Basarabenii au chefuit pe cinste la Slanic-Moldova

bal-slanic-11.jpgCraciunul pe vechi a fost prilejul care a reunit la Slanic-Moldova aproximativ 300 de basarabeni, la unul dintre cele mai mari hoteluri ale statiunii. Petrecerea a inceput duminica, la ora 21.00, si s-a terminat sapte ore mai tarziu. Dar ce distractie!

Fratii nostri de peste Prut au o pofta de petrecere teribila. Iar prima conditie care si-au indeplinit-o pentru a avea o seara reusita a fost sa aiba un meniu ca acasa, cu peste crud, friptura, coniac si vin de buna calitate. Muzicantii au fost tot din Chisinau. Tineri, imberbi chiar, dar stiau meserie. Programul a inceput cu glume, cuplete, urari de Craciun – poate cam naiv dupa standardele romanesti actuale, dar convivii au ascultat cu atentie si au aplaudat cu generozitate. Mos Craciun, aflat, dupa propriile marturisiri, la a 12-a editie de sarbatoare basarabeana la Slanic, i-a strans pe toti copiii din sala in jurul sau si a impartit daruri. N-a fost prichindel care sa nu spuna o colinda sau o uratura. Ceea ce a putut observa oricare roman din Romania este ca foarte des aparea expresia „ca la noi, ca la romani”. Cred ca degeaba se chinuie presedintele Voronin sa dea basarabenilor o alta identitate, iar esecul sau nu poate decat sa ne bucure. De altfel, am constatat fata de alte dati si o anumita agresivitate a petrecaretilor fata de limba rusa, ceea ce inainte nu era de conceput. Astfel, rusofonii erau apreciati ca buni sau rai in functie de disponibilitatea lor de a invata sau a vorbi romana.

Sarbe, „ratuste” si rock’n’roll

Dupa ce prichindeii au fost trimisi in marea lor majoritate la culcare, a urmat partea cea mai asteptata. Intr-o tara a dansului sportiv, cum este Republica Moldova, nimeni nu sta deoparte la petreceri. Spatiul disponibil era mic, chiar daca horele concentrice permiteau o inghesuiala mai mare langa orchestra. Ritm, agitatie, chiote. Melodiile traditionale erau preferate si de blondele superbe costumate ultimul racnet, si de gospodinele imbracate fara fason. In fapt, lipsa oricarei urme de snobism contribuie la reusita unei petreceri. O exceptie de la muzica populara – „ratustele” lui Al Bano si Romina Power, un dans uitat la noi, dar foarte bine stiut de „cei 300”. Si a mai fost si un concurs de rock’n’roll, ceva distractiv si usor erotic, cu tinutul unui bat intre picioare.

„Ast tot sta…”

De ce au preferat basarabenii sa-si petreaca Craciunul la Slanic-Moldova? „Fiindca sunt peisaje frumoase aici si te rupi cu adevarat de atmosfera de-acasa. Ast tot sta, dar poimaine trebuie sa fiu la lucru”, ne-a spus o doamna din Chisinau, care a facut facultatea la Bucuresti. „Este ieftin, doar 150 de euro pentru tot sejurul. Si este exact atat de bine cat mi-am propus. Abia astept anul viitor”, ne-a zis alta, din Ialoveni. „Pe mine m-au adus niste prieteni care au mai fost aici. Sunt prima data si poate ca apuc sa vin si in 2009”, spera un domn mai in varsta, rus, care ni s-a recomandat drept directorul tehnic al reprezentativei de polo a Republicii Moldova. Cheful s-a stins treptat. Perechile se retrageau in camere, mai intai cele tinere, pentru chestiuni… tineresti. Personalul hotelului n-a avut prea mult de lucru cu curatenia de dupa petrecere. A fost o serie de turisti linistita. Cum va fi peste inca o saptamana, la petrecerea de Anul Nou pe stil vechi? „Cum o da Domnul, bine ca avem turisti”, ofteaza usurata o ospatarita frumoasa.

Peter KELMANN

Adauga un comentariu

*