Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi în schimbarea climatică /GIEC/ au primit luni Premiul Nobel pentru pace pentru că au tras un semnal de alarmă asupra consecinţelor dramatice ale schimbării climatice şi au propus soluţii pentru contracararea acestui fenomen, notează AP.
‘Noi, specia umană, ne confruntăm cu o urgenţă globală – o ameninÅ£are pentru supravieÅ£uirea rasei umane care creÅŸte chiar ÅŸi în timp ce ne aflăm aici’, a spus Gore înainte de înmânarea premiului.
Giec, comisie formată din 2.500 de cercetători din peste 130 de ţări, a emis în acest an mai multe rapoarte în care pune schimbările climatice pe seama activităţilor umane. Ea a fost înfiinţată de ONU în 1988, în vederea ghidării guvernelor din întreaga lume.
Din anul 2001, de când nu mai este vicepreÅŸedinte, Al Gore a Å£inut numeroase prelegeri referitoare la ameninţările încălzirii globale, iar anul trecut a lansat documentarul ‘An Inconvenient Truth’ – distins cu premiul Oscar – în care avertizează asupra pericolelor schimbărilor climatice ÅŸi îndeamnă la măsuri urgente pentru ameliorarea acestora.
Premiul Nobel pentru Pace este oferit de Comitetul Norvegian pentru Nobel format din cinci membri aleşi de parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, cu posibilitate de a fi realeşi. Medalia Premiului Nobel pentru Pace este realizată din aur masiv şi reprezintă portretul lui Alfred Nobel. Medalia a fost concepută de renumitul sculptor norvegian Gustav Vigeland.
Premiul Nobel pentru Pace este singurul dintre distincţiile Nobel decernat în capitala Norvegiei, la Oslo, potrivit dorinţei fondatorului premiilor, Alfred Nobel. Laureatului sau laureaţilor le sunt înmânate diploma, medalia şi premiul propriu-zis, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze.ROMPRES