Un exemplar din Magna Charta Libertatum, pe care regele Ioan Fără de ţară (care preluase tronul Angliei în absenţa fratelui său, Richard Inimă de Leu, plecat în cruciadă, n.r.) a acordat-o în urmă cu 700 de ani în Anglia, a fost adjudecată pentru suma de 21 milioane de dolari (14,6 milioane de euro) la o licitaţie din New York.
Documentul, datat 1297, este unul dintre cele 17 exemplare originale ÅŸi până acum unicul scos la vânzare. El a fost predat casei de licitaÅ£ii Sotheby’s de fundaÅ£ia Perot iar sumele încasate vor fi destinate unor opere de binefacere, notează Il Messaggero.
Actul Magna Charta Libertatum a fost semnat pentru prima dată în 1215 între rege şi nobilii englezi şi este primul document fundamental al Angliei medievale, reprezentând recunoaşterea de către regalitate a drepturilor cetăţeneşti, respectiv ale nobilimii, Bisericii şi oraşelor din Anglia. Documentul a suferit ulterior mai multe modificări. Exemplarul vândut la New York poartă sigiliul regelui Eduard I (1239-1307).ROMPRES