Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Lidia Bărbulescu, a prezentat în faţa colegilor, imediat după ce a fost aleasă la conducerea instituţiei, priorităţile pe care le va avea în timpul mandatului pentru ca justiţia şi sistemul judiciar să devină un serviciu public.
Înainte de a-şi prezenta proiectele pentru anul în care va fi preşedinte al CSM, aceasta a mulţumit atât colegilor care au votat pentru, cât şi celui care a votat împotrivă apreciind că este votul dat arată că democraţia funcţionează mai ales la nivelul unui organism colegial aşa cum este plenul CSM.
Lidia Bărbulescu i-a asigurat pe membrii CSM că îi va trata în mod egal, fără niciun fel de preferinţe.
„Cred că justiÅ£ia ÅŸi sistemul judiciar trebuie să devină un serviciu public. Atunci când vom responsabiliza toÅ£i judecătorii ÅŸi procurorii ÅŸi personalul auxiliar care ne ajută la nivelul instanÅ£elor în înfăptuirea actului de justiÅ£ie, în sensul că trebuie să funcÅ£ioneze ca un serviciu public, atunci vom avea mai clar definite elementele de independenţă care presupun independenÅ£a fiecăruia dintre noi în parte. Eu doresc, în ceea ce priveÅŸte CSM, să se lucreze ca un tot unitar ÅŸi sunt de acord cu observaÅ£ia făcută de preÅŸedintele Traian Băsescu care ne invită la solidaritate”, a spus noul preÅŸedinte al CSM.
Aceasta a afirmat că îşi doreşte, de asemenea, ca serviciile aparatului tehnic să dea dovadă de mai multă coeziune şi coordonare în îndeplinirea atribuţiilor care le revin şi, nu în ultimul rând, în ideea coeziunii dintre judecători şi procurori şi conlucrarea ca un tot unitar.
„M-am gândit că poate nu am făcut bine atunci când în relaÅ£iile cu magistraÅ£ii am creat colective separate de judecători ÅŸi procurori. Eu nu spun că ele nu pot funcÅ£iona în continuare, dar eu cred că este bine ca prezenÅ£a judecătorilor împreună cu a procurorilor în mijlocul colectivelor ar reprezenta un semnal pozitiv. Nu mă consideraÅ£i a fi subiectivă avansând o asemenea relaÅ£ie. Sunt obiectivă ÅŸi eu întotdeauna am văzut relaÅ£ia ÅŸi aÅŸa cred că trebuie să se desfăşoare. Sigur că hotărârea va fi a plenului, dar probabil este momentul să medităm dacă în continuarea mandatului pe care îl avem nu am putea să schimbăm ceva, încât să nu se mai se mai simtă unii mai importanÅ£i decât alÅ£ii sau alÅ£ii mai izolaÅ£i decât alÅ£ii”, a declarat Lidia Bărbulescu.
O altă prioritate despre care noul preşedinte al CSM a vorbit este că doreşte ca la nivelul inspecţiei judiciare, mai ales că există condiţii materiale, să se poată completa schema de personal cel puţin la nivelul inspecţiei de judecători, deoarece acolo sunt mai multe posturi vacante.
„Din această perspectivă este foarte important să respectăm criteriile de competenţă, profesionalism ÅŸi moralitate ale candidaÅ£ilor care vor dori să vină la inspecÅ£ia judiciară. Sunt adeptul punctului de vedere că inspecÅ£ia nu trebuie să reprezinte ceea ce reprezenta când se afla la Ministerul JustiÅ£iei, ÅŸi anume un factor de presiune, pentru că aceasta vine ÅŸi încalcă independenÅ£a”, a subliniat judecătoarea.
Lidia Bărbulescu a adăugat că este important ca Inspecţia Judiciară a CSM să-şi continue activitatea de a verifica, controla, semnala şi a pune instituţiile sau procurorii şi judecătorii care nu-şi îndeplinesc corect atribuţiile de serviciu în situaţia de a-şi îndrepta neregulile constatate. În opinia acesteia, o problemă foarte importantă care face să continue suspiciunile cu privire la actul de justiţie se datorează şi semnalelor din media pe care aceasta a spus că nu le critică decât în măsura în care nu sunt făcute cu bună credinţă.
Lidia Bărbulescu a menţionat faptul că CSM s-a autosesizat în mai multe rânduri apreciind că aşa este normal să făcă un organism care este garantul independenţei justiţiei.
„Cum bine se ÅŸtie ÅŸi cum este deontologic, judecătorii ÅŸi procurorii nu pot să iasă să dea replici cu privire la un act procedural pe care l-au făcut sau cu privire la o soluÅ£ie pe care au dat-o. Astfel că rolul CSM este până la urmă să pronunÅ£e o hotărâre de apărare a reputaÅ£iei magistratului dacă afirmaÅ£iile se constată a fi neîntemeiate”, a mai afirmat noul preÅŸedinte CSM.
Lidia Bărbulescu a recunoscut că CSM este deficitar la acest capitol, pentru că din păcate nu sunt dispoziţii legale care să permită ca măsurile luate de CSM să producă efecte.
„Åži în această materie eu aÅŸ considera că asociaÅ£iile de magistraÅ£i ne-ar putea ajuta foarte mult. Doresc ca transparenÅ£a CSM să se manifeste la o colaborare mai fructuoasă sau mai puternică cu asociaÅ£iile profesionale legal constituite sau cu societatea civilă ÅŸi asta nu numai pentru transparenÅ£a activităţii noastre, activităţii sistemului judiciar, dar ÅŸi pentru îndreptarea aspectelor negative care există în acest sistem”, a mai subliniat noul preÅŸedinte al CSM.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a recunoscut că a votat împotriva alegerii Lidiei Bărbulescu în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Lidia Bărbulescu a fost aleasă de membrii CSM, prin vot secret, cu 15 voturi pentru şi unul împotrivă.
Iniţial, preşedintele în exerciţiu Anton Pandrea a anunţat că Lidia Bărbulescu a fost aleasă cu unanimitate de voturi, însă Laura Codruţa Kovesi i-a atras atenţia să mai numere odată.
Kovesi consideră că acel anunţ a fost o tactică pentru a se afla cine a votat împotrivă, susţinând că, oricum, şi-ar fi asumat votul pe care l-a dat.
„Am votat împotrivă pentru că aÅŸa am considerat. AÅŸ fi preferat să fie mai multe candidaturi ÅŸi aÅŸ fi preferat ca programul de activitate să fie prezentat înainte de a vota”, a adăugat Kovesi.
Procurorul general şi-a exprimat speranţa ca noua conducere a CSM să nu facă diferenţe între judecători şi procurori.
Kovesi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de rolul mic pe care îl are procurorul general în cadrul Ministerului Public.
„Este foarte greu să conduci Ministerul Public în condiÅ£iile în care principalele pârghii le deÅ£ine CSM. Noi nu putem angaja oameni, nu putem să-i evaluăm, să-i sancÅ£ionăm sau transfera ÅŸi dacă cel care administrează sistemul judiciar, care este CSM, nu a luat măsuri, atunci vom propune modificări ale legislaÅ£iei’, a spus Laura CodruÅ£a Kovesi.ROMPRES