Acţiunile Transgaz vor fi tranzacţionate la Bursă din 24 ianuarie

Acţiunile Transgaz vor putea fi tranzacţionate la bursă începând din 24 ianuarie, la o valoare nominală de 10 lei, potrivit unei decizii a Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Bursa a suspendat, vineri, tranzacţionarea drepturilor de alocare ale companiei în urma ofertei publice organizate de Transgaz la sfârşitul anului 2007. De asemenea, Bursa a demarat atunci procedurile de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată a acţiunilor emise de Transgaz.

Consiliul BVB a decis astfel admiterea la tranzacţionare a 11.773.844 acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei pe acţiune. Acţiunile vor avea simbolul TGN şi vor putea fi tranzacţionate din 24 ianuarie.

Oferta publică iniţială de acţiuni Transgaz derulată în 2007, cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti, a fost suprasubscrisă de aproape 28 ori, iar sumele atrase din piaţa de capital s-au situat la peste 6,3 miliarde de lei (aproape 1,8 miliarde de euro).

Marii investitori au suprasubscris de aproape 39 de ori numărul de acÅ£iuni oferite în ‘tranÅŸa mare’ a plasamentelor, cu valoare individuală de peste 500.000 de lei, iar micii investitori au suprasubscris de 11,4 ori numărul de acÅ£iuni oferite în ‘tranÅŸa mică’, reprezentând subscrierile între 2.112,12 lei (echivalentul a 11 acÅ£iuni) ÅŸi 500.000 lei.

Oferta Transgaz a cuprins 1,177 milioane acţiuni, la un preţ de 191,92 lei/acţiune, valoarea totală fiind de 225,96 milioane de lei.

Transgaz a realizat o majorare de capital social cu 1.384.956 acţiuni nou emise, la care sunt ataşate acelaşi număr de drepturi de alocare.

Drepturile de alocare, o premieră pentru piaţa bursieră autohtonă, sunt instrumente financiare care permit scurtarea perioadei dintre închiderea unei oferte publice şi începerea tranzacţionării la bursă, de la două luni la numai şapte zile lucrătoare.

Noile instrumente, ‘importate’ de pe piaÅ£a poloneză de capital, au fost introduse din cauza duratei de timp mari de înregistrare a majorării capitalului social la instituÅ£iile implicate – Oficiul Registrului ComerÅ£ului, CNVM ÅŸi Depozitarul Central, care conduce la întârzierea admiterii la tranzacÅ£ionare la BVB a noilor acÅ£iuni emise. Practic, investitorii stau cu banii blocaÅ£i între două ÅŸi ÅŸase luni de zile, iar noile instrumente fac posibil ca dreptul de a primi în viitor o acÅ£iune să poată fi înstrăinat.
ROMPRES

Adauga un comentariu

*