„Nasterea Domnului” hiperbolizata de Maric

Unul dintre evenimentele artistice la „categoria grea” care vor marca acest sfârsit de an este noua expozitie-Badita Maric, gazduita de Directia pentru Cultura, Culte, Culte si Patrimoniu Cultural Bacau. Lucrarile pictorului naiv Badita Maric „povestesc” obiceiuri si datini specifice sarbatorilor de iarna.

Ineditul expozitiei il reprezinta completarea tablourilor „pitice” – bijuterii ale picturii, marca Maric – cu…”uriasul” artistic – o pictura pe tema „Nasterii domnului”, unicat in privinta marimii la noi in tara. Lucrarea uriasa, care are 10 metri lungime si 3. 30 m pe lat, i-a luat sapte ani artistului sa o termine.

Ioan Maric ne dezvaluie din secretele realizarii acestei fascinante lucrari cu marimi „hiperbolizate”:

„Pictura este inceputa din 2001, dar pe anumite perioade, când am avut chemare. Asa cum Dumnezeu munceste sase zile si in a saptea se odihneste, eu in sapte ani am terminat-o (…)
Am dat viata si bucurie acestor personaje, pe acest fundal in care oile, mieii au libertatea sa zburde…Nu am pictat in stil bisericesc sau dupa anumite canoane scena „Nasterii Domnului”, dar nu am iesit din canoane, ci am redat „naiv” scena.

Personajele le-am lasat asa cum sunt, cum le-am simtit dupa starea sufleteasca…Am lasat personajele libere, personajele sunt de la tara, din locul nasterii mele pentru ca lucrez mai usor cu figuri care imi sunt mai apropiate, mai cunoscute(…) Mi-am dorit de mic sa vad Bethleemul si l-am vazut la 50 de ani. Timp de doi ani de zile, acum 11-12 ani, am fost la Locurile Sfinte. Asta m-a inspirat, dar n-am pictat nimic acolo, ci doar când am venit acasa(…) Sotia mi-a fost si un critic de arta si un bun sfatuitor, m-a ajutat si la compozitie si la creatie…I-a fost frica sa nu ma descurc pe spatii asa de mari, la fel emotii am avut si eu la inceput, nestiind cum si când voi termina…”

„Ar putea fi o fresca undeva”

„Cunosc picturile lui Badita Maric, cu intâmplari si personaje pe care le ilustreaza cu atâta spontaneitate…Am venit sa vad lucrarea mare care este superba, ar putea fi o fresca undeva, intr-un locas de cultura. Chiar ar merita, undeva intr-o cladire publica, sa i se dea spatiu domnului Maric pentru a-l decora cu aceasta lucrare si sa i se plateasca bine”, a sugerat artistul plastic Cristina Ciobanu vizitând expozitia.

Expozitia de la Directia pentru Cultura poate fi vizitata pâna dupa Anul Nou. Pe 19 decembrie, lucrari ale artistul Ioan Maric pot fi vazute si la Bucuresti, la Centrul National de Arta „Tinerimea Româna” unde este invitat pentru a expune tablouri („cu obiceiuri de Anul Nou, colindatul, uratul, semanatul, Steaua, bucuria de Craciun, Praznicul porcului) in cadrul unei o expozitie de pictura cu obiceiuri si datini de iarna.
Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*