmatriculare a autovehiculelor. În ambele cazuri, România are la dispoziţie două luni pentru a remedia neregulile semnalate.
În legătură cu numărul unic de urgenţă, executivul comunitar a trimis României o scrisoare formală de notificare referitoare la neîndeplinirea cerinţelor de localizare a apelurilor, în special cele efectuate din reţelele de telefonie mobilă.
România are la dispoziţie două luni pentru a se asigura că toate apelurile efecte către acest număr sunt precis localizate.
Legislaţia europeană în materie de telecomunicaţii cere statelor membre să asigure posibilitatea accesării gratuite a numărului unic de urgenţă 112 şi să se asigure că operatorii din telecomunicaţii pot furniza serviciilor de urgenţă informaţii despre localizarea apelantului, indiferent dacă sună de pe un telefon fix sau mobil.
‘Operatorii de telefonie mobilă nu furnizează încă serviciilor de urgenţă informaÅ£ii despre locul exact în care se află victimele unui accident, ceea ce poate duce la întârzieri ale intervenÅ£iilor ÅŸi aceasta pune în pericol vieÅ£i’, a explicat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru telecomunicaÅ£ii, Martin Selmayr. El a precizat că cele mai multe state membre care au primit astfel de scrisori de avertizare au reuÅŸit într-o lună sau două să remedieze deficienÅ£ele semnalizate.
De asemenea, nefiind mulţumită de argumentele României cu privire la taxa de înmatriculare, Comisia a trecut la a doua etapă a procedurii de infringement /încălcare a Tratatului european/, ce constă în emiterea unui aviz motivat în care solicită în mod oficial României să pună capăt acestei încălcări a dreptului comunitar. În conformitate cu articolul 226 din Tratatul CE, dacă în termen de două luni normele naţionale relevante nu sunt modificate astfel încât să respecte avizul motivat, Comisia poate decide să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie.
Iniţial, în primăvara anului 2007, Comisia a semnalat ţării noastre, printr-o scrisoare, că normele naţionale privind taxa de înmatriculare a autovehiculelor nu erau considerate compatibile cu articolul 90 din Tratatul CE. În răspunsul său, România nu a reuşit să prezinte argumente satisfăcătoare şi, în pofida discuţiilor intense cu Comisia Europeană, nu a modificat textul legislaţiei contestate.
Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de autorităţile din România la începutul acestui an, în scopul limitării importul de maşini poluante. Ea se calculează în funcţie de vechimea maşinii, nivelul emisiilor poluante şi capacitatea cilindrică. Decizia a fost criticată de oficialii de la Bruxelles care consideră taxa discriminatorie în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar. Ei cer ca în calculul taxei să fie considerate maşini second-hand autoturismele mai vechi de o lună, şi nu de trei luni.ROMPRES