Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat că Tiraspolul are nevoie de armată pentru a se putea apăra de o eventuală agresiune din partea Republicii Moldova şi că trupele militare din Transnistria, deşi nu sunt numeroase, sunt capabile să se opună la orice tip de provocări din partea Chişinăului, informează AP FLUX.
Într-un interviu, acordat revistei Profil, Igor Smirnov a afirmat că, în calitatea sa de preşedinte al Transnistriei este obligat să ţină cont, că în orice moment Chişinăul poate recurge la un nou conflict armat şi că, din această cauză, autorităţile de la Tiraspol, întreprind măsurile de rigoare pentru a putea riposta.
Întrebat dacă crede că Transistria ar putea fi recunoscută, liderul autoproclamatei rmn a spus că poporul transnistrean a răspuns, în proporţie de 90 la sută, în cadrul aşa-zisului referendum din 2006 că îşi doresc independenţa faţă de Chişinău.
„ToÅ£i ÅŸtiu că aici locuiesc ruÅŸi, ucraineni, moldoveni, găgăuzi, bulgari, evrei care deja de 17 ani continuă nu doar să supravieÅ£uiască ci chiar să trăiască decent. Ei ÅŸtiu un lucru clar – Rusia este patria noastră măreaţă […]. Dacă SUA insistă să fie recunoscută independenÅ£a Kosovo, acest lucru justifică, atât din punct de vedere istoric cât ÅŸi juridic, ca ÅŸi Transnistria să ceară independenÅ£a”, a spus Igor Smirnov.
El a mai adăugat că autorităţile de la ChiÅŸinău vor să excludă Tiraspolul din formatul de negocieri ÅŸi că acest lucru nu reprezintă altceva decât o nouă strategie de campanie electorală. „Acest lucru arată că domnul Voronin ÅŸi partidul său încep pregătirile pentru viitoarea campanie electorală. Pentru ei negocierile sunt un mijloc de a-ÅŸi îmbunătăţi imaginea. Ei sunt dispuÅŸi să anunÅ£e că Moldova va intra în NATO, în Uniunea Europeană pentru că nu au o doctrină clară, spre deosibire de noi”, a spus Smirnov, precizând că autorităţile de la ChiÅŸinău vor ca Transnistria să renunÅ£e la relaÅ£ia cu FederaÅ£ia Rusă.
„Moldova vrea asta, la fel ca ÅŸi diplomaÅ£ii americani care afirmă deschis acest lucru. Americanii sunt interesaÅ£i să creeze aici o fortăreaţă împotriva Rusiei”, a precizat liderul separatist. ÃŽn context, Igor Smirnov a mai afirmat că spre deosebire de Moldova, unde tinerii sunt atraÅŸi tot mai mult de România ÅŸi Europa, în Transnistria creÅŸte o întreagă generaÅ£ie care înÅ£elege importanÅ£a Rusiei.
„De exemplu, primarul ChiÅŸinăului Chirtoacă este un politician pro-român, care a crescut în România, care a învăţat acolo. ÃŽn Moldova cresc generaÅ£ii de tineri, cărora le este insuflat că trebuie să tindă spre România, NATO, Uniunea Europeană… La noi însă creÅŸte o întreagă generaÅ£ie, care sunt ruÅŸi ÅŸi care înÅ£eleg ce înseamnă Rusia ÅŸi Transnistria”, a mai adăugat Igor Smirnov, citat de AP FLUX.