Cinci eleve l-au batut cu salbaticie pe un coleg, intr-o sala de clasa de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, in timpul pauzei de la ora 10.00, scenele, de o violenta incredibila, fiind filmate, cu telefoanele mobile, de doi baieti, Stefan-Ciprian G. si Stefan-Andrei B.
Precizam ca, in timpul celor sapte minute cât a durat bataia, nici unul dintre numerosii elevi aflati in clasa n-a incercat sa intervina altfel decât cu… rugaminti adresate cu timiditate agresoarelor : „Gata, bai, gata, l-ati batut destul…” Seful clasei, Stefan-Ciprian G., le-a aratat filmul parintilor apoi, ajutat de tatal sau, l-a plasat pe site-ul www.yootube.com, cu titlul „Prost din Angel Salygny” (sic!)
Duminica, 9 decembrie, directorul Colegiului, inginerul Adrian Fuioaga, a venit la scoala, la invitatia celor de la Antena 1, care preluasera filmul de pe site, prezentându-l pe post, iar luni, 10 decembrie, la o saptamâna dupa incident, conducerea scolii a demarat cercetarile, impreuna cu membrii comisiei de ancheta, desemnati la prima ora, si cu politistii de la Sectia 2, care au luat declaratii agresoarelor, victimei si martorilor care asistasera indiferenti la eveniment.
Si-a chemat ajutoare
„Duminica dimineata am reusit sa identificam sala de clasa, vizionând inca o data filmul si, dupa câteva detalii, printre care si un panou, a fost clar ca evenimentul avusese loc in sala E 16, la clasa a X-a G de la SAM”, a precizat directorul Adrian Fuioaga. Una din eleve, Alexandra P., din clasa a X-a I SAM, a declarat ca le cunoaste pe fetele care l-au agresat pe Ionut C., dar s-a dovedit ulterior ca ea era chiar fata care le chemase pe celelalte patru „sa-i aplice o corectie lui Ionut”.
Doua din cele cinci batause sunt eleve la „Saligny” si au probleme cu absentele … Diana-Georgiana G. , din clasa a X-a G SAM, are 134 de absente… Alte doua dintre agresoare sunt eleve la Colegiul Economic „Ion Ghica” (printre acestea, Ana-Roxana, cea care s-a urcat pe banca si l-a lovit cu picioarele pe Ionut, i-a dat cu tocul cizmei in cap si a vrut sa-l loveasca si cu un scaun, fiind oprita in ultima instanta de o alta batausa).
„Se pare ca Alexandra a avut ceva probleme cu Ionut si si-a chemat prietenele sa-l pedepseasca, ne spune consilierul educativ al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, profesorul Stefan Ferent. Credem ca aceasta eleva are devieri de comportament, pentru ca-si schimba de la o ora la alta declaratiile.
De pilda, initial a declarat ca Ionut a invitat-o la un bar, apoi acasa la el, unde a incercat s-o violeze, dar imediat dupa aceasta, in declaratia scrisa, afirma ca acasa a invitat-o ca s-o cunoasca si pe sora lui, apoi, impreuna cu Ionut, cu sora acestuia si cu un alt baiat, au fost la un bar, unde au baut bere, dupa care ea si sora lui Ionut au plecat iar baietii au ramas la bar”.
Desi a fost lovit cu salbaticie de cele cinci agresoare, fara a fi incercat macar sa se apere, Ionut C. nu intentioneaza sa depuna plângere: „Sub pretextul ca as fi incercat s-o violez au inceput sa ma loveasca cu palmele, cu pumnii si cu picioarele, aproape toata pauza… din fetele care m-au lovit le cunosc pe G.Diana si pe Alexandra P…. nu intentionez sa depun plângere la politie …”
Un psiholog la 1.500 de elevi
Toti baietii din clasa, dintre care unii sunt foarte solizi, au privit pasivi scenele de groaza. Seful clasei a declarat ca …”nu mi-am dat seama despre urmarile faptelor comise de mine”… , apoi, când a realizat ca, prin plasarea filmului pe site aduce un prejudiciu liceului, a schimbat titlul filmului. Consilierul educativ Stefan Ferent: ” Sunt multi elevi care sunt victimele violentei in familie, sunt batuti, si ei si mamele lor, ajung sa considere ca violenta este in firea lucrurilor …”
„Scoala nu poate rezolva de una singura problema violentei sau problemele delincventei juvenile, daca parintii nu se implica permanent in educatia copiilor lor, daca nu devin parteneri permanenti si responsabili ai scolii, precizeaza directorul Adrian Fuioaga. Si noi, cei din conducere, si profesorii diriginti, si celelalte cadre didactice, incercam permanent sa-i facem pe parinti partenerii nostri, dar nu sunt prea multi parintii care se implica in educatia copiilor lor, cei mai multi lasa totul in seama scolii.
Avem un psiholog la 1.500 de elevi. Singuri, ce putem face? Le scadem nota la purtare, pe unii putem sa-i lasam repetenti prin nota la purtare, repeta anul si sunt si mai violenti decât in anul precedent, creeaza si mai multe probleme…”
Bani in loc de comunicare
Alina Caprioara, profesor de Stiinte socio-umane, foarte apropiata de elevi si preocupata de toate problemele adolescentilor: „Scoala noastra are un parteneriat cu Asociatia „Mutatis mutandi” si impreuna am demarat la inceputul acestui an scolar un proiect de anvergura privind comportamentul adolescentilor, inclusiv violenta… Am ajuns deja la concluzia ca foarte multi adolescenti se simt frustrati, se simt abandonati de familie, chiar si elevii cu posibilitati materiale deosebite.
Stiti ce spun unii elevi? Parintii imi dau bani si cred ca astfel au rezolvat totul, sunt saptamâni intregi in care nu reusesc sa discut nimic important cu parintii mei, sunt sigur acum ca nici macar nu-i intereseaza daca am vreo problema, daca ma duc sau nu la scoala sau ce note am, cu ce probleme confrunt, ce ma intereseaza, ce vreau sa fac in viata…
In urma acumularii in timp a acestor frustrari incept devierile de comportament iar anturajul le amplifica. Am constatat ca la 15-16 ani nu au discernamânt, ca trec foarte usor pragul dintre bine si rau si ca teribilismul ii impinge la manifestari reprobabile. Pasivitatea colectivului e mai greu de explicat, dar asta tine tot de discernamânt, de responsabilitate, de implicare.”
Militaria data jos din pod
Miercuri, conducerea s-a intâlnit cu Consiliul Consultativ al elevilor, precizând si masurile luate, printre care interzicerea de a parasi incinta scolii intre orele 8.00-14.00 si de a folosi telefoanele mobile pe intreaga perioada a programului scolar.
Stefan OLTEANU
as vrea sa fiu lovit si eu de fetele alea
haimanale,nu sunt eleve !
felicitari