Noua variantă a taxei auto, discutată miercuri cu experţii Comisiei Europene

O întâlnire de lucru la nivel de experţi între reprezentanţi ai României şi conducerea Direcţiei Generale Taxe şi Impozitare din cadrul Comisiei Europene pe tema taxei auto va avea loc miercuri, la Bruxelles, a confirmat, pentru Rompres, Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeană.

ÃŽn cadrul reuniunii se va lua în discuÅ£ie noua variantă a taxei de înmatriculare propusă de executivul român în ÅŸedinÅ£a de guvern din 9 ianuarie. Partea română a trimis deja la Bruxelles toată documentaÅ£ia – ‘nu numai grila aceea care este foarte importantă, ci ÅŸi un proiect de ordonanţă de modificare a actului normativ’, a precizat marÅ£i, în cursul unei conferinÅ£e de presă, ÅŸeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea. Tot el a mai menÅ£ionat că la această întâlnire vor lua parte ÅŸi un secretar de stat din Ministerul FinanÅ£elor ÅŸi unul din cel al Mediului.

Guvernul de la Bucureşti a decis, la 9 ianuarie, modificarea taxei de înmatriculare auto din cauza căreia Comisia Europeană a deschis, la începutul anului trecut, procedura de infringement împotriva României, considerând-o neconformă cu prevederile Tratatului UE. În noiembrie, executivul comunitar a declanşat a doua etapă a procedurii de infringement.

După ÅŸedinÅ£a de guvern de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al executivului român dădea asigurări că noua variantă ‘ia în considerare toate observaÅ£iile ÅŸi comentariile făcute de Comisia Europeană’ ÅŸi estima că ‘varianta finală va fi definitivată la sfârÅŸitul lunii ianuarie, atunci când va fi concretizată într-un proiect de act normativ’.

Recent, premierul Tăriceanu a declarat că Guvernul va extinde nivelul aferent vârstei unui autovehicul până la 20 de ani, astfel încât vor putea fi stabilite cote de reducere a taxei de primă înmatriculare de până la 90 la sută, urmând a fi plătit doar 10 la sută din cuantumul iniţial al taxei. Premierul a subliniat că valoarea taxei auto se va reduce pe măsura creşterii vârstei autovehiculului.

Se va institui, de asemenea, posibilitatea contestării de către contribuabil a cuantumului sumelor de plată şi va exista posibilitatea restituirii valorii reziduale a maşinii în cazul în care aceasta se vinde în alt stat.

Noua propunere a executivului este contestată de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule din România. Dan Vardie, membru al asociaţiei, a declarat la BBC, că varianta actuala încurajează proprietarii maşinilor vechi şi poluante, ceea ce ar fi dăunător pentru mediu.ROMPRES

Adauga un comentariu

*