Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a criticat dur, joi, activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cursul anului 2007, susţinând că această instituţie este incapabilă să rezolve problemele sistemului de justiţie din România.
‘ÃŽn opinia mea, în acest moment, CSM nu are capacitatea de a-ÅŸi exercita propriile atribuÅ£ii la capacitatea maximă. CSM nu are neapărat o problemă legislativă, ci una de organizare instituÅ£ională ÅŸi de funcÅ£ionalitate’ – a declarat Kovesi, cu ocazia prezentării Raportului anual de activitate al CSM.
Kovesi susţine că, în fiecare an, rapoartele despre justiţie arată că sistemul judiciar din România funcţionează defectuos, însă acum a venit momentul să se identifice cauza lipsei de credibilitate a justiţiei şi să se ia măsuri urgente.
‘EficienÅ£a activităţii CSM nu este în niciun caz reflectată în acest raport, în care arătăm cât de bine am muncit, de vreme ce oamenii se simt umiliÅ£i aÅŸteptând să primească un semn de dreptate. Cum putem spune că avem o justiÅ£ie credibilă de vreme ce dosarele trenează ani de zile?’ – a spus Kovesi.
‘V-aÅŸ putea spune ce aÅŸtept de la CSM? AÅŸtept ca atunci când procurorii sunt citaÅ£i la comisii de anchetă, CSM să apere independenÅ£a acestora ÅŸi să ne susÅ£ină. AÅŸtept ca atunci când suntem făcuÅ£i procurori comuniÅŸti, CSM să ne apere reputaÅ£ia. Un procuror nu poate fi puternic în lupta împotriva corupÅ£iei sau crimei organizate fără un garant al independenÅ£ei justiÅ£iei puternic, neezitant ÅŸi operativ’ – a subliniat procurorul general.
În plus, Kovesi a spus că CSM nu trebuie să tolereze nicio abatere a procurorilor, asumându-şi răspunderea aplicării unor sancţiuni.
Kovesi consideră că o altă prioritate a CSM în 2008 ar trebui să fie consolidarea inspecţiei judiciare, dar nu prin detaşarea unor magistraţi la această inspecţie, ci prin angajarea personalului propriu.
Procurorul general mai doreÅŸte ca CSM să aibă o reacÅ£ie atunci când se modifică legile, ‘care riscă să transforme societatea românească într-un offshore european al infractorilor’.
De asemenea, Kovesi aÅŸteaptă ca CSM să faciliteze dialogul profesional între procurori ÅŸi judecători, ‘pentru a nu se mai crea sentimentul că procurorii ÅŸi judecătorii nu cunosc sau încalcă legea’.
‘Atunci când procurorul general încearcă să echilibreze încărcătura de dosare pe procuror, în condiÅ£iile unei competenÅ£e materiale care nu este adaptată realităţilor sociale, mă aÅŸtept ca CSM să nu ia decizii care să încurajeze lenea. ÃŽn loc să ne gândim că prin reorganizare blocăm accesul procurorilor la eÅŸaloanele superioare, cred că ar trebui să găsim soluÅ£ii pentru ca justiÅ£iabilii să nu primească un răspuns după doi ani sau mai mult la sesizările pe care ei le fac’ – a fost un alt reproÅŸ al procurorului general adus CSM.
‘Poate v-am plictisit tot anul vorbindu-vă despre criza de procurori. Dar cred că este momentul să conÅŸtientizăm că justiÅ£ia, Ministerul Public nu funcÅ£ionează la capacitate maximă, nu funcÅ£ionează eficient, din cauza lipsei de personal. Or, CSM a rezolvat această criză de personal, anul acesta, cu ocuparea a 14 posturi vacante. ÃŽn 2007 aveam 544 posturi vacante, iar acum avem 530’ – a menÅ£ionat procurorul general. ROMPRES