Sute de găuri negre care au o masă de mii de ori mai mare ca a Soarelui, cutreieră cu mare viteză prin Calea Lactee, conform unui studiu prezentat miercuri în Statele Unite ale Americii, informează AFP recepţionată de Rompres.
Acest studiu se bazează pe observaţii realizate cu ajutorul mai multor telescoape cu raze X, observaţii cumulate cu o serie de calcule matematice şi simulează fuziunea dintre mai multe astfel de găuri negre, explică unul dintre astrofizicienii care au participat la studiu, Kelly Holley-Bockelmann, de la universitatea Vanderbilt din Nashville (Tennessee).
Găurile negre mici, cu o masă aproximativ egală cu cea a unei stele, sunt foarte numeroase în roiurile stelare – un grup de stele foarte dens care conÅ£ine în medie sute de milioane de stele.
Apelând la o serie de modele de simulare computerizată foarte sofisticate şi ţinând cont de toeria relativităţii formularte de Albert Einstein, astrofizicienii americani au calculat că aceste comasări ale găurilor negre pot duce la formarea a sute de găuri negre de masă inetrmediară.
Energia degajată din procesul de comasare le aruncă pe proaspăt formatele găuri negre de dimensiuni intermediare în afara roiurilor stelare cu o viteză ce poate ajunge până la 4.000 de kilometri pe secundă, cu mult mai mare decât se considera posibil până în prezent.
Aceste găuri negre de dimensiuni intermediare, cu o masă mai mare de câteva ori decât cea solară, cutreieră cu această viteză uluitoare spaţiul interstelar din galaxia noastră, devorând deopotrivă stelele şi planetele care le stau în cale.
Totuşi, consideră oamenii de ştiinţă, trecerea unor astfel de găuri negre prin proximitatea noastră cosmică ne reprezintă un pericol foarte mare.
Acest studiu a fost prezentat cu ocazia conferinţei anuale a societăţii astronomice americane care este în desfăşurare în cursul acestei săptămâni la Austin, în statul Texas.ROMPRES/