Electrica Moldova a fost privatizata în 2005, cand concernul german E-ON Energie a preluat 24,6 la suta din actiuni pentru 31,4 milioane euro si a majorat capitalul cu înca 68,6 milioane Euro pentru a ajunge la 51 la suta, valoarea totala a tranzactiei fiind de 100 milioane euro.
Dupa privatizare numele companiei a fost schimbat în E.ON Moldova.
Compania furnizeaza curent electric în sase judete, Bacau, Botosani, Iasi, Suceava, Vaslui si Neamt E.ON Moldova este detinuta în proportie de 51 la suta de E.ON Energie, 37,05 la suta de Electrica si 11,95 la suta de Fondul Proprietatea. Din 2007, compania si-a separat activitatile, înfiintand doua societati distincte, „E.ON Moldova Distributie” si „E.ON Moldova Furnizare”.
Asadar, asa se prezinta, pe scurt, societatea care a dat si mai da inca batai de cap consumatorilor de energie electrica din judetul Bacau. Pentru ca, ceea ce s-a intamplat la sfarsitul anului trecut si in primele doua saptamani din 2008 intrece orice imaginatie. In doar cateva cuvinte, a fost o adevarata bataie de joic. Att fata de consumatorii casnici cat si fata de cei industriali.
CET Bacau, scurt-circuitat fara mila
Conform unei statistici intocmite de conducerea CET Bacau, din cauza intreruperii energiei electrice in ultima zi a lui 2007, cazanul principal al CET Bacau a avut de suferit sapte socuri de tensiune. Acest lucru a provocat declansarea instalatiilor de ardere ale cazanului cu aburi energetic CRG 1870, avand drept rezultat inregistrarea unor variatii bruste de presiune si temperatura in sistemul apa – abur al cazanului. Variatia brusca a parametrilor din sistemul apa-abur a dus la avarierea acestuia si indisponibilizarea grupului energetic de 50 MWe pe o durata de 94 ore.
A fost dereglat sistemul de automatizare a cazanului de abur industrial de 100t/h, sistem condus de un automat programabil. Astfel, pe 9 ianuarie, cazanul pus in functiune ca unitate de rezerva a suferit o avarie la 17 minute de la pornire, ducand la indisponibilizarea acestuia pe o durata de minimum doua luni. O alta consecinta a fost dereglarea sistemului de automatizare a instralatiei de ardere a cazanului de apa fierbinte (CAF Letea) de 100 Gcal/h.
Tot ca efect al celor sapte socuri din 31 decembrie s-a produs si dereglarea sistemului de analiza a compozitiei gazului cromatograf tip HGC 303, montat in statia de reglare gaze din patrimoniul SC CET SA, fiind distrus softul. In sfarsit, a avut loc declansarea a un sfert din punctele termice pentru distributia energiei termice catre toti consumatorii urbani din Bacau, in randul acestora producandu-se, potrivit declaratiei directorului CET, Vasile Dragusanu, „un adevarat macel”! Toate punctele termice au fost repornite manual.
28 de socuri in 14 zile
De la 1 ianuarie 2008, ora 5, 50 si pana pe 14 ianuarie, ora 13, s-au produs 28 socuri tensiune inregistrate la RED 110KV, iar in reteaua de joasa tensiune care alimenteaza punctele termice, peste 30! Ce efecte au avut aceste socuri pentru instalatiile de la CET? Foarte mari. S-au produs trei declansari ale grupului energetic de 50 MWe in sarcina si indisponibilizarea acestuia pe o durata de circa 12 ore.
De asemenea, grupul de 50 MWe a avut sapte declansari in pornire in perioada 2 – 14 ianuarie si tot atatea la CAF de 100 Gcal/h la aceleasi intervale. Exploatarea echipamentelor energetice, grup 1 si CAF, si de automatizare s-a facut conditii dificile, cu variatii bruste ale parametrilor, repetate la scurte intervale de timp.
Un alt efect a fost si acela ca producerea energiei termice destinate sistemului de termoficare urbana in surse de varf s-a facut la costuri superioare costului energiei termice in cogenerarare. Nerespectarea parametrilor energiei termice produse a determinat sistarea furnizarii apei calde catre populatie.
Cele peste 30 de socuri de tensiune au provocat declansarea punctelor termice si dereglarea sistemului de automatizare, conducerea acestora fiind facuta prin dispecer, de la distanta. Si colac peste pupaza, nu s-a putut face incadrarea in cotele de gaz aprobate de dispeceratul de gaze, dion cauza consumului ridicat de gaz natural necesar functionarii surselor de varf si pornirii cazanului de abur energetic dupa opririle accidentale.
E.ON Moldova tace chitic
„E.ON pune in continuare in pericol buna functionare a instalatiilor CET la parametri normali. Variatiile de tensiune au scos din functiune instalatiile de producere si furnizare a agentului termic. Nu am evaluat inca pagubele produse de intreruperile frecvente de energie electrica, insa va pot spune ca fiecare pornire a cazanului energetic ne costa doua miliarde de lei”, a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau, in cadrul unei conferinte de presa organizate ad-hoc. In ciuda numeroaselor insistente de a afla si din gura celor de la E.ON Moldova cauza acestor nereguli, n-am putut afla nimic.
Nimeni nu poate vorbi, esti trimis de la Ana la Caiafa, sau invitat de reprezentantii E. ON sa vezi cum dau ei jos chiciura de pe firele electrice! Se pare ca motivul principal invocat a fost aparitia chiciurei! Dar inainte de 31 decembrie n-a prea fost chiciura si lucrurile se petreceau in acelasi mod. Intreruperi scurte de energie electrica cu urmari din cele mai proaste pentru aparatura electronica din case. Se stingeau calculatoarele, centralele termice reporneau cu greu.
Dar nimeni nu se sinchiseste sa spuna vreun cuvant. La fel cum a fost si cazul nereguliolor inregistrate de diferite societati in privinta alimentarii cu energie electrica si semnalate de saptamnalul nostru. Se pare ca nesimtirea face casaa buna cu energia electrica si nu sufera socuri.
Dan MINDIRIGIU
Nici usturoi n-a mancat…
„E-ON pune in continuare in pericol buna functionare a instalatiilor CET la parametri normali. Variatiile de tensiune au scos din functiune instalatiile de producere si furnizare a agentului termic. Nu am evaluat inca pagubele produse de intreruperile frecvente de energie electrica, insa va pot spune ca fiecare pornire a cazanului energetic ne costa doua miliarde de lei”, a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau, in cadrul unei conferinte de presa organizate ad-hoc. „Instalatiile de distributie cu tensiunea de 110 kilovolti ce alimenteaza CET Bacau nu au fost afectate de fenomenele meteo din ultima perioada si nu au existat intreruperi in alimentarea cu energie electrica a acestora”, a declarat presei Sorin Munteanu, purtator de cuvant la E.ON Moldova.
„Evenimentele produse in retelele de distributie a energiei electrice cu tensiunea de 110 kilovolti au avut loc in cu totul alte zone ale sistemului si au fost cauzate de fenomenele meteo deosebite care au constat in depuneri masive de chiciura pe conductoare si elemente de izolatie. Acest fapt a dus la producerea unor defecte trecatoare, eliminate in mod corespunzator de functionarea instalatiilor de protectie, dar care au dus la variatii ale tensiunii in intreaga zona pe durate foarte scurte de timp.
Aceste fenomene sunt aleatorii, imprevizibile si necontrolabile, fiind acceptate, conform reglementarilor internationale, in orice sistem energetic”, a incercat Sorin Munteanu sa-si sustina afirmatiile.
Cu alte cuvinte, nimeni nu este vinovat despre ceea ce s-a intamplat la CET, ceea ce au patit bacauanii cand li se intrerupea alimentarea cu energie electrica. Totul e frunmos si bine la E- ON. Pe banii nostri
dlor eu am zis mai clar si nu plec de
la probleme tehnice prin urmare:
CA SA POTI SUNA LA INTERVEBTII IN CAZUL CAND AI SARITE SIGURANTELE DE LA TABLOUL BLOCULUI,
FORMEZI LA TELEFON 929 ACEST 929 CA CENTRALA TELEFONICA COLCENTER SE AFLA LA VASLUI(da , da
la VASLUI) DECI RECLAMI SI ASTEPTI,DACA AI SUNAT PE LA 9.00 DIMINEATA TE-APUACA PRANZUL
ASTEPTAND. ENERVAT FIIND MAI SUNI ODATA SI SOLICITI UN DEPARTAMENT PENTRU ATI MANIFESTA
NEPLACEREA,TI SE DA UN TELEFON CU
NUMAR DE IASI (da IASI), UNDE ESTI LUAT IN PRIMIRE DE NISTE (vorba lu’ CRISTOIU) ,FATUCI’
CARE TE IA BLAJIN DAR NU INTELEG CE DORESTI ORICAT DE MULT AI VREA SA DETALIEZI.
IN FINAL, CU ALTI VECIN PUI MANA PE UN TOPOR
,DAI LACATUL JOS SI-TI PUI SINGUR SIGURANTELE. DUPA AIA STUCHI A LEHAMITE SI-L
INJURI PE PATRONUL ASTA, DE NATIE GERMANICA,
DE MA-SA DE MA-SA MAMII EI SI DE TOT NEAMUL LOR. PROSTI MAI SUNTEMM CA RABDAM.
DA PANA CAND ?????