Toate unităţile turistice din România vor fi reclasificate în 2008

Toate structurile de primire turistică din România vor fi reclasificate până la sfârşitul anului 2008 urmând ca în cazul în care acestea nu vor respecta criteriile impuse de autorităţi să plătească amenzi de până la 300 milioane lei, a declarat miercuri, Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism, cu ocazia unei conferinţe de presă.

‘Va fi un proiect de autoclasificare a acestor unităţi în funcÅ£ie de anumite criterii. Sperăm ca până la sfârÅŸitul anului 2008 să finalizăm acest proces’, a spus Lucia Morariu.

Toţi cei care deţin astfel de structuri vor trimite la Ministerul pentru IMM-uri, Turism, Comerţ şi Profesii Liberale o declaraţie pe propria răspundere cu privire la tipul şi categoria unităţii respective, precum şi o recomandare din partea unei organizaţii non-guvernamentale din domeniu, la care se adaugă o fişă cu modul în care sunt îndeplinite criteriile de clasificare impuse de autorităţi.

Unităţile vor fi clasificate după numărul de camere, spaţiul pentru alimentaţie şi serviciile oferite pentru turişti, urmând ca autorităţile să răspundă la solicitarea acestora în termen de 30 de zile.

‘Vrem să avem astfel o evidenţă clară a numărului de unităţi de primire turistică. De asemenea, vom lucra împreună cu Institutul NaÅ£ional de Statistică pentru redefinirea criteriilor privind numărul de turiÅŸti înregistrat deoarece criteriile actuale sunt depăşite’, a spus Lucia Morariu.

La ora actuală, a spus Lucia Morariu, criteriul ce înregistrează numărul de sosiri la frontieră nu mai este de actualitate, deoarece graniţele din Uniunea Europeană tind să dispară.

‘Sperăm ca în doi ani să avem un număr clar de turiÅŸti care vizitează România’, a explicat Morariu. Potrivit datelor autorităţilor, România a raportat peste 7,6 milioane de turiÅŸti în total pe primele zece luni ale anului, creÅŸterea cea mai mare fiind înregistrată la numărul de turiÅŸti străini, cu peste 25 la sută comparativ cu aceeaÅŸi perioadă a anului precedent.

‘Cea mai căutată destinaÅ£ie turistică pentru străini a fost, în acest an, Sibiul, Capitala Culturală Europeană, unde numărul de turiÅŸti străini a crescut cu 200 la sută comparativ cu anul 2006. De asemenea, a crescut numărul de turiÅŸti străini în MaramureÅŸ. Ca orientare, am observat că turiÅŸtii din România încep să prefere vacanÅ£ele scurte, în special pe segmentul pensiunilor’, a explicat Lucia Morariu.

Ministrul a spus că Litoralul românesc pierde turiÅŸti străini din cauza capacităţii insuficiente de cazare, în special pe segmentul trei – patru stele.

‘ÃŽn acest an am pierdut tour-operatorul Neckermann, care a plecat ÅŸi din Bulgaria, asta pentru că nu avem capacitatea de cazare solicitată. Preponderent este turismul naÅ£ional, asta deÅŸi turiÅŸtii români plătesc uneori dublu pe aceste servicii comparativ cu cei străini’, a explicat secretarul de stat pentru turism.

Lucia Morariu a arătat că trebuie modificată şi legislaţia română a promovării turismului autohton deoarece aceasta nu permite organizarea unor licitaţii pentru promovarea României în diferite cataloage ale marilor tour-operatori de pe plan mondial.

Morariu a anunţat că România va selecta în 2008 un consultant pentru realizarea unui caiet de sarcini necesar în vederea organizării unei licitaţii pentru realizarea unui brand de ţară pentru România.

‘Vom primi circa 75 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru acest proiect ÅŸi va trebui să-i cheltuim cu folos’, a explicat Lucia Morariu.ROMPRES

Adauga un comentariu

*