Sport periculos in scolile bacauane

deschidere.jpgO initiativa a MEC tinde sa se transforme intr-un adevarat pericol pentru elevi. Aparatura si materialele sportive aduse in majoritatea scolilor din Bacau, pe bani grei, nu pot fi folosite din cauza riscului de accidente grave la care sunt supusi elevii. O mare pacaleala sau bani aruncati pe apa sambetei, cam asa se poate traduce utilarea majoritatii unitatilor de invatamant din judet cu aparatura si materiale sportive.

De la inceput trebuie spus ca initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii de a dota scolile din tara cu astfel de utilitati n-a fost rea. Numai ca si drumul spre iad este pavat tot cu intentii bune. „Acest lucru se petrecea la sfarsitul anului scolar 2006 – 2007, la initiativa unui parlamentar din Botosani, proiect care a si fost aprobat in Parlament, spune Gheorghita Rata, inspector din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean. Numai ca, de la intentie si finalizare e mare diferenta”. Ce s-a intamplat, de fapt?

Fara licitatie

Pentru a dota scolile cu aparatura sportiva trebuia gasita o firma care sa o distribuie. Societatea care a castigat licitatia a fost din Bucuresti, SC KINETIC SISTEM SRL. „De fapt n-a fost vorba despre licitatie, ci de oferta, suma fiind mai mica de 6.000 Euro”, spune inspectorul Rata. Licitatie sau oferta, nu mai conteaza, important e ca SC KINETIC SISTEM SRL Bucuresti s-a apucat de treaba insa n-a reusit sa doteze toate scolile cu aparatura respectiva, timpul fiind si scurt. „Se pare ca firma a incasat toti banii, dar a intarziat cu aducerea materialelor sportive”, completeaza inspectorul scolar bacauan. Cu ce fel de aparate sportive au dotat scolile cei de la KINETIC? De…doi lei, vorba unui director de scoala, dar pe bani grei, spunem noi.

Atentat la integritatea corporala a elevilor

„Peste 30 milioane lei zac intr-o magazie”, spune directorul Scolii „Octavian Voicu”, din Bacau, prof. Cornel Ciocoiu. Din ce motive? „Cum poti sa folosesti la o ora de educatie fizica o asemenea lada de sarituri? E facuta din placaj, se prinde cu foraibare, vechile foraibare de pe vreme lui bunicul. Pentru a le prinde trebuie sa te bagi sub lada, iar pentru a le desface, trebuie s-o rastorni. E facuta sub orice critica. E dreapta, nu ofera nicio siguranta, se poate rasturna imediat. Un elev din clasa a VIII-a o rupe daca sare pe ea. Uitati-va la trambulina. O rampa din acelasi material ca si lada. Nicio elasticitate. Aluneca pe parchet si le fuge copiilor de sub picioare. Nu mai zic de saltele. Am auzit ca la o scoala, o astfel de saltea a fugit de sub picioarele unui elev la aterizarea dupa o saritura si copilul a cazut cu capul de parchet, lesinand. Nu stiu de unde au adus aceste aparate, dar sunt sub orice critica.

Nu mai vorbesc de portile de handbal, care au barele patrate, din fier, si oricand isi pot crapa copiii capul daca se lovesc de ele”, spune cu revolta in glas directorul scolii. Din aceste motive, celebra aparatura sta intr-o magazie, iar profesorii folosesc la ore vechile lazi, saltele si trambuline de acum 30 de ani. Mai rezistente si mai sigure.

Ce spun cei de la KINETIC

„Noi am avut cea mai buna oferta. E adevarat, n-am terminat de distribuit toata aparatura, mai avem de dus. In ceea ce priveste calitatea aparatelor, nu e problema noastra, ci a firmelor care produc astfel de materiale sportive”, declara Bogdan Bostina, din cadrul SC KINETIC SISTEM SRL Bucuresti. Poate are dreptate, intr-un fel.

Cert este ca s-au alocat bani pentru o aparatura care nu este folosita decat in mica masura, din cauza pericolului pe care il reprezinta pentru integritatea corporala a elevilor. Oare nu era mai bine daca acesti bani ajungeau direct la scoli, iar profesorii de educatie fizica isi cumparau materialele de care aveau nevoie? Da, dar in acest caz dispareau comisioanele…

Mai mult sport, mai mult pericol?

Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Belu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Roman, Octavian Morariu, au semnat recent un ordin comun pentru promovarea educaţiei fizice în şcoli. Principalele obiective ale protocolului sunt creşterea stării de sănătate a populaţiei, implicarea elevilor şi studenţilor în activităţi sportive desfăşurate în cadrul asociaţiilor sportive din unităţile de învăţămant şi promovarea valenţelor educative ale sportului în vederea prevenirii actelor de violenţă în şcoli.

„Vom acorda mult mai multă atenÅ£ie desfăşurării corecte a orelor de educaÅ£ie fizică ÅŸi vom sprijini cat mai puternic sistemele de competiÅ£ii sportive extraÅŸcolare. Sunt convins că sportul în ÅŸcoală este un pas important pentru a avea o generaÅ£ie tanără sănătoasă”, a declarat ministrul Cristian AdomniÅ£ei la momentul respectiv. Mai mult acest scop, MECT urmăreÅŸte realizarea, săptămanal, a minimum 3 ore de educaÅ£ie fizică ÅŸi sport în ÅŸcoli, indiferent de profilul acestora.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*