Radu Beligan împlineşte vineri 89 de ani

Maestrul Radu Beligan împlineÅŸte, vineri, 89 de ani. Cu acest prilej, trupa Teatrului NaÅ£ional din BucureÅŸti i-a urat marelui actor multă sănătate ÅŸi ‘tot binele din lume’.

‘ÃŽi dorim să revină cât mai repede pe scenă, pentru că este spre binele lui ÅŸi al nostru’, a declarat, joi, pentru ROMPRES, directorul artistic al Teatrului NaÅ£ional, actriÅ£a Ilinca Tomoroveanu, adăugând că, vineri, de ziua maestrului, conducerea teatrului îi va trimite o scrisoare ÅŸi un frumos buchet de flori.

Radu Beligan ar fi sărbătorit această onorabilă vârstă, cu siguranţă, pe scenă sau în mijlocul prietenilor şi al colegilor de breaslă, dacă, în urmă cu aproape o lună, nu ar fi suferit un traumatism vertebro-cervical prin cădere. Din acest motiv, el este încă în spital, urmând în prezent un tratament de recuperare. Potrivit medicilor, actorul se simte bine şi continuă recuperarea.

Maestrul Beligan s-a născut într-un sat din apropierea oraÅŸului Roman. A debutat pe scena profesionistă în urmă cu 69 de ani, la Sala Liedertafel, jucând în spectacolul ‘Crimă ÅŸi pedeapsă’, după Dostoievski.

Studiile şi le-a făcut la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, unde a fost studentul Luciei Sturdza Bulandra. Între 1937 şi 1938 a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, folosind bursa oferită de facultate pentru a-şi plăti taxele la Conservator.

Radu Beligan este o legendă vie, dat fiind că a jucat la ‘Alhambra’, Teatrul ‘Regina Maria’ (1937-1938), la ‘Uranus’ (1938-1939), apoi la Teatrul din Sărindar, la Grădina ‘C.A. Rosetti’, la Teatrul ‘Tudor MuÅŸatescu’ (Roxy), la Teatrul Majestic, Teatrul Savoy, la Teatrul ‘Comedia’, la Municipal. La sfârÅŸitul anilor ’40, a existat chiar ÅŸi Compania ‘Radu Beligan’.

La Teatrul Naţional din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945. Mai târziu, în 1961, a înfiinţat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani. Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

În activitatea sa artistică, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în filme. A avut o activitate bogată şi la radio şi televiziune.

A întruchipat personaje diverse, create de mari autori din literatura română ÅŸi universală – de la Ion Luca Caragiale, Barbu Åžtefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor MuÅŸatescu, Mircea Åžtefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu ÅŸi Mihail Sebastian la Shakespeare, Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugene Ionesco, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

ÃŽn prezent, în repertoriul Teatrului NaÅ£ional din BucureÅŸti sunt două spectacole în care joacă Radu Beligan: ‘Take, Ianke ÅŸi Cadîr’ (rolul Ianke) de Victor Ion Popa ÅŸi ‘Egoistul’ (Leon St Pé) de Jean Anouilh, pe care, de altfel, l-a ÅŸi regizat.

Primul său rol în film a fost cel din ‘O noapte furtunoasă’, în regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul ‘După-amiaza unui torÅ£ionar’, în regia lui Lucian Pintilie (2001).

Radu Beligan este ÅŸi autorul unor volume de eseuri – ‘Pretexte ÅŸi subtexte’ (1968), ‘Luni, marÅ£i, miercuri…’ (1978) ÅŸi ‘Note de insomniac’ (2001).

În 1950, Radu Beligan a intrat şi în învăţământ, la Institutul de Teatru şi Film, unde a predat până în 1965. În 1979, a fost ales, pe viaţă, preşedinte de onoare al Institutului Internaţional de Teatru.

Maestrul este membru al Academiei ‘Le Muse’ din FlorenÅ£a. DeÅ£ine titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte ‘George Enescu’ ÅŸi este semnatar al Apelului ArtiÅŸtilor pentru Securitate ÅŸi Cooperare în Europa (Helsinki, 1985).

Între 1971 şi 1978, Radu Beligan a fost co-preşedinte, cu Yehudi Menuhin, al festivalurilor internaţionale de teatru şi muzică organizate de UNESCO.

Printr-un decret al Ministerului Afacerilor Culturale al Franţei, semnat André Malraux, Radu Beligan a fost numit membru în Consiliul Superior al Teatrului Naţiunilor, sub preşedinţia lui Pierre Moinet, directorul general al artelor şi literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franţei.

Activitatea sa artistică a fost încununată cu diverse premii ÅŸi distincÅ£ii, printre care Premiul Academiei Române – 1997, Premiul Galei UNITER – Trofeul Dionysos (1995-1996), Premiul Academiei ‘Le Muse’ din FlorenÅ£a – 1980, Premiul ’14 Juillet 1998′ al Ministerului de Externe din FranÅ£a, Trofeul ‘Eugene Ionesco’ – 1999.

La 5 aprilie 2002, preşedintele de atunci al Franţei Jacques Chirac a semnat decretul prin care Radu Beligan este numit în grad de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare.

De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare OfiÅ£er ÅŸi cu Ordinul ‘Drapelul Iugoslav cu steaua de aur ÅŸi colan’.

Radu Beligan este membru de onoare al Academiei Române. ROMPRES

Comentarii

  1. un bacauan a zis:

    LA MULTI ANI !
    Ma bucur mult si ma simt onorat pentru ca suntem nascuti pe aceeasi data, chiar daca in ani diferiti.

Adauga un comentariu

*