Noutati in Codul Fiscal

1 ianuarie nu a adus schimbari majore de taxe si impozite, însa Codul fiscal valabil anul acesta aduce o serie de modificari ale reglementarilor fiscale. Microîntreprinderile vor plati anul viitor un impozit de 2,5% pe cifra de afaceri, majorat cu 0,5 puncte procentuale fata de 2007, urmand ca în 2009 sa ajunga la 3%. În acelasi timp, continua adoptarea reglementarilor UE privind regimul TVA. Va fi introdusa procedura de taxare inversa la TVA pentru tranzactiile cu imobile efectuate între persoane juridice platitoare de TVA, Fiscul incercand astfel sa reduca evaziunea.

Impozitul pe venit

Plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii a fost majorat la 1.000 de lei (de la 900 de lei, cat era anterior).
Fondurile de pensii private (obligatorii si facultative) nu vor fi supuse regulilor fiscale aplicabile companiilor (care au personalitate juridica). Veniturile impozabile obtinute de o persoana nerezidenta în Romania includ si veniturile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare. Impozitul pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor se majoreaza de la 2% la 2,5% pe cifra de afaceri anuala, conform calendarului prevazut in Codul fiscal.

Impozitul pe profit

Notiunea de „valoare fiscala” a mijloacelor fixe amortizabile si terenurilor va include si reevaluarile contabile. Daca în urma unei reevaluari valoarea activului scade sub costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata (în cazul mijloacelor fixe si a terenurilor dobandite cu titlu gratuit sau constituite ca aport), valoarea fiscala se calculeaza astfel: la mijloacele fixe amortizabile, valoarea fiscala ramasa neamortizata se recalculeaza pana la nivelul stabilit pe baza costului relevant (de achizitie, productie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit); la terenuri, valoarea fiscala este costul de achizitie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit sau constituite ca aport. Cheltuielile de transport si cazare în tara sau strainatate, efectuate de persoane fizice asimilate salariatilor si administratorilor, sunt considerate ca fiind în scopul realizarii de venituri impozabile, deci vor fi deductibile. Se abroga obligatia contribuabililor de a depune, odata cu declaratia pe profit anuala, o declaratie referitoare la platile si angajamentele de plata catre nerezidenti. Ramane însa în vigoare obligatia de a depune declaratia anuala privind impozitul cu retinere la sursa.

Taxa pe valoare adaugata

Este introdusa procedura de taxare inversa la TVA pentru tranzactiile cu imobile efectuate între persoane juridice platitoare de TVA. Principalele modificari vizeaza transpunerea în legislatia romaneasca a reglementarilor aduse de Directiva Europeana 112/2006 (sistemul comun al taxei pe valoare adaugata). Sintagma „grup fiscal unic” a fost înlocuita cu „persoana impozabila unica”. Vanzarea la distanta de produse accizabile efectuata din Romania catre persoane neimpozabile din alt stat membru (altele decat persoane juridice neimpozabile) este considerata ca fiind un „nontransfer”. Scutirile de TVA cu drept de deducere au fost modificate prin includerea în mod expres printre acestea si a transportului si serviciilor accesorii transportului direct legate de exportul de bunuri. Prestarile de servicii de natura financiar-bancara scutite de taxa au fost reformulate si nu mai includ mentiuni referitoare la „factoring”.

Accize

Baza de impozitare pentru produsele provenite din productia interna a fost modificata. De asemenea vor beneficia de scutire de la plata accizelor si operatorii economici care efectueaza livrarile de cafea catre un alt stat din UE. Conform directivelor comunitare, valoarea în lei a unor taxe stabilite în echivalent euro pe unitatea de masura se vor calcula prin transformarea sumelor respective pe baza cursului de schimb valutar valabil pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent publicat în Jurnalul Oficial al UE (3,3574 lei pentru un euro anul acesta) si nu a celui comunicat de BNR. Taxele vizate sunt: accize, taxa speciala pentru autoturisme/autovehicule, impozitul la titei din productia interna. Declaratiile de accize se depun la autoritatea fiscala competenta pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia, cu anumite exceptii, pentru care termenul este de 5 zile.

Impozite si taxe locale

In cazul investitiilor de peste 500.000 de euro, criteriile si conditiile de acordare a scutirilor si stimulentelor materiale nu mai sunt reglementate prin Codul fiscal, ci prin Regulamentele UE . Consiliile locale pot acorda scutiri cu conditia elaborarii de catre firmele interesate a unor scheme de ajutor de stat ce au ca obiectiv dezvoltarea regionala si indeplinesc conditiile prevazute de legislatie.

Contributii sociale

Baza de calcul pentru contributiile sociale devine venitul brut realizat si nu salariul brut, rezultand o crestere a cuantumului contributiilor. Pe de alta parte, contributiile sociale sunt programate sa se reduca anul viitor cu sase puncte procentuale, conform unui calendar stabilit prin legea bugetului.

Adauga un comentariu

*