Cei doi angajaţi ai Ambasadei României la Chişinău, declaraţi miercuri persona non grata de autorităţile moldovene, urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova până joi, ora 14,00, după această oră considerându-se că stau ilegal în interiorul statului moldovean. Ministerul român de Externe nu a indicat numele celor doi diplomaţi, dar, potrivit mass-media de la Chişinău, aceştia ar fi Vasile Nanea, consilier cultural, şi Laurenţiu Pinte, secretar I pe probleme politice.
Autorităţile moldovene nu au precizat motivele reale ale expulzării celor doi diplomaţi români, Ministerul de Externe de la Chişinău indicând într-un comunicat doar că activitatea acestora ,,este incompatibilă cu statutul diplomatic deţinut,, şi că expulzarea se face ,,în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice,,, fără niciun fel de alte detalii.
Decizia de expulzare a celor doi diplomaţi a fost adusă la cunoştinţă ambasadorului României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, convocat miercuri, la ora 14,00, la sediul diplomaţiei de la Chişinău, unde a fost anunţat că ataşatul cultural şi unul din secretarii misiunii diplomatice române sunt declaraţi persona non grata în Republica Moldova şi că trebuie să părăsească teritoriul ei în timp de 24 de ore. În semn de protest faţă de gestul surprinzător al oficialităţilor de la Chişinău, ambasadorul României a refuzat primirea notei verbale din partea diplomaţiei moldovene.
Tot miercuri, Ministerul moldovean de Externe a anunţat că ambasadorul Republicii Moldova în România, Lidia Guţu, a primit instrucţiuni de a veni la Chişinău pentru consultări.
La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat însă că gestul Chişinăului nu va afecta politica României faţă de Republica Moldova.
”Dimpotrivă, voi cere insistent Guvernului să luăm măsuri ca să facilităm tot mai mult accesul cetăţenilor români la vize, la piaÅ£a forÅ£ei de muncă în Uniunea Europeană ÅŸi la educaÅ£ie, la piaÅ£a forÅ£ei de muncă în România. Deci nu ne schimbă cu nimic politica în raport cu Republica Moldova pentru că noi nu ne adresăm nici preÅŸedinÅ£ilor, nici guvernelor Republicii Moldova, nici instituÅ£iilor statului. Politica noastră este una de a-i sprijini pe românii din Republica Moldova, pe toÅ£i cei care vorbesc limba română”, a afirmat preÅŸedintele Traian Băsescu.
Ministerul român de Externe a apreciat decizia ChiÅŸinăului ca un act inamical, nejustificat ÅŸi „în contradicÅ£ie cu atitudinea constructivă ÅŸi cooperantă pe care România a manifestat-o în permanenţă la adresa Republicii Moldova”.
Este a doua oară în ultimii cinci ani când autorităţile comuniste de la Chişinău procedează la expulzarea de diplomaţi români aflaţi în post în Republica Moldova. Primul caz de expulzare a avut loc în anul 2002, în timpul protestelor anticomuniste organizate la Chişinău de Partidul Popular Creştin Democrat. Ataşatul militar al României în Republica Moldova la acea vreme, Ion Ungureanu, a fost declarat persona non grata pe motiv că a fost văzut la acţiunile de protest. Ulterior, România a luat o măsură similară, expulzând un diplomat moldovean din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.
Măsura diplomaţiei moldovene de expulzare a doi diplomaţi români intervine pe fondul unei grave deteriorări a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, ca urmare a acuzaţiilor lansate obsesiv în ultima perioadă de autorităţile moldovene la adresa României, ţară percepută de actuala putere comunistă din Republica Moldova ca un pericol pentru ,,statalitatea şi identitatea moldovenească,,.
ÃŽn cadrul unei recente vizite la Bruxelles, preÅŸedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuza România de agresiune permanentă la adresa ChiÅŸinăului, de subminarea suveranităţii Republicii Moldova prin atragerea studenÅ£ilor, preoÅ£ilor ÅŸi prin acordarea de paÅŸapoarte româneÅŸti cetăţenilor moldoveni. Tot la Bruxelles, el a anunÅ£at că va trimite un mesaj ÅŸefilor de stat ÅŸi de guvern din Uniunea Europeană despre ceea ce el a numit „situaÅ£ia dintre un stat membru al UE ÅŸi un vecin al Uniunii”.
Comentatorii politici de la Chişinău, dar şi liderii politici de opoziţie văd în această ultimă măsură a autorităţilor moldovene de expulzare a doi diplomaţi români ca parte a campaniei antiromâneşti lansate în ultima perioadă de puterea comunistă, pentru a-şi justifica eşecurile atât în plan extern, cât şi intern, în contextul alegerilor din 2009.
,
Actuala putere se simte confortabil cu prezenÅ£a ilegală de trupe străine pe teritoriul Republicii Moldova /trupele ruse din Transnistria, n.n./ ÅŸi pentru a-ÅŸi justifica multiplele eÅŸecuri în ceea ce priveÅŸte politica externă ÅŸi internă a ales un ‘duÅŸman’, România, pe care comuniÅŸtii încearcă să o prezinte ca ultimul imperiu din Europa”, a afirmat Oazu Nantoi într-o declaraÅ£ie pentru Rompres.
”O continuare a unei asemenea politici din partea actualei guvernări în raport cu România, dar ÅŸi cu proprii concetăţeni, ÅŸi mă refer aici la războaiele din acele raioane ÅŸi localităţi unde nu au învins comuniÅŸtii /în alegerile locale din iunie, n.n./, va duce la destabilizarea situaÅ£iei politice interne ÅŸi probabil, la o trezire cât de cât a societăţii moldoveneÅŸti”, a adăugat Oazu Nantoi..
PreÅŸedintele Partidului Social-Liberal din Republica Moldova, Oleg Serebrean, a condamnat decizia autorităţilor moldovene de expulzare a doi diplomaÅ£i români ÅŸi totodată chemarea la ChiÅŸinău pentru consultări a ambasadorului moldovean la BucureÅŸti, apreciind că ,,este o situaÅ£ie ieÅŸită din comun”. ”Ar trebui să existe motive foarte serioase pentru asemenea paÅŸi, iar chemarea ambasadorului moldovean în Å£ară pentru consultări este un act foarte grav în limbaj diplomatic,,, a declarat pentru Rompres Oleg Serebrean, deputat în parlamentul de la ChiÅŸinău.
”Cred că puterea comunistă de la ChiÅŸinău va încerca să deterioreze ÅŸi mai mult relaÅ£iile cu România făcând din această campanie antiromânească un pivot al campaniei lor electorale care s-a lansat deja pentru alegerile din 2009. Este foarte greu de spus unde ar putea să ajungă acest duel diplomatic cu BucureÅŸtiul, dar este clar că e ceva voit, promovat ÅŸi că, probabil, există un plan al ChiÅŸinăului, nu ÅŸtiu cât de bine pus la punct, de a merge cât se poate de departe,, a adăugat Oleg Serebrean.’