În ţară-16 cazuri de gripă, confirmate

Ministerul Sănătăţii Publice anunţă că, în ultimele două săptămâni, după investigarea probelor recoltate de la pacienţii cu simptome de gripă, s-au confirmat 16 cazuri de virus gripal AH1N1: şase cazuri în Bucureşti, două în Galaţi, patru în Iaşi şi patru în Constanţa.

Până acum, au fost deja izolate cinci virusuri gripale din cele 16 confirmate (două în Iaşi şi trei în Bucureşti), constatându-se că ele sunt înrudite cu tulpina A/Solomon Islands/03/06(H1N1), tulpină care este conţinută în vaccinul gripal folosit în prezent în România.

Tulpina respectivă nu a mai fost în circulaÅ£ie de multă vreme, iar persoanele care nu s-au vaccinat sunt predispuse la îmbolnăviri, a declarat pentru ROMPRES, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului NaÅ£ional de Boli InfecÅ£ioase ”Matei BalÅŸ”.

El recomandă persoanelor care fac febră de 39 – 40 de grade, au dureri musculare, articulare ÅŸi stare generală proastă să se prezinte la medic.

Apariţia acestor cazuri în România era previzibilă, având în vedere că, în Europa, în ultima săptămână, nu mai puţin de 14 state (inclusiv Ungaria şi Bulgaria) au epidemii extinse de gripă.

În acest context, specialiştii se aşteaptă în continuare la o creştere a numărului de îmbolnăviri de gripă şi la intensificarea circulaţiei virusurilor gripale.

Medicii recomandă în continuare efectuarea vaccinării antigripale, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de îmbolnăvire. Ca urmare, pacienţii cu boli cronice şi persoanele de peste 65 de ani sunt rugate să se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina împotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.

Până în prezent, prin campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, au fost vaccinate antigripal 3.094.598 persoane.

În 2007, Ministerul Sănătăţii Publice a achiziţionat şi a pus la dispoziţia populaţiei care face parte din grupele la risc 3.700.000 de doze de vaccin gripal, cea mai mare cantitate achiziţionată până în prezent, cantitate ce asigură vaccinarea pentru aproximativ 20 % din populaţia ţării. Este pentru prima oară când România realizează o asemenea acoperire vaccinală, care respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice reamintesc populaţiei câteva măsuri de protecţie importante, în scopul prevenirii îmbolnavirilor prin gripă şi transmiterii acesteia: evitarea aglomerărilor umane; evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave; spălarea mâinilor des, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave.

Alte recomandări au în vedere izolarea persoanei bolnave de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită, adică la temperatura de 24 – 26 grade Celsius). Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut; aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menÅ£inerea unei temperaturi de 18-20 grade C; menÅ£inerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitarea vizitării bolnavilor sau suspecÅ£ilor de gripă.ROMPRES

Adauga un comentariu

*