Dialoguri imaginare – Dr.Petru Groza ÅŸi ing. Călin Popescu Tăriceanu

Înca de la inceput autorul doreste sa precizeze ca va urma un serial de articole în care se vor confrunta personaje care au existat, dar acum sunt trecute la cele vesnice, personaje care traiesc in prezent si uneori chiar personaje imaginare care ar putea exista în viitor.

Tematica articolelor va fi economică, socială, culturală, religioasă, tehnică, istorică sau de altă natură şi va cuprinde relatări reale care se vor adresa inimii, sufletului, conştiinţei şi raţiunii cititorilor. Autorul va încerca să emită permanent puncte de vedere personale prin care se va încumeta să facă deosebirea între BINE şi RĂU raportandu-se permanent la ceea ce se numeşte normativitate socială si morală. Menţionez faptul că a trecut, cred eu, perioada în care ne era frică să vorbim despre Ceauşescu, Antonescu, Eugen Cristescu sau Horia Sima. Importante sunt faptele lor şi nu culoarea lor politică. În primul articol vor dialoga, asa ca între primi ministri, dr.Petru Groza şi ing. Călin Popescu Tăriceanu.

– Căline, te-am ales pe tine, pentru a purta o discutie, deoarece am observat că există foarte multe asemănări între noi. Eu am format un guvern democrat, care, totuÅŸi, mai avea unele elemente potrivnice mie ÅŸi care proveneau de la alte partide. Am făcut în aÅŸa fel încat să scap de ele ÅŸi să răman doar cu aliaÅ£ii mei, comuniÅŸtii. Văd că ÅŸi tu ai făcut la fel ÅŸi în Romania conduce partidul unic (PNL-ul). AÅŸa cum ÅŸi eu am reuÅŸit să guvernez cu partidul unic(PMR-ul). Pe mine mă sprijinea fosta MARE ADUNARE NAÅ¢IONALÄ‚, iar pe tine văd că te sprijină actuala MARE ADUNARE NAÅ¢IONALÄ‚ (PARLAMENTUL ROMaNIEI). EÅŸti tare, Căline, s-a văzut cu ocazia moÅ£iunii introduse de PSD ca actualul parlament iÅŸi doreste un partid unic. Tu, Căline, eÅŸti chiar mai tare ca mine deoarece eÅŸti ÅŸi ÅŸef de partid ÅŸi de guvern. Eu il aveam in carca mea pe Dej, dar tu faci ce vrei. Åži să-Å£i mai spun un secret, Căline, pe care nu-l ÅŸtie multă lume – eu eram sprijinit de tătucul Stalin, care fusese preot ca ÅŸi mine ÅŸi discutam ca între noi preoÅ£ii. Cu această latură comună a personalitaÅ£ii noastre am reuÅŸit să-l sensibilizez ÅŸi să obÅ£in după razboi integrarea totală a Transilvaniei în Romania. Ia spune tu drept, Căline, pe tine te sprijină cineva din afară?
– Ca să fiu sincer cu tine, dragul meu Petre, sunt ÅŸi eu sprijinit din afară, dar nu pot să-Å£i spun de către cine pentru că forÅ£ele respective sunt adepte ale discreÅ£iei ÅŸi trăiesc, nu sunt moarte ca Stalin al tău.

– Atunci, dragul meu Călin, te aÅŸtept să ne întalnim cat mai repede, ca să ne sfătuim să vedem ce putem face pentru oropsitul popor roman. Deocamdată, vreau să subliniez doar laturile pozitive ale activităţii tale ÅŸi nu am de gand să te critic. Am aflat că eÅŸti foarte bine pregătit din punct de vedere economic ÅŸi te pricepi la afaceri, că ai o firmă al cărei profit a crescut într-un an de 200 de ori etc. Te sfătuiesc să profiÅ£i de puterea pe care o ai ÅŸi să generalizezi această experienţă pozitivă sub forma unor IMM-uri ca să aduci mulÅ£i bani la buget ÅŸi în acest fel vei mai fi ÅŸi în următorii 4 ani prim ministru ÅŸi te va iubi ÅŸi poporul care va avea multe locuri de muncă.

– Aha, i-auzi…

– Căline, dragă, mă voi referi acum ÅŸi la unele probleme locale care sunt foarte imporatnte pentru fiecare guvern, cel puÅ£in aÅŸa le vedeam eu pe vremea mea. Am auzit că în municipiul Bacău (situat în apropiere de Barlad-oraÅŸul lui Dej) conduc doi oameni de-ai tăi (PNL-iÅŸti, foÅŸti PC-iÅŸti, foÅŸti PUR-iÅŸti de-a unuia pe nume Voiculescu). Este vorba de un primar cu o figură de iepuraÅŸ speriat care se zice că ar fi inventat o vopsea de ciorapi sau de ouă, nu sunt foarte sigur, dar care cică nu s-ar potrivi ÅŸi la blocuri ca să poată continua ce incepuse bine înaintaÅŸul său Sechelariu. Să ÅŸtii de la mine că doar la vopsele se pricepe că în rest, anul acesta l-a copleÅŸit prima zapadă, municipiul stand multă vreme sub nămeÅ£i. Este împotriva voinÅ£ei populaÅ£iei ÅŸi vrea să mute stadionul la marginea oraÅŸului, înlocuieÅŸte ÅŸi el borduri după modelul lui Videanu, mimează construirea unui pod peste raul BistriÅ£a etc. Bacăul, în concluzie, nu s-a schimbat deloc.

Ar putea să se duca ÅŸi el pană la Piatra-NeamÅ£, la colegul său ca să ia exemplu. Tovara…, asta domnul primar Romeo Stavarache are un bun prieten pe nume Berca Gabriel, prefect al judeÅ£ului Bacău. Am întalnit caÅ£iva băcăuani care au trecut la cele veÅŸnice ÅŸi, fiind aproape de mine, am discutat cu ei ÅŸi mi-au povestit ca nu au observat nici o inginerie din partea acestuia în domeniile conducerii, organizării, luării deciziilor sau a implicării lui ca împuternicit al guvernului pe care tu îl conduci. Mai mult, spun aceÅŸti băcăuani, se uită cam de sus la unii cetăţeni pe care atunci cand era la PUR îi aprecia (sau se făcea că îi apreciază mimand o politeÅ£e falsă specifică fariseilor ÅŸi prefăcuÅ£ilor)

– Am notat, mai Petre.

– Să mai ÅŸtii, Căline, că tot la nivel local eu am avut probleme cu ungurii care sprijiniÅ£i de sovietici au înfiinÅ£at Regiunea MureÅŸ Autonomă Maghiară, ÅŸi am auzit că ÅŸi pe tine te paÅŸte o autonomie a aÅŸa-zisului Å¢inut Secuiesc. Tu eÅŸti băiat deÅŸtept ÅŸi ai observat că deviza divide et impera a fostului imperiu Habsburgic se pune în aplicare pas cu pas distrugandu-se statele naÅ£ionale care s-au format după destrămarea acestuia. Este vorba de apariÅ£ia unor entităţi mici în locul statelor naÅ£ionale puternice, cum ar fi CroaÅ£ia, Slovenia, Muntenegru, Cehia, Slovacia, Serbia, probabil Kosovo, probabil Transnistria ÅŸi probabil Å¢inutul Secuiesc. Să nu te laÅŸi, Căline, să fii bărbat ÅŸi să păstrezi Romania întreagă!

– Si mie mi-e cam frica, da’ am nevoie de UDMR ca sa raman la guvernare.

– DeÅŸi am spus că nu te voi critica, în final vreau totuÅŸi să-Å£i spun că faci ÅŸi multe greÅŸeli. Este vorba, în primul rand de politica militară a guvernului ÅŸi a partidului tău. Despre ce este vorba? Eu ÅŸi urmaÅŸii mei la conducerea guvernului am făurit o armată numeroasă ÅŸi destul de puternică. Sincer, ruÅŸii ne-au impus acest lucru pentru că aveau la nivel de bloc militar nevoie de un raport de forÅ£e favoarbil ÅŸi, în plus, trebuia să aibă piaţă de desfacere pentru producÅ£ia lor de armament, dar aveam, realmente o forţă de descurajare. Armata avea atunci 350.000 de cadre ÅŸi militari în termen, cifră menÅ£inută cu aproximaÅ£ie pană în 1989. După această dată armata a trecut printr-un proces de restructurare, deloc simplu ÅŸi cu dureri pentru cei disponibilizaÅ£i care nu erau pregătiÅ£i pentru a se integra în societatea civilă, dar care au strans din dinÅ£i ÅŸi au plecat. S-a ajuns, astfel la cifra de 100.000 de militari ÅŸi civili la un loc (disponibinizandu-se, deci, 250.000 de oameni).

Pană să plece, însă, au făcut tot ce li s-a ordonat şi au avut o contribuţie substanţială la integrarea Romaniei în NATO. Pentru aceasta li s-a promis în mod tacit o mărire de salariu încă din 2003, dar care s-a tot amanat şi cu greu au primit recompensa abia în 2006. În 2007 toţi bugetarii au beneficiat de măriri de salariu mai putin armata, deşi li se aprobase prin lege ca şi celorlalţi bugetari 14%. Guvernul tău, Căline, a anulat legea iar militarii ştiu acest lucru. Dacă nici în 2008 nu le dai nimic vei pierde Căline cu PNL-ul tău 1.000.000 de voturi şi la locale şi la parlamentare(cifra rezultă din cei 350.000 de militari şi pensionari militari la un loc cu familiile lor.)

Consilierii tăi ce spun? Nu vreau să mai intru în amănunte cu problemele dotării pe care sunt sigur că le ştii. Trimite o delegaţie în Turcia să-ţi facă un studiu despre armata lor şi vei vedea de ce nu-i clinteşte prea multă lume pe turci.

Nu te va condamna nimeni dacă te vei ocupa de armată pentru că stă foarte bine în sondaje. O ţară cu o armată puternică, are un element de descurajare şi nu face fiecare grup străin de interese ce vrea cu noi. Romanii, percep actuala clasă politică în sensul că este umilă faţă de străinătate şi dezinteresată, arogantă şi cinică faţă de propriul popor. CU O ARMATĂ PUTERNICĂ ŞI TU TE VEI MANDRI, CĂLINE.

Adauga un comentariu

*