Luni, 7 ianuarie 2008, a inceput sa ninga masiv inca de la ora 2.00 dimineata si ninsoarea a continuat, din ce in ce mai abundenta, pana dincolo de pranz. Cum noaptea de duminica spre luni fusese foarte friguroasa, zapada s-a asternut in straturi succesive, nelinistindu-i pe conducatorii auto, dar si pe edili.
Cum a facut fata municipalitatea bacauana acestei noi provocari. De la Primarie aflam ca inca de duminica seara cinci autobasculante cu lama facusera inconjurul Bacaului, imprastiind nisip si sare pe carosabil. S-a renuntat la clorura de calciu pentru ca aceasta este eficienta numai pe suprafete inghetate, nu si pe zapada.
S-a inlaturat de mai multe ori zapada si pe DN 11, pe Calea Onestiului, unde au fost imprastiate, de asemenea, antiderapante. Ni s-a dat si o cantitate: peste 350 de tone de antiderapante, imprastiate pe strazile Bacaului in noaptea de duminica spre luni, cand a fost convocat de urgenta la Primarie si comandamentul de iarna.
La ora 4.00 lucrau din plin cele 13 utilaje ale Primariei, plus utilajele firmelor contractante, iar la ora 9.00, ora documentarii noastre, peste 50 de utilaje lucrau numai pe partea carosabila, in timp ce peste 250 de muncitori de la salubritate si spatii verzi fusesera mobilizati pentru degajarea trotuarelor.
Toate bune si frumoase, numai ca muntii de zapada claditi ad-hoc intre trotuare si carosabil au creat mari probleme pietonilor, dar si calatorilor care coborau din autobuze si incercau sa ajunga pe trotuar.
Si asta pretutindeni, in municipiul Bacau, din lipsa unei coordonari eficiente. Un inginer de la Aerostar, vechi prieten, mi-a povestit ca la ora 7.20, cand si-a dus fetita la scoala, a gasit zeci de elevi si parinti care dadusera deja ocol scolii, doar-doar vor gasi o bresa prin muntii de zapada claditi de lucratorii municipalitatii.
„Eu mi-am luat inima in dinti, am spart cu corpul troienele, inainte si inapoi, am largit locul facut si pe acolo au intrat toti in scoala. Unul din cei doi lucratori de la Primarie, aflati acolo, stateau pasivi, ba chiar ne-au strigat ca trebuia sa venim la scoala cu lopeti”, mi-a zis amicul.
Ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca ninsoarea ar fi continuat inca doua-trei zile? S-ar fi ascuns din nou primarul sub copertile anemicei legi care precizeaza ca actiunile de deszapezire trebuie sa inceapa la cel mult doua ore dupa incetarea ninsorii?
Al. STOLIAN