Poliţistul Cioacă, liber

cioaca.jpgCurtea de Apel Braşov a respins miercuri seară cererea procurorilor pentru un mandat de arestare preventivă pe numele poliţistului Cristian Cioacă. Judecătorii au luat decizia după o audiere a acuzatului cu uşile închise, care a durat mai bine de o oră şi jumătate.

Cioacă fost reţinut, marţi seară, pentru 24 de ore, fiind acuzat de acces ilegal într-un sistem informatic. Soţul avocatei Elodia Ghinescu a fost reţinut de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Braşov pentru că a accesat ilegal căsuţa electronică a avocatei dispărute din data de 29 august 2007.

Alte două persoane, printre care un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul IPJ Braşov, sunt cercetate alături de Cristian Cioacă, pentru violarea corespondenţei avocatei Elodia Ghinescu. Marius Sebastian Breazu şi Marius Adrian Niţu sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transfer neautorizat de date informatice.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Cioacă i-a determinat pe Breazu ÅŸi NiÅ£u să acceseze fără drept sisteme informatice prin înlăturarea parolelor de acces, în scopul obÅ£inerii conÅ£inutului mesajelor de poÅŸtă electronică destinate avocatei Ghinescu Elodia – Marilena. De asemenea, i-a determinat pe aceÅŸtia să restricÅ£ioneze fără drept accesul la adresele de e-mail respective ÅŸi să transfere neautorizat date dintr-un sistem informatic. PoliÅ£istul Cristian Cioacă, suspectat de uciderea soÅ£iei sale, s-a întors, luni, la serviciu, după un concediu medical de o săptămână.

Cristian Cioacă a fost citat telefonic marţi seară de către procurori. Poliţistul s-a prezentat în faţa anchetatorilor în jurul orelor 20.00. Avocatul său, Florentin Sorescu a formulat plângere împotriva ordonanţei de reţinere emisă pe numele lui Cioacă, dar aceasta i-a fost respinsă. „Procurorii DIICOT au acţionat într-un mod poliţienesc şi încearcă toate variantele posibile şi imposibile pentru a-l aresta pe Cristian Cioacă”, a precizat Florentin Sorescu. Procurorii au solicitat instanţei de judecată emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de Cioacă şi Niţu. Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Braşov, cercetat alături de Cristian Cioacă pentru violarea corespondenţei avocatei Elodia Ghinescu, este plecat din ţară, într-o misuiune lângă Noua Zeelandă. Reprezentanţii IPJ Braşov spun că Breazu a plecat din ţară după sărbătorile de iarnă, pentru o perioadă de şase luni sau un an, fiind trimis într-o misiune internaţională. În cazul în care pe numele lui Breazu va fi emis mandat de arestare, atunci acesta va fi chemat în ţară.

Tot în data de 15 ianuarie, procurorii DIICOT, împreună cu poliÅ£iÅŸti de la Brigada de Crimă Organizată au efectuat, concomitent, percheziÅ£ii la domiciliile lui Breazu, Cioacă ÅŸi al surorii poliÅ£istului. Sora lui Cioacă a declarat că după percheziÅ£ionarea locuinÅ£ei sale din PiteÅŸti, procurorii DIICOT au ridicat două calculatoare ÅŸi CD-uri. „ReÅ£inerea lui Cristian este un abuz. PoliÅ£iÅŸtii mi-au luat din casă două calculatoare – unul al meu ÅŸi altul al soÅ£ului meu – ÅŸi câteva CD-uri care conÅ£ineau poze ÅŸi proiecte de arhitectură. Eu sunt arhitectă de meserie. Pot să spun că nu m-am opus percheziÅ£iei, dar am refuzat să semnez totuÅŸi procesul-verbal. Ce să vă zic, eu sunt sigură că Elodia trăieÅŸte, dar nu aÅŸ putea să vă precizez în ce stare morală sau fizică se află”, a spus Ana Maria Ene.

Poliţistul Cristian Cioacă a fost aşteptat, în cursul zilei de miercuri, la Curtea de Apel. Aici magistraţii urmau să aducă în discuţie propunerea formulată de procurori cu privire la arestarea preventivă a suspectului pentru o perioadă de 29 de zile. Dacă Cioacă ar fi trebuit să fie în faţa instanţei la ora 11.00, acesta a fost adus din arest abia la orele 16.00. Întreaga şedinţă de judecată s-a desfăşurat în Camera de Consiliu, cu uşile închise, ca şi până acum. De fiecare dată când Cioacă s-a prezentat în faţa instanţei, fie pentru analizarea unei măsuri de privare de libertate, sau pentru ridicarea interdicţiilor de a părăsi ţara, şedinţele de judecată s-au desfăşurat cu uşile închise, departe de ochii presei. Anchetatorii nu s-au grăbit să-l aducă pe poliţist în faţa instanţei, cu toate că ordonanţa de reţinere expira la ora 20.17. Şi asta pentru că exista formulată propunerea de arestare prevenitvă care trebuia analizată de instanţă, iar în aceste condiţii, chiar dacă ordonanţa expira, Cioacă tot nu ar fi fost liber.

În momentul în care a fost adus la Curtea de Apl Cioacă a declarat că se simte hărţuit. „Ce să vă spun. În acest moment mă simt hărţuit. Rămâne de văzut ce se întâmplă de acum înainte. Mai mult, eu nu cunosc nici un individ pe care să îl cheme Niţu”, a spus Cioacă. Judecătorii au ascultat depoziţiile acuzării, cât şi ale apărării. În funcţie de argumentele aduse de fiecare parte, magistraţii Curţii de Apel au avut de stabilit dacă este necesară privarea de libertate a poliţistului Cioacă. Verdictul judecătorilor a fost dat în jurul orelor 18.45. Momentul a fost unul deosebit de tensionat. „Aştept acum să îmi văd fiul şi să îi spun că cât de mult îl iubesc”, a declarat poliţistul la ieşirea din sala de judecată după aflarea verdictului. Avocatul lui Cristian Cioacă spune că procurorii au făcut o mare gafă. „Eu consider că este o decizie corectă din partea judecătorilor. Se vede că judecătorii au cunosc legea. Pentru o asemenea acuzaţie adusă clientului meu nu se impunea arestarea preventivă. Procurorii de la DIICOT au făcut o mare gafă”, ne-a spus Florentin Sorescu, avocatul lui Cioacă.

Adauga un comentariu

*