Băsescu cere declanşarea urmăririi penale a opt foşti şi actuali miniştri

Preşedintele Traian Băsescu a adresat ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, cereri privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală în cazul a opt foşti şi actuali membri ai Guvernului.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a cerut declanşarea procedurilor pentru ministrul Muncii, Paul Păcuraru, precum şi pentru foştii membri ai Cabinetului Tăriceanu Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Decebal Traian Remeş şi Codruţ Şereş.

De asemenea, a fost cerută declanşarea procedurilor pentru foştii miniştri Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Victor Babiuc.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, l-a sesizat, pe 24 septembrie anul trecut, pe preşedintele Traian Băsescu pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Păcuraru declara, la acea vreme, că dosarul în care s-a cerut avizul Comisiei prezidenţiale este unul inventat pentru ca Guvernul să aibă probleme.

ÃŽn cazul fostului ministru al JustiÅ£iei Tudor Chiuariu, pe 18 septembrie procurorul-ÅŸef al DNA l-a sesizat pe ÅŸeful statului pentru ca acesta să ceară urmărirea penală, într-un dosar privind achiziÅ£ii ÅŸi asocieri ale Companiei NaÅ£ionale PoÅŸta Română. Potrivit DNA, era vorba despre „săvârÅŸirea infracÅ£iunii asimilate infracÅ£iunilor de corupÅ£ie, ÅŸi anume abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obÅ£inerea unui avantaj patrimonial pentru altul”. Tudor Chiuariu a susÅ£inut la acel moment că sesizarea DNA este o reacÅ£ie la faptul că inspecÅ£ia CSM demonstrează că activitatea DNA este „dominată de incompetenţă ÅŸi abuz în serviciu”.

La aceeaşi dată, DNA a cerut urmărirea penală şi pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, acuzat, ca şi Tudor Chiuariu, de săvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, şi anume abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul.

De asemenea, şeful statului a fost sesizat, pe 8 octombrie 2007, să ceară începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Remeş este acuzat de DNA că ar fi luat mită de la un om de afaceri printr-o tranzacţie mijlocită de fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan.

Totodată, procurorul general a cerut, pe 24 septembrie, avizul preşedintelui Traian Băsescu faţă de fostul ministru al Economiei Ioan Codruţ Şereş în două cauze. În primul dosar, nr. 147/D/P/2007, al DIICOT, se efectuează cercetări faţă de Zsolt Nagy şi Şereş Ioan Codruţ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trădare prin transmitere de secrete şi constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat în scopul divulgării secretului economic.

În cel de-al doilea dosar, nr.151/D/P/2005, tot al DIICOT, se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale de către Şereş Ioan Codruţ, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane cu rol decizional în cadrul SC Hidroelectrica SA.

Printre cererile adresate ministrului interimar al Justiţiei se află şi numele unor foşti demnitari. Unul dintre ei este fostul premier Adrian Năstase. Pe data de 11 septembrie 2007, DNA l-a sesizat pe preşedintele Traian Băsescu pentru a cere urmărirea penală faţă de acesta în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, instrumentate în dosarul privind redobândirea întregului imobil din strada Muzeul Zambaccian.

Un alt fost demnitar din timpul guvernării PSD pentru care s-a cerut urmărirea penală este Miron Mitrea. Solicitarea în acest sens a DNA a fost făcută la 13 septembrie, el fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie vizând contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 350.000 de lei.

Pe 19 septembrie 2007, Daniel Morar l-a sesizat pe preşedinte pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de fostul ministru al apărării, Victor Babiuc, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit comunicatului AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale remis miercuri, preÅŸedintele a adresat ministrului interimar al JustiÅ£iei aceste cereri „ca urmare a solicitărilor DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie ÅŸi Parchetului de pe lângă ÃŽnalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie din perioada 11 septembrie – 8 octombrie 2007, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din ConstituÅ£ia României ÅŸi al prevederilor art. 12 ÅŸi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile CurÅ£ii ConstituÅ£ionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 ÅŸi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007”. ROMPRES

Adauga un comentariu

*