Furati de mirajul Sarbatorilor de iarna, romanii nu au apucat sa se gandeasca prea mult la ce le va aduce anul 2008, din punct de vedere al schimbarilor economice si politice. Dupa cum ne-au obisnuit de ceva timp incoace, actualii guvernanti ne-au pregatit un nou val de scumpiri. Noul an vine cu majorari ale accizelor la tigarete, electricitate, motorina si pacura, dar si la mai multe dintre alimentele de baza.
In plan politic, 2008 va fi marcat din plin de alegerile locale si parlamentare, care in mod normal ar trebui sa aduca stabilitatea de care avem atata nevoie. Avem totusi si vesti bune, salariul minim pe economie va fi de 500 de lei si ar putea creste cu cel putin 10% pe parcursul anului. De asemenea, reduceri substantiale de taxe vor mai fi în cazul bijuteriilor din aur si platina, al articolelor din cristal, al cafelei prajite si solubile.
Cresterea accizelor urmeaza calendarul stabilit de Guvern, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. ÃŽn perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2008, nivelul accizei minime pentru tigarete a fost stabilit, prin Ordinul nr. 2.463/2007, la 39,50 euro/1.000 de tigarete. Astfel, acciza exprimata în euro este cu 4,55% mai mare decat cea din a doua jumatate a anului trecut.
Potrivit aceluiasi Ordin al ministrului Economiei si Finantelor, acciza minima este de 132,60 lei/1.000 tigarete. Conform graficului de majorare a accizelor, tigaretele comercializate în Romania trebuie sa ajunga sa fie accizate ca în Uniunea Europeana în 2010, motiv pentru care, semestrial, Executivul trebuie sa stabileasca un nivel al accizei minime, reprezentand o cota de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta. Astfel, în 2009, potrivit calendarului guvernamental, accizele vor sari la 61,2 euro/1.000 de tigarete, pentru ca în 2010 sa ajunga la 74 euro/1.000 de tigarete.
Pretul gazelor naturale a luat o mica pauza
Reprezentantii Autoritatii pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ARDE) sustin nu au luat înca o decizie cu privire la majorarea tarifelor la gazele naturale, cu toate ca la ARDE au fost depuse cererile distribuitorilor de a creste tarifele, principalele motivele invocate fiind scumpirea petrolului si majorarea pretului cu 16% a gazelor livrate de Rusia statelor europene de la 1 ianuarie 2008. Dupa cum se stie, Romania importa aproximativ 40% din necesarul de gaze pentru consumul intern, nefiind prea greu de ghicit ce se va intampla daca se va lua decizia de scumpire a gazelor. O majorare a tarifelor la gazele naturale cu 10%, asa cat s-a propus, înseamna un cost de aproape 1200 lei pentru mia de metri cubi de gaz livrata.
Motorina devine mai scumpa decat benzina
Din cauza majorarii accizei pentru motorina si a cotatiilor record înregistrate de petrol pe pietele internationale, pretul la pompa al acestui tip de combustibil l-a întrecut pe cel al benzinei. Petrom, Lukoil si Rompetrol, cele mai mari companii petroliere de pe piata romaneasca, au scumpit, la începutul acestui an, motorina cu 0,03 lei/litru. Barilul de petrol a atins, saptamîna trecuta, nivelul record de 100 de dolari, iar pretul petrolului ar putea creste, din nou, în prima parte a anului.
… Si mancarea
Pretul alimentelor va continua sa creasca si în acest an, ca urmare a devalorizarii monedei nationale în raport cu euro, pe fondul unei tendinte similare previzionate pentru toata Europa, dar si al secetei din vara trecuta, care a redus semnificativ productia agricola. Seceta prelungita si lipsa investitiilor în irigatii a determinat cresterea preturilor la alimente de baza precum painea, laptele, uleiul si legumele.
Aceste produse vor continua sa se scumpeasca, cel putin în prima parte a lui 2008. Producatorii de lapte au anuntat majorari ale preturilor cu pana la 30%, painea se va scumpi cu cel putin 10%, iar litrul de ulei de floarea-soarelui va costa cel putin dublu fata de vara anului trecut. Nici în ceea ce priveste alimentele de baza din import vestile nu sunt prea bune, majorarile de preturi fiind determinate de fluctuatiile cursului de schimb si întarirea rapida a monedei europene.
Ambalarea scumpeste legumele
Legumele proaspete vor fi vandute doar in ambalaje conforme cu normele europene in domeniu, pe care vor fi scrise soiul, calitatea, producatorul, in general toate datele de identificare, pentru a se putea stabili trasabilitatea produsului respectiv. Trasabilitatea este calitatea unui produs de a putea fi urmarit pana la producator. Ea este asigurata daca pe ambalaj sunt inscriptionate originea produsului, numele celui care le-a ambalat, soiul, cantitatea si calitatea. Alimentele tratate cu radiatii ionizate trebuie sa poarte inscriptia „iradiate” sau „tratate cu radiatii ionizate”. Speciile de legume destinate consumului in stare proaspata, supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare, vor fi stabilite prin Ordin al ministrului Agriculturii. Pentru legumele si pepenii transportati vrac si incarcati direct in mijloacele de transport, toate elementele prevazute de standardele de comercializare a legumelor vor fi inregistrate in documentele de insotire a marfii.
A crescut salariul minim pe economie
Printr-o Hotarare de Guvern ce a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2008, salariul de baza minim brut pe economie garantat în plata a fost stabilit la 500 lei lunar, pentru un program complet de 170 ore în medie pe luna în anul 2008. Totodata, începand cu data de 1 iulie 2008, salariul minim brut pe economie garantat în plata va fi de 540 lei lunar, în conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii.
Amenzi mai mari
Majorarea salariului minim pe economie va conduce automat la cresterea amenzilor de circulatie, punctul-amenda fiind acum în valoare de 50 de lei, fata de 39 cat era anul trecut. Astfel, soferii care nu vor respecta regulile rutiere vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar. Spre exemplu, neutilizarea centurii de siguranta, depasirea cu 10-20 kilometri/ora a vitezei maxime admise ori stationarea neregulamentara sunt sanctionate, potrivit Codului Rutier, cu doua sau trei puncte-amenda, respectiv cu 100 sau 150 de lei.
Aceleasi sume vor fi achitate si de conducatorii auto depistati de politisti ca folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. De asemenea, soferii care depasesc limita maxima de viteza cu 21-30 de kilometri/ora, cei care opresc fara motiv sau circula pe banda de urgenta a autostrazilor ori cei care nu pastreaza distanta necesara fata de masina care circula în fata lor si o lovesc risca sa scoata din buzunar sume cuprinse între 200 si 250 de lei.
Totodata, soferii care depasesc cu 31-40 kilometri/ora viteza maxima admisa ori cei care circula pe linia de tramvai atunci cand drumul public este prevazut cu mai mult de o banda pe sens risca amenzi din clasa a III-a, adica de la 300 la 400 de lei. Pana la 1.000 de lei sunt amenzile prevazute pentru conducatorii auto care blocheaza intersectiile. Pietonii care traverseaza strada neregulamentar vor plati între 100 si 150 de lei.
Pretul terenurilor explodeaza
Conform specialistilor din piata imobiliara, terenurile, fie ca este vorba de cele din Capitala sau de cele din alte zone ale tarii se vor scumpi destul de mult în acest an. Primul argument în acest sens este reprezentat de introducerea, începand cu 1 ianuarie 2008, a taxei pe valoarea adaugata pentru tranzactiile cu terenuri între persoane juridice. Acesta înseamna un plus de 19% la pretul pe metru patrat.
În plus, sunt preconizate cresteri medii de 50%, în special în Capitala, unde se vand cele mai scumpe terenuri din tara. Studiile realizate de mai multe companii imobiliare arata ca terenurile din zona centrala, ultracentrala, semi-centrala si din cartierele bucurestene vor fi mai scumpe în acest an cu pana la 50%. Bacaul nu face exceptie de trendul care se inregistreaza la la nivel national, fiind chiar o piata mai scumpa decat multe orase mari din tara.
Astfel, preturile la terenurile industriale/logistica situate în imediata apropiere a orasului sunt în crestere, cererea fiind foarte mare datorita fondurilor care intra în tara si normelor impuse de CE. Este vorba de preturi cuprinse între 35 – 150 euro/mp. Preturile la loturile de casa cu suprafete cuprinse între 400 -1000 mp (situate la maxim 10 km de oras) sunt si ele în crestere, fiind cuprinse între 25 – 100 euro/mp. ÃŽn ceea ce priveste terenurile rezidentiale în oras, datorita raritatii lor, preturile pe metru patrat pot ajunge chiar la 450 euro. La apartamentele vechi, tarifele raman constante între 1.000 si 1.200 euro/mp, în functie de pozitia si vechimea blocurilor. ÃŽn schimb, conform specialistilor imobiliari, se va produce o „explozie†la locuintele noi, în 2008 preturile preconizate se vor cifra in jurul sumei de 1.000 euro mp/util.
Lemnul, marfa de lux
Pana si lemnul se va scumpi cu pana la 20%, dupa cum anunta reprezentantii Romsilva. Cele mai mari cresteri se vor inregistra la speciile valoroase, precum ciresul sau paltinul. Vestea buna este ca lemnul pentru foc nu se va scumpi, cel putin in prima decada a acestui an. Potrivit Ministerului Agriculturii, preturile de referinta pentru comercializarea lemnului in anul 2008 variaza de la 62 de lei/metru cub, in cazul rasinoaselor, la aproape 7.500 de lei/metru cub de nuc negru.
Cafea si bijuterii mai ieftine
În acest an vor mai fi micsorate accizele pentru cafea si bijuterii. Astfel, la cafeaua prajita si la cea solubila, accizele se vor diminua cu 25%, urmand ca, din 2011, accizele la cafea sa dispara complet. Motivul? În Uniunea Europeana, acest produs nu este accizat. Tot în acest an, accizele se vor reduce de la 55% la 30% din valoarea articolelor din cristal si de la 25% la 15% din valoarea bijuteriilor din aur si platina.
In loc de epilog
Este clar pentru toata lumea ca accizele sunt marite de Guvern, pentru a-si face rost de bani pentru cheltuieli guvernamentale. Sa luam drept exemplu accizele de la carburanti. In ziua de astazi, masina nu mai este un produs de lux, marea majoritate a romanilor preferand autoturisme pe motorina, cu un consum rezonabil, pentru ca aceste cheltuieli legate de carburanti sa poata fi acoperite din salariu.
Putini stiu ca motorina nu are un pret mai mare de 1,5-1,6 lei la iesirea din rafinarie, cu profitul rafinariilor si cu taxele incluse, diferenta de pret fata de costul de la pompa reprezentand-o accizele.
Curios este faptul ca in alte tari europene, pretul motorinei se invarte in jurul unui euro, in conditiile in care salariile de acolo sunt de aproximativ zece ori mai mari decat la noi. Din pacate, in fata acestor scumpiri nu prea ne mai apara nimeni. Singura solutie sta totusi in mana noastra. Prezenta masiva la vot si desemnarea unor politicieni cu adevarat merituosi ar putea reprezenta un balon de oxigen pentru Romania.
Cristinel AIOANEI