Noutati în sistemul de învatamant în 2008

Un sistem mediocru si necompetitiv, asa a fost clasificat învatamantul în raportul comisiei prezidentiale din 2007. Dupa ce statistica internationala a clasat scoala romaneasca pe locul 36 anul trecut, din 42 posibile, 2008 asteapa schimbari majore în învatamant si un loc mai onorabil.

Începand cu anul scolar 2007 – 2008, testele nationale de admitere la liceu au fost înlocuite cu tezele cu subiect unic. Admiterea în clasa a IX-a pentru anul scolar 2008-2009 se va face pe baza rezultatelor de la tezele cu subiect unic si a mediei claselor V-VIII. Ministrul Cristian Adomnitei a lansat pe 17 decembrie pachetul legislativ. Potrivit acestuia, învatamantul obligatoriu ar urma sa înceapa la varsta de trei si sa cuprinda trei ani de gradinita, un an pregatitor, patru ani de scoala generala si cinci de gimnaziu.
Relaxare si elasticitate

Anii de gimnaziu vor putea fi urmati si în regim de frecventa redusa sau la distanta. Conform proiectului, religia nu va mai fi obligatorie. Elevii vor sustine bacalaureatul la 7 probe, nu la 8 cum este în prezent, la 2 sau 3 probe comune si doua specifice. Clasele de studiu vor fi mai aerisite. O grupa de gradinita va fi formata din cel mult 15 copii iar într-o clasa de gimnaziu vor învata cel mult 26 de elevi. Daca vor dori sa plece din tara, parintii vor fi obligati sa îl înstinteze pe directorul scolii.
Mai bine pentru dascali

ÃŽn ceea ce-i priveste pe profesori, acestia nu vor mai sustine examen de titularizare si vor beneficia de prime de vacanta anuala si tichete de masa. Vor beneficia de reduceri de 50% din valoarea biletelor la film, teatru sau spectacole si de 6 calatorii gratuite pe an cu trenul,masina sau vaporul.

Adauga un comentariu

*