Bugetul general consolidat a înregistrat în 2007 un deficit de 9,991 miliarde de lei, reprezentând 2,4 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care veniturile bugetare au fost de aproximativ 136,8 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare au ajuns la circa 146,8 miliarde lei, a declarat luni ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Ministrul a explicat nivelul mare al deficitului prin faptul că anul trecut au existat mai multe tipuri de presiuni, pornind de la seceta care a afectat România, intrarea ţării în Uniunea Europeană şi continuând cu unele legi adoptate de Parlament care au intrat în vigoare în timpul anului, dar care nu au fost prevăzute în proiectul de buget iniţial.
„Neîncasarea TVA în vamă pentru produsele provenite din ţări non-UE a adus un minus 0,35 la sută din PIB, adică 424 milioane de euro. Decizia Guvernului de a devansa majorarea punctului de pensie a generat un plus de cheltuieli de 300 milioane de euro iar acordarea de subvenÅ£ii a dus la cheltuieli suplimentare de 600 milioane euro. Totodată, majorarea salariilor militarilor cu 25 la sută a generat cheltuieli de 80 milioane de euro, iar împrumuturile contractate de administraÅ£iile locale au generat o presiune de 0,5 la sută asupra PIB”, a mai spus Vosganian.
Ministrul Finanţelor a arătat că, în luna decembrie, Ministerul Economiei şi Finanţelor a demarat unele măsuri legate de corectarea acestor cheltuieli, întrucât exista riscul ca deficitul să ajungă la trei la sută din PIB.
„A existat un control zilnic al cheltuielilor administraÅ£iilor. Nu dorim să mai ajungem la situaÅ£ia în care, în loc să încetinim cheltuielile, să le accelerăm”, a precizat Vosganian.
Conform statisticilor europene anul trecut deficitul bugetar a fost de 2,6 – 2,7 la sută din PIB, în condiÅ£iile unor venituri de 136,8 miliarde de lei, reprezentând 35 la sută din PIB, ÅŸi ale unor cheltuieli de 146,8 miliarde lei, respectiv 37,6 la sută din PIB. Potrivit ministrului FinanÅ£elor, diferenÅ£a dintre cele două contabilităţi, cea românească ÅŸi cea europeană, este determinată de fonduri nerambursabile ÅŸi din anumite împrumuturi contractate de autorităţile locale.
Potrivit lui Vosganian, în ultimele trei luni ale anului trecut administraţia locală a cheltuit circa 50 la sută din cheltuielile aferente unui an întreg, iar MEF nu are un control asupra acestor cheltuieli.
„Cheltuielile municipalităţilor, în ultima săptămână din 2007, au fost de 7,1 miliarde de lei (710.000 lei noi), adică de un miliard de lei pe zi (100.000 lei noi). La nivelul municipalităţilor au existat cheltuieli chiar ÅŸi de patru ori mai mari decât media anuală. ÃŽn Harghita, spre exemplu, cheltuielile s-au majorat de patru ori, în Covasna ÅŸi Vâlcea de 3,6 ori, iar în Sălaj de 3,5 ori”, a spus Vosganian.ROMPRES