“Dacã te duci in SUA doar pentru bani, atunci ti-e groazã”

prof-america1.jpgPentru profesorii care au ambitie sã predea in strãinãtate, scoala americanã este o optiune prin programul FACES (Foregin Academic & Cultural Exchange Services). Dascãlii interesati de sistemul educational din SUA si de oportunitãtile de angajare ca profesor au participat zilele trecute la o prezentare pe tema “Teaching in USA” (“A fi profesor in SUA”) desfãsuratã la American Corner – Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacãu.

Experientã durã

Ce se studiazã? care sunt metodele de predare, de evaluare? care este salariul? cati elevi sunt intr-o clasã? fac profesorii americani meditatii? se face training pentru acomodarea cu sistemul inainte de a incepe scoala? – sunt cateva din intrebãrile la care a oferit rãspuns Daniela Gontineac (reprezentant al FACES Romania, filiala Moldova) in prezentarea mai sus mentionatã. Daniela Gontineac a impãrtãsit din propria experientã ca profesor prin programul FACES in Carolina de Sud, SUA, lãsand sã se inteleagã faptul cã experienta in sine este durã, dar meritã. “Eu vã spun cã nu este groaznic.

Depinde cum interpreteazã fiecare si cat e de adaptabil. Este dificilã perioada de adaptare. Dacã te duci acolo doar pentru bani, nu si pentru a parcurge un program din care iesi castigat, adicã te intorci cu alte opinii, alt stil de viatã, atunci ti-e groazã”.

Din etapele FACES

Programul FACES, care functioneazã doar pe statul Carolina de Sud, oferã posibilitatea dascãlilor de a preda intr-o scoalã publicã timp de un an de zile, cu posibilitatea de prelungire panã la maximum trei ani.

Iatã cateva din sugestiile si observatiile fãcute in cadrul prezentãrii:

Cand obtii postul, se asigurã training, mentorat, inclusiv din partea FACES-ului, dar si in scoala americanã.

Salariul porneste de la 28.000 dolari pe an, Faces acoperã cheltuielile de transport, plateste asigurarea medicalã si scuteste de impozit timp de doi ani. Programul incepe la 8/8.30 panã la 15/15.30, insã profesorul nu predã in tot acest timp, ci stã in campus ca si elevii, isi pune la punct lectiile, se documenteazã, insoteste elevii la masã (mic dejun si pranz).

Din Romania se pleacã in grup, cu un mentor. Timp de 2/3 sãptãmani, in America se tine o sesiune de training (workshopuri in limba englezã cu traineri care explicã modalitatea de predare in sistemul educativ american).

Sunt trei vacante (Crãciun, Paste si vacanta mare in iunie-iulie).

Dacã esti familist si doresti sã iti aduci si partenerul si copilul, chiar si pãrintii, asta se poate dupã douã luni de la instalare. Membrii familiei nu au drept de muncã, ci sunt dependeti financiar de cei care au drept de muncã.

Pe parcursul predãrii sunt esentiale “modelling activities” – exemplele din viata de zi cu zi. “La matematicã dacã il inveti pe elev fractiile fãrã sã ii explici la ce ii folosesc in viata realã – exemplu, cã isi cumpãrã o pizza, el ia un sfert, altcineva trei sferturi etc. – l-ai pierdut, iar a doua, a treia zi nu mai ai pe nimeni in clasã”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*